[...] Podsumowanie Nie da się ukryć, że dieta jest często elementem, który wymaga od nas wiele wyrzeczeń, nie tylko smakowych, ale i czasowych. Na szczęście firma SFD wprowadziła gotowe dania, które z łatwością i w bardzo krótkim czasie przyrządzimy i zjemy na pewno z apetytem. Takie produkty nie pozostawiają nam możliwości marudzenia, że diety nie da [...]
Tempo życia sprawia, że mimo miłości do zdrowych, urozmaiconych dań sięgamy zbyt często po szybkie, źle zbilansowane przekąski, by pokonać uczucie głodu. Osoby będące na diecie wegetariańskiej, a szczególnie wegańskiej mają problem ze znalezieniem dobrych jakościowo posiłków, które mogłyby spożyć w czasie lunchu w pracy, podróży, czy w momencie [...]
Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że dieta i trzymanie się jej określonych zasad jest podstawą kształtowania sylwetki. Dotyczy to zarówno budowy masy mięśniowej, redukcji tkanki tłuszczowej, zwiększania siły czy poprawy wytrzymałości mięśni. Przyrządzanie i kiedy spożywać SFD Nutrition Dziki Chicken Uzależnione jest oczywiście od [...]
Od wielu lat wiadomo, iż rodzaj, temperatura obróbki termicznej i przechowywanie gotowego produktu ma wpływ na skrobię zawartą w ziemniakach czy ryżu. Czy warto gotować, chłodzić i ponownie podgrzewać ryż i ziemniaki? Czy takie działanie ma jakikolwiek sens? Jak to właściwie jest? Jaki ryż jest najlepszy? Faktycznie, ugotowany, chłodzony w 4°C i [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
[...] prezentuje się z różnymi daniami, nadając im lekko pikantny smak. Minusy: skład niestety nie jest najlepszy, zdecydowanie mógłby być inny, wysoka cena. Wnioski Wybór gotowego sosu nie należy do łatwych, ale zdecydowanie, gdy ktoś ma większy zastrzyk gotówki, polecam spróbować sosu z firmy Farma Świętokrzyska, Ekologicznego sosu [...]
[...] mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć [...]
[...] się trafić z podażą protein, węglowodanów, dawkami rozmaitych środków lub mają po prostu bardzo dobrego konsultanta. To nie jest ich wywalczone doświadczenie, tylko import gotowego rozwiązania, z zewnątrz. Rób tak, jak ja mówię, nie tak, jak robię! Połączenie predyspozycji genetycznych i dopingu sprawia, że te osoby mogą być na bakier z dietą, [...]
Dieta to kluczowy element naszego zdrowia. Wielu z nas interpretuje to słowo jako okres, w którym zostają ograniczone kalorie i niektóre produkty. Zwykle pełen głodu, uczucia zmęczenia i niejednokrotnie frustracji. Dla sprostowania dieta to sposób naszego odżywiania. Każdy sposób, bo może być zdrowa, pożywna, ale i uboga w składniki odżywcze, [...]
Kabanosy raczej rzadko goszczą u osób aktywnych w codziennej diecie, ciężko też znaleźć te z dobrym składem, ale postarałem się przedstawić wam zestawienie tych, które najczęściej można spotkać na półkach. Zobaczmy, co producenci dodają do tych produktów. Czy są zdrowe? Czy znaleźć można takie z dobrym składem? Jakie wybierać? Olewnik Stara [...]
„Musisz jeść pięć posiłków dziennie” Jest to jeden z najczęściej powielanych mitów dotyczących diet stosowanych w czasie redukcji tkanki tłuszczowej. Owszem, istnieją argumenty, które powinny skłaniać do częstszego jedzenia, np. dotyczy to podaży odpowiedniej ilości białka. Wiemy, iż białko nie może być składowane podobnie jak tłuszcz i [...]
Wiele lat temu pojawiła się moda na „oszukane posiłki” oraz model IIFYM, czyli zakładający, że można pozwalać sobie na znaczące odstępstwa od zdrowej diety, o ile nie przekraczamy w ten sposób dziennej podaży energii. W rzeczywistości pomysł „oszukanych posiłków” ma kilkadziesiąt lat. Kulturyści złotej ery wcale nie odżywiali się wzorcowo, często [...]
W dzisiejszym świecie pełnym gotowych produktów spożywczych umiejętność czytania etykiet żywności staje się coraz bardziej istotna. Etykiety to nie tylko informacje na temat zawartości kalorii czy składników odżywczych, ale także kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów. Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy [...]
Intermittent fasting (IF) to modny model odżywiania się, polegający na okresowym stosowaniu postu oraz określonych okien żywieniowych. W istocie wszyscy stosujemy ten model żywieniowy. Większość ludzi, którzy nie mają styczności z treningiem siłowym, wyczynowym bieganiem lub inną aktywnością, np. sportami walki, stosuje klasyczny sposób odżywiania [...]
W Polsce niesłychanie popularne są szkodliwe dla zdrowia i wyglądu sylwetki trendy. Doskonale przyjęły się u nas: siedzące spędzanie czasu (telewizja, komputery, tablety, smartfony), nieaktywność fizyczna, picie alkoholu, palenie klasycznego tytoniu i wdychanie nowych wyrobów (e-papierosy), wykonywanie tatuaży (kancerogeneza), przekłuwanie skóry [...]
KFC, czyli Kentucky Fried Chicken, amerykańska sieć barów szybkiej obsługi, założona w 1930 roku przez Harlanda Sandersa, w Polsce od 1993 roku, a aktualnie jest ich już w kraju ponad 200. Ta restauracja jest jedną z najlepszych fastfoodów jeżeli chodzi o cheat meal. Ich główną dewizą są kurczaki, których smak jest niemożliwy do podrobienia. Lecz [...]
[...] popularnych restauracji typu fast food. Restauracja ta jest dość nietypowa - serwuje ona kanapki, które samemu możemy skomponować, wybierając składniki lub wybrać gotowe pozycje z menu. Subway jest siecią barów szybkiej obsługi, pochodząca z Ameryki. W Polsce możemy go spotkać od 2004 i aktualnie jest około 200 lokali w naszym kraju. [...]
[...] pracy na czas. Poranki to często walka o przetrwanie i mało kto ma czas myśleć o czymś tak banalnym, jak śniadanie. Jakie są tego skutki? Albo wydajemy mnóstwo pieniędzy na gotowe kanapki, albo sięgamy po pełne cukru drożdżówki lub pączki, albo głodujemy przez pół dnia, żeby się potem rzucić na jedzenie i zjeść za trzech. Pożywna kanapka Kto [...]
Otyłość to plaga, która prześladuje wszystkie bogatsze społeczeństwa. Nie bierze się ona z powietrza, lecz jest przypisywana występowaniu długotrwałego dodatniego bilansu energetycznego. Dodatkowo, gdy badanym pozwolono na spożywanie bez ograniczeń w testowym posiłku makaronu, gdy stosowano regularny wzorzec posiłków, zaobserwowano zmniejszenie [...]
Dla wielu osób, szczególnie będących na diecie high carb, gdzie węglowodany są głównym źródłem energii, oprócz ryżu, kasz czy ziemniaków, jednym z głównych źródeł węglowodanów są makarony. Jakościowo nieznacznie ustępują one wyżej wymienionym produktom, ale w urozmaiconej diecie i dla nich znajdzie się miejsce. Zestawienie porównawcze popularnych [...]