[...] dziennie). Żadna inna grupa pokarmowa nie jest w stanie dostarczyć takich ilości naturalnych witamin i minerałów. Czy spożywamy świeże warzywa i owoce? (Dopuszczalne jest gotowanie na parze). - Czy jemy produkty z pełnego ziarna? ( A nie tylko biały ryz na każdy posiłek? Skąd ja to tak dobrze znam?)Właśnie produkty pełnoziarniste dostarczają [...]
[...] przechowywanie. Produkty spożywcze często pokonują daleką drogę między producentem a twoim stołem. Podczas tej podróży mogą utracić część zawartych w nich witamin. -Mycie i gotowanie. Wiele witamin rozpuszczalnych w wodzie jest wrażliwych na działanie wysokiej temperatury, kwasów i związków alkalicznych. Na przykład brokuły mogą utracić 40% [...]
Znalazłem w necie ciekawe tabelki z zapotrzebowaniem na mikro i makroelementy. Jeżeli było to wywalcie, ale nie widziałem tego na forum. Pozdrowionka Składniki mineralne ze względu na zapotrzebowanie organizmu dzieli się na dwie grupy: makroelementy i mikroelementy (pierwiastki śladowe). Makroelementy są to pierwiastki, których dzienne [...]
[...] 10 %, jednak jeśli ogrzewamy czy smażymy potrawę przez długi czas w 100 oC w odkrytym naczyniu, wówczas straty wit. A są bardzo duże, można to ograniczyć poprzez smażenie i gotowanie pod przykryciem. Ponieważ jest to witamina rozpuszczalna w tłuszcach, a nie w wodzie, podczas gotowania nie ulega wypłukiwaniu tak jak to było w przypadku witaminy [...]
[...] często pokonują daleką drogę między producentem a twoim stołem. Podczas tej podróży mogą utracić część zawartych w nich witamin. Mycie i gotowanie. Wiele witamin rozpuszczalnych w wodzie jest wrażliwych na działanie wysokiej temperatury, kwasów i związków alkalicznych. Na przykład brokuły mogą [...]
[...] (i robi to nadal!). Ich sprzedaż rośnie, a im więcej ich jemy, tym mniej spożywamy innych węglowodanów. W miarę jak nasze życie nabiera tempa, mamy coraz mniej czasu na przygotowanie posiłków ze świeżych produktów i stajemy się zależni od gotowych dań produkowanych przez firmy, którym zależy na osiągnięciu zysku, a nie na naszym zdrowiu. [...]
[...] utrzymania przez dłuższy czas. Jak podgrzewamy żywność: - z dodatkiem tłuszczu lub bez w temp. 120-250 stopni (grillowanie, pieczenie, prażenie) -w wodzie do 121 stopni (gotowanie, duszenie, blanszowanie, pasteryzacja, sterylizacja) -w tłuszczu lub syropie 155 do 225 stopni (smażenie, utwardzanie, rafinacja) Co jest zatem korzystne? A to, że [...]
[...] a co za tym idzie nie odkładania energii/kalorii w postaci tkanki tłuszczowej, tylko wykorzystywanie jej do funkcjonowania organizmu. 4. Polecane techniki kulinarne to gotowanie, gotowanie na parze/krótko w wodzie (ponieważ wszystkie cenne skł. odżywcze zostają w produkcie), pieczenie, duszenie (które jednak powinno być częściowo [...]
[...] w diecie ilości białka dobiera się w niej zawierające dużo potasu dozwolone produkty roślinne. Można również uzyskać wysokie stężenie potasu w wywarach z warzyw przez gotowanie kolejno kilku warzyw w jednym wywarze. Dieta bogatoresztkowa, to dieta zawierająca zwiększoną ilość nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka [...]
[...] cały czas, ostatnie 3 miesiące kminek, koper włoski, anyż. Zamiast odwarów można zioła mielić samemu w młynku na proszek i to zażywać. Często ma to lepszy skutek, gdyż gotowanie niszczy moc ziół (nie zawsze). Połykamy wtedy małą łyżeczkę prosz-ku i popijamy szklanką wody. Nie należy ziół przedawkować, ich nadmiar oczywiście szko-dzi, a [...]
[...] Siły komercyjne. Dla przykładu, rynek suplementów bardzo korzysta na ludziach wierzących, że częste jedzenie powoduje polepszenie się metabolizmu. Ludzie nie mają czasu na gotowanie sześć razy dziennie. Zamiast tego, zmuszeni są zastąpić posiłek proszkami, szejkami i batonami proteinowymi. Firmy od płatków śniadaniowych i ziarna mają wiele [...]
[...] • Wskazane jest unikanie potraw ciężko strawnych, które długo zalegają w żołądku. Dlatego raczej nie poleca się smażenia jako metody kulinarnej. Zdecydowanie lepsze jest gotowanie, duszenie bez obsmażania lub pieczenie w folii. • W codziennym jadłospisie powinny się znaleźć produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce [...]
[...] poszczególnych składników odżywczych odpowiadał zapotrzebowaniu ustroju dorosłego człowieka. Przy obróbce surowców bardzo ważnym czynnikiem jest ich rozdrabnianie i gotowanie. W podanej diecie niewskazane są pokarmy surowe, smażone, pieczone i wędzone. Posiłki powinny być podawane często, co najmniej 5 razy dziennie, ale w małych [...]
[...] regularnie i prawidłowo trenuje, ale odżywia się zaledwie w ramach zdrowego rozsądku, nie zbilansowanie, czy w organizmie takiej osoby będzie leciał w dół body fat? Czy sylwetka będzie się poprawiała? Chcę się wziąć za swoje zdrowie i sylwetkę, ale nie mam za bardzo czasu na przygotowywanie dużej ilości posiłków, ważenie, gotowanie, i tak dalej.
[...] że 2x w tygodniu zjem 4500 kcal albo 1 dnia 6500 kcal, to wpłynie to negatywnie na sylwetkę ? Moje zero to ok. 2500 kcal. W tygodniu nie mam takiego apetytu i czasu na gotowanie dlatego te 2 dni lub jeden wypada najczęściej w piątek-sobotę . Narazie waga stoi w miejscu. Odbije się to jakoś na zdrowiu? Samopoczucie mam ok, problemy trawienne [...]
[...] 5 kg. Zaczęłam także trenować z trenerem personalnym 2 razy w tygodniu a także uczęszczać na zajęcia grupowe także 2 x w tygodniu. Z racji tego, że nie miałam czasu na gotowanie wzięłam firmę cateringowa tzw pudełka niestety po nich przytyłam spowrotem więc odstawiłam. Wróciła na dietę od dietetyka 1600 k, ćwiczenia zostały. Waga nie rusza [...]
[...] wszystko poszło w brzuch, ręce jakie były patyki, takie są. Ćwiczyć zacząłem w domu żeby to trochę zrzucić, dietę stosuję od dawna pudełkową gdyż już nie mam czasu na własne gotowanie. I ciągle rozkminiam co zrobić żeby ręce zrobiły się większe. Również chcę zaznaczyć, że nie chodzi mi o wielkie łapy jak u herkulesa. Po prostu chciałbym w [...]
[...] bardzo regularnie - 3 razy dziennie o 7, 13 i 19. (niestety jestem zależny od kucharek więc wprowadzanie diety jest bezcelowe - pozostają suplementy. Co nie znaczy że ich gotowanie jest ubogie bo jest dużo mięsa i warzyw, dominują niestety ziemniaki ale przy takim przemiale energetycznym nie robi to większej różnicy - chyba.) W czasie pracy [...]
[...] się uczyłem brałem z artykułów, forum itd. Redukcja była przeprowadzona ,,zdrowo". Chudłem + - ok 4 kg miesięcznie. Od tamtego czasu zacząłem mieć mniej czasu na ćwiczenia, gotowanie itd ale efektów jojo nie było, ba nawet nie zbliżyłem się ,,w przytyciu" do 100 kg. Obecnie moja waga kręci się wokół 92 a 93 kg. Mam teraz sporo więcej czasu i [...]
Witam zna ktoś może jakiś szybki przepis na pełnowartościowy posiłek? Najlepiej taki który bez problemu zabiorę do pracy i przygotuje dzień wcześniej może być na zimno jak i na ciepło do odgrzania byle był w miarę szybki ponieważ nie mam dużo czasu na gotowanie za każdy sprawdzony przepis z góry dziękuję :)