[...] zostanie zawodowcem i występ na scenie. & -Świat ludzi dla których kulturystyka nie jest pracą, nie jest sposobem na utrzymanie, a traktują ten sport czysto rekreacyjnie, gdzie celem też może być i najczęściej jest poprawa swojego wyglądu, ale wyłącznie dla własnego użytku, poprawy samopoczucia, czy zdrowia,itp. Świat zawodowców vs świat [...]
[...] tłuszczy lub nie prawidłowe ich dostarczanie powoduje poważne schorzenia układu krążenia zagrażające dziś bardzo dużej ilości osób , zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych gdzie „dba się o linie" nie znając podstawowych zasad odżywiania. Jak wiadomo tłuszcze są o wiele bardziej energetyczne niż węglowodany, jednak organizm nie chętnie z nich [...]
[...] tłuszczy lub nie prawidłowe ich dostarczanie powoduje poważne schorzenia układu krążenia zagrażające dziś bardzo dużej ilości osób , zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych gdzie "dba się o linie" nie znając podstawowych zasad odżywiania. Jak wiadomo tłuszcze są o wiele bardziej energetyczne niż węglowodany, jednak organizm nie chętnie z nich [...]
[...] głownie na klatkę i bicepsy, a nogi zupełnie pomijał. Robił tak niesamowite postępy, że w tym samym roku zadebiutował na zawodach w Steier Hof Hotel, w Graz w Austrii, gdzie doszedł do finału. "To było niezapomniane doświadczenie" - wspomina Arnold. "W sali przebywało 200 ludzi, siedzieli, pili, palili i okrzykami dodawali uczestnikom [...]
[...] lub avocado, tak jak nazywają je dziś Anglicy. Według Małej zielonej książeczki o awokado są przekonujące dowody na to, że drzewa awokado kwitły 50 milionów lat temu tam gdzie dziś jest Kalifornia i mogło być ono pokarmem dinozaurów. Dzisiejsze awokado pochodzi z trzech naturalnych szczepów. Typ meksykański (śródtropikalny) daje małe [...]
[...] przeciwstawienia siły sile, że bez wysiłku, od niechcenia, gdy nastąpi kontakt ramion, przeciwnik zostanie odrzucony. Gdy takie osoby zobaczą trening lub zawody tui shou, gdzie występują sytuacje spięć i oporowania, twierdzą, że nie jest to właściwe dla tui shou w yiquan . Ich rozumienie tui shou opiera się tylko na przekazach o Wang [...]
[...] naturalne a nie przemysłowo przerobione NNKT. Nic też dziwnego, że na ogół nie znali miażdżycy ani raka, tak samo jak nie znają tych chorób ludzie żyjący w miejscach, gdzie nie dotarła jeszcze „cywilizacja” i jej sposoby przerabiania żywności. Antropolog Vilhjalmur Stefansson badał Eskimosów. Poznał tam lekarza Georga B. Leavitta, który [...]
[...] Lechia wygrała 7:2 z drużyną klasy okręgowej Forte del Marmi, a następnie pokonała II-ligową Spezię 4:1. Gdańscy futboliści przenieśli się też na krótko do Szwajcarii, gdzie przegrali 1:3 z pierwszoligowym Lugano, a na zakończenie włoskiej eskapady, w najbardziej widowiskowym meczu, zremisowali 3:3 z II-ligową Biellą. Następnie pojechali [...]
[...] w jaki sposób zniszczone białka zostają odbudowane ? Otóż przy wysokim poziomie wolnych aminokwasów w krwioobiegu, wzrasta też ich stężenie w ośrodkowym układzie nerwowym, gdzie dzięki odpowiednim receptorom aminokwasy informują mózg że doszło do dużego rozpadu białek. Powyższa informacja stymuluje wydzielanie somatotropiny, hormonu wzrostu [...]
[...] - glukozy, fruktozy i złożonych dwucukrów - sacharozy, czyli zwyczajnego cukru i wsadu owocowego. Na naszym rynku powszechna jest sprzedaż jogurtów, kefirów, serków, gdzie w 1/4 - 1/3 objętości jest cukier otrzymywany z celulozy (błonnika) o nazwie karboksymetyloceluloza, dwukarboksymetyloceluloza, hydroksymetyloceluloza. W celu [...]
[...] opinii, niektórych mniej, niektórych bardziej popularnych, dotyczących suplementacji, a mających na mojej prywatnej liście status mitu czy wręcz - zabobonu. Wszędzie tam gdzie krzyżują się najróżniejsze poglądy, wszędzie tam gdzie człowiek i jego pasja każą szukać idealnych rozwiązań - pojawiają się teorie, mniej lub bardziej uzasadnione - na [...]
[...] do wyczerpania. Suplementacja L-karnityny Karnityna odgrywa istotną rolę w metabolizmie kwasów tłuszczowych, przenosząc je z cytozolu do macierzy mitochondrialnej, gdzie przechodzą beta-oksydację. We wszystkich tkankach utlenianie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych zależy od karnityny dlatego uwarunkowany dziedzicznie lub nabyty [...]
[...] jeść kilka razy w tygodniu, 2 razy w tygodniu poleca się zastąpienie mięsa tłustymi rybami morskimi i raz w tygodniu daniem z nasion roślin strączkowych. W krajach, gdzie występuje mało chorób na tle miażdżycy, jak choroba niedokrwienna serca i zawały serca, mięso przygotowuje się na olejach roślinnych, dzięki czemu unika się dużego [...]
[...] i potrzeb dr Kwaśniewski dopuszcza pewne modyfikacje w obrębie tych proporcji. Idealnym stosunkiem dla osób bez przeciwwskazań lekarskich jest: 1 : 3 : 0,5 B : T : WW gdzie B oznacza białko, T - tłuszcz, WW zaś węglowodany. Warte zaznaczenia jest to, że w odróżnieniu od innych diet stosunek ten nie jest wyrażony wartością kaloryczną, lecz [...]
[...] (zawierajacego chryzyne) na poizom hormonow Nie odnotowano zadnych zmian HA! Miod i propolis - dlatego na poczatku podalem zawartosc chryzyny w miodzie i propolisie. gdzie w miodzie jest ok 0,8-3,1mg/kg w propolisie troche lepiej ~6mg/kg! Wiec niewyobrazam sibie ile by musieli tego miodu jesc! The effects of dietary phytoestrogens on [...]
[...] taki, że na pokładzie samolotu zapomniałem je spiąć z powrotem. Wyskoczyłem. Bajer, wszystko fajnie, lecę, lecę. Potem próbuję otworzyć spadochron, łapię, a jego nie ma tam, gdzie powinien być. Wszystko przez te nieściągnięte paski. Lecę. Włosy stają dęba. Nie mogę się ruszać, nie wiem, co jest grane. Mało tego, jak sięgasz po spadochron, [...]
[...] czy zwiększenie opornośći insulinowej (żeby nie napisać o innych skutkach). Istanieje wiele badań na gryzonioch - więc mozna wybrac te najdokładnijesze - na dodatek gdzie był wykozrsytana klamra glikemiczna. Involvement of liver and skeletal muscle in sucrose-induced insulin resistance: dose-response studies. The ability of dietary [...]
[...] Nie od dzisiaj wiadomo że wielu najlepszych sportowców rosyjskich (dawniej radzieckich) w dyscyplinach siłowych (trójbój, ciężary) wywodzi się z Syberii - krainy zimna, gdzie temperatura -50st C nie jest niczym nadzwyczajnym. Trwałe oddziaływanie niskich temperatur wywołało w mieszkańcach tych rejonów niespotykaną w np. Europie odporność na [...]
[...] niejadalne, ale czas, temperatura i inne czynniki zmieniły je nie do poznania. 4000 lat p.n.e. stały się częścią starożytnych kultur w Mezopotamii, Egipcie i Grecji gdzie zostały czczone jako "Złote Jabłka z Ogrodów Hesperyd" (Ajgle, Eryteja, Hespera, Aretusa), były symbolem radości życia i zdrowia. Podobno były prezentem ślubnym dla [...]
[...] krążenia ogólnego. Substraty, dostające się do krążenia ogólnego za pośrednictwem wątroby (aminokwasy i węglowodany), trafiają w pierwszej kolejności do tkanki mięśniowej, gdzie mogą być wykorzystane do zabezpieczenia energetyki pracy, lub regeneracji powysiłkowej. Natomiast, te przenikające do krążenia ogólnego z pominięciem wątroby [...]