SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

fasola białko

  • [...] soja, ale i tak warto ją włączyć do diety. Poza komosą ryżową i soją białko dla wegan może pochodzić także z innych źródeł roślinnych, takich jak soczewica, ciecierzyca, fasola, groch, orzechy, pestki, nasiona czy bób. Jeśli chodzi o suplementację, białko wegańskie z odżywki jest pozyskiwane głównie z soi, ryżu, grochu i konopi. Na rynku jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70328 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Czy na diecie wegańskiej można budować mięśnie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] treningi, może być wskazane wybieranie żywności o niskiej zawartości błonnika. Żywność, taka jak: ryż, makaron i gryka, zawiera mniej błonnika, niż owies, soczewica, fasola i pieczywo pełnoziarniste, a usunięcie skóry z bulw i warzyw korzeniowych zmniejsza zawartość błonnika w tych produktach, zachowując przy tym przyzwoity poziom [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2090 Data: 2019-11-04 09:19:07
  • Dieta sokowa, detoks sokowy - czy warto?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] drobiem, ziemniakami, ziarnami i produktami zbożowymi, warzywami liściastymi (np. sałata, brokuł, cykoria sałatowa, rukola l, szpinak), warzywami strączkowymi (np. bób, fasola, fasola szparagowa, groch, soczewica, ciecierzyca, soja), warzywami korzeniowymi, owocami, olejami i innymi tłuszczami, cukrem, napojami i wodą itd. A więc można [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1341 Data: 2022-01-24 20:06:03
  • [...] mąka pszenna 500 – 0,09 mg/kg, chleb pszenny 0,09 mg/kg) warzywa liściaste (np. sałata, brokuł, cykoria sałatowa, rukola, szpinak) - 0,054 PPM warzywa strączkowe (np. bób, fasola, fasola szparagowa, groch, soczewica, ciecierzyca, soja) - 0.265 PPM, fasola biała 0,20 mg/kg warzywa korzeniowe (np. burak, chrzan, marchew, pietruszka, ziemniaki) - [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3370 Data: 2019-07-23 08:37:56
  • [...] poszczególne produkty: białko jaja kurzego 1,0 serwatka białkowa (białko mleka) 1,0 kazeina (białko mleka) 1,0 izolaty białka sojowego 1,0 wołowina 0,92 soja (nasiona) 0,91 fasola 0,68 groch 0,69 płatki owsiane 0,57 soczewica 0,52 orzechy arachidowe 0,52 ziarno pszenicy 0,40 gluten pszenicy 0,24 Poza tym białka roślinne nie mają często [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6673 Data: 2019-04-26 11:43:47
  • [...] ml winogrona 40 g banan 40 g orzechy laskowe 20 g Energia i makroskładniki 468.2 kcal Białka: 17 g Tłuszcze: 18 g Węglowodany: 60 g Przekąska Placuszki Brownie z piekarnika fasola czerwona bez zalewy 50 g mąka pszenna 30 g siemię lniane mielone 20 g czekolada gorzka 20 g (bez mleka) syrop klonowy 20 g Energia i makroskładniki 475.6 kcal Białka: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1139 Data: 2021-06-28 19:57:51
  • Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4254 Data: 2019-10-09 10:31:06
  • Ile kalorii ma fasola? Która fasola jest najzdrowsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] brzmieć dość abstrakcyjnie. Jest to natomiast bardzo wdzięczny produkt, który z łatwością może stanowić część główną posiłku, jak i jego dodatek. Do jakich potraw nadaje się fasola? jako dodatek do zup jako dodatek do sałatek jako dodatek do gulaszu (zarówno mięsnego, jak i warzywnego) do past kanapkowych kotletów, pulpetów strączkowych i wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 882 Data: 2023-05-01 18:35:43
  • Co zamiast mięsa? 13 najlepszych źródeł białka roślinnego

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] sposób, jak nasiona chia, czyli do wszelkiego rodzaju deserów opartych na bazie jogurtu czy mleka roślinnego, do koktajli, owsianek itp.  Fasola z ryżem Podobno zarówno fasola, jak i ryż, nie są kompletnymi źródłami białka, ale zjedzone razem całkiem zmieniają tę sytuację. Co więcej, pół szklanki tej mieszanki zawiera aż 7 g białka.  Ryż z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6020 Data: 2020-01-27 16:37:04
  • Najlepsze białko

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7484 Data: 2018-09-07 13:31:57
  • 17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7174 Data: 2019-06-19 07:45:57
  • W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2714 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • Fasola jest popularnym produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1509 Data: 2019-07-08 09:25:03
  • Białka serwatkowe na dobre zadomowiły się w menu wielu osób. Mimo upływu lat ciągle powtarzane są te same mity. Nadal niektóre osoby bez zastanowienia przypisują „białku w proszku” same szkodliwe właściwości. Tymczasem przekonania mogą być oparte na błędnych informacjach, mitach, legendach i obiegowych opiniach. W tę samą pułapkę często wpadają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6392 Data: 2021-03-09 19:29:35
  • Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2744 Data: 2021-06-08 18:04:43
  • Poznaj cudowny świat fasoli i soczewicy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] warzywa strączkowe znane są z tego, że u wielu osób powodują problemy trawienne. W wielu wypadkach spożycie fasoli oznacza gazy i wzdęcia. Na szczęście istnieją sposoby, aby fasola i rośliny strączkowe były łatwiejsze do strawienia. Zacznij od moczenia fasoli przez co najmniej 8 godzin w temperaturze pokojowej. Następnie wylej wodę, przepłucz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1819 Data: 2019-03-23 09:53:50
  • Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5133 Data: 2020-04-19 18:43:51
  • Jak zwiększyć spożycie białka? 8 prostych wskazówek

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ok. 20 g dobrej jakości sycącego białka. Wykres: Ilość białka w wymienionych i innych produktach spożywczych. Jedz więcej roślin strączkowych Rośliny strączkowe, takie jak fasola czy soczewica, należą do bogatych źródeł białka. Są także wyjątkowo bogate w błonnik, który sprzyja uczuciu sytości. Szklanka gotowanej fasoli dostarcza ok. 14 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 754 Data: 2023-08-07 09:35:45
  • W ostatnim czasie zauważyć można coraz większy odsetek ludzi, którzy świadomie rezygnują z jedzenia mięsa i przechodzą na wegetarianizm. Dieta wegetariańska eliminuje z diety wszystkie lub tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5865 Data: 2017-07-25 09:17:16
  • Jaka dieta przy hipoglikemii? Czy mogę mieć hipoglikemie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] kalafior, pomidory, ogórki Produkty pełnoziarniste, na przykład pełnoziarnisty chleb, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron Nasiona roślin strączkowych, np. soczewica, fasola, ciecierzyca Owoce o niskim udziale cukrów prostych, np. maliny, borówki Tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado, orzechy, nasiona Chude źródła [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 354 Data: 2024-04-08 11:43:43