SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

fasola białko

  • Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10490 Data: 2018-10-29 09:56:29
  • [...] chude mięso, ryby, chudy nabiał, jajka, a także bardzo często wykorzystuje się odżywki białkowe. Dodatkowo proteiny dostarczają produkty roślinne np. soczewica, soja, tofu, fasola czy orzechy. Dzieje się tak, ponieważ zapotrzebowanie na ten makroskładnik jest stosunkowo wysokie, dlatego poziom białka w diecie u osób aktywnych sięga zazwyczaj od [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3779 Data: 2023-01-16 08:00:18
  • 14 najlepszych produktów spożywczych dla mężczyzn

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jeśli zależy ci na tym, abyś był silny, szczupły i zdrowy musisz nie tylko trenować, ale również zwracać uwagę na to, co jesz. Podpowiadamy, jakie produkty powinny być obecne w twoim menu. Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. To sprawia, że jest ona idealnym pokarmem dla zdrowia serca. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10684 Data: 2018-02-02 23:09:57
  • Jak zmniejszyć apetyt? Sprawdź żywieniowe kombo!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy obserwowałeś kiedyś, jak długo po zjedzeniu posiłku ponownie jesteś głodny? Zdecydowanie za szybko? Być może warto przeanalizować skład tego posiłku. Wiele badań wskazuje, że sytość posiłków zależy nie tyle od samej wartości kalorycznej, ale też od wartości odżywczej. Jedne składniki są bardziej sycące, inne mniej. Podsumowanie Białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2424 Data: 2019-01-31 09:50:49
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1452 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • [...] do gulaszu, burgera czy nawet jako zwykły dodatek do ziemniaków. Zawiera witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak magnez, fosfor czy potas. Fasola Podobnie jak soczewica, fasola jest dobrym zamiennikiem mięsa w wielu przepisach. Można z niej zrobić burgery, kotlety, wegańskie sin con carne, pasty do kanapek i wiele innych. Dostarcza sporo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1529 Data: 2021-08-10 15:08:25
  • Wzdęcia są jednym z elementów procesu, w jaki Twoje ciało pozbywa się nadmiaru gazów jelitowych. Drugi sposób to odbijanie. Gazy jelitowe pochodzą: po pierwsze z powietrza połykanego podczas spożywania posiłków lub mówienia, a po drugie, z fermentacji resztek pokarmowych zachodzącej w jelitach pod wpływem bakterii. Co warto zapamiętać i jak tę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16574 Data: 2020-05-15 07:49:40
  • [...] owoce (porzeczki czarne, białe i czerwone, poziomki, maliny, awokado) owoce suszone (morele, jabłka, rodzynki, śliwki, figi, daktyle) nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, soja) cennym źródłem żelaza jest melasa – uboczny produkt wytwarzania cukru. Jedna łyżka melasy zawiera 3,2 mg żelaza Jak zwiększyć przyswajalność żelaza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10583 Data: 2017-06-24 00:25:47
  • Ostatnio jedna z Czytelniczek zadała pytanie, bazujące na własnych doświadczeniach. Nie pamiętam w stu procentach treści, jednak zapytanie brzmiało podobnie do: "Moim celem jest utrzymanie wagi, więc spożywam ilość kalorii równą wydatkowaniu. Mimo tego, że nie jestem na deficycie kalorycznym i jem zgodnie z zapotrzebowaniem, to ciągle jestem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3920 Data: 2021-05-27 11:06:53
  • [...] nabiał (twarogi, serki wiejskie, sery dojrzewające, mleczne napoje fermentowane), jajka (kurze, przepiórcze, strusie), rośliny strączkowe (soja, ciecierzyca, soczewica, fasola, groch). Każdy jednak miał w życiu sytuację, kiedy to w wyniku natłoku pracy czy braku ochoty na spożywanie wymienionych produktów, nie miał możliwości uzupełnienia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6233 Data: 2018-10-03 11:14:08
  • Prebiotyki i probiotyki wspierają organizm w budowaniu i utrzymywaniu zdrowej kolonii bakterii i innych mikroorganizmów. Wspierają jelita i wspomagają trawienie. Prebiotyki są obecne w produktach bogatych w błonnik, takich jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste.  Przeczytaj także: Czym różnią się prebiotyki od probiotyków? Konieczne są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1305 Data: 2021-09-13 11:18:52
  • Powszechnym błędem jest przekonanie, że nie można uzyskać wystarczającej ilości białka do budowy mięśni, jeśli nie spożywa się mięsa i produktów mlecznych. Sukcesy niektórych wegańskich kulturystów pokazują jednak, że tak nie jest. Jak skuteczna jest dieta oparta na roślinach do budowy mięśni? Stosowanie diety roślinnej nie stawia cię w gorszej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2775 Data: 2018-07-22 08:28:41
  • [...] że na diecie roślinnej niemożliwe jest dostarczenie tego makroskładnika w odpowiednich ilościach. Jest wiele roślinnych źródeł białka, m.in. soczewica, ciecierzyca, fasola, seitan, tofu, orkisz, komosa ryżowa, owies i wiele innych. Przy dobrze skomponowanych posiłkach każdy weganin i wegetarianin jest w stanie zapewnić sobie białko w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 767 Data: 2021-10-23 20:55:07
  • Na czym polega dieta wolumetryczna - objętościowa?

    Artykuł
    Zawody - wyniki i relacje

    W dzisiejszym świecie, w którym coraz więcej osób zmaga się z nadwagą i otyłością poszukuje się skutecznych metod utraty wagi, a dieta wolumetryczna staje się coraz bardziej popularnym podejściem. Opiera się ona na prostym założeniu - spożywania pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 281 Data: 2024-02-06 09:14:08
  • [...] albo kaszą. Skład Woda, warzywa w zmiennych proporcjach 28% (kukurydza, cebula, marchew, papryka czerwona, seler, papryka zielona, papryka żółta, pietruszka nać, czosnek), fasola czerwona gotowana 15%, koncentrat pomidorowy 6%, teksturat białka pszennego 2% (białko pszenne, mąka pszenna), skrobia ziemniaczana, cukier, sos sojowy (nasiona soi, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2186 Data: 2022-03-13 19:11:01
  • Substytuty mięsa - co warto wiedzieć?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] wszystkie dostępne substytuty mięsa są zdrowe tylko dlatego, że są pochodzenia roślinnego. Przeczytaj listę składników i wybierz taki, który ma tę listę krótszą. Soczewica, fasola, produkty pełnoziarniste i nieprzetworzony tempeh są szanowanymi źródłami białka budującego mięśnie. Staraj się łączyć różne źródła białka, aby zapewnić sobie komplet [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1087 Data: 2021-10-12 08:38:04
  • Rodzaje orzechów i ich zdrowotne właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Orzechy to pyszne, chrupiące i zdrowe przekąski, można je spożywać, będąc na każdej diecie, nawet na ketogenicznej czy wegańskiej. Pomimo wyższej zawartości tłuszczu mają wiele istotnych korzyści dla zdrowia i prawidłowej masy ciała. Orzechy są częstym dodatkiem do wielu dań i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2645 Data: 2020-11-02 12:45:03
  • Tania dieta na masę, jak tanio jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Niezależnie od tego, czy próbujesz stać się silniejszym, pozbyć się dokuczliwych kontuzji, czy po prostu nabrać więcej masy mięśniowej, jednym z najtrudniejszych elementów jest realizowanie zapotrzebowania na makroskładniki, czyli tzw. trzymanie diety. Postęp, a nie doskonałość! Gdy Twoim celem jest zwiększenie masy ciała, możesz spożywać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24580 Data: 2019-11-12 23:44:38
  • Co jedzą mieszkańcy najzdrowszych państw świata?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jest wyspa Ikaria. Dieta jest tam wyjątkowo uboga w cukier i białą mąkę, nie zawiera zbyt wiele czerwonego mięsa. Podstawą żywienia są tutaj roślinne białka, takie jak np. fasola. Grecy z wyspy Ikaria są bardzo spokojni, ucinają sobie drzemki w ciągu dnia, a to także z pewnością wpływa na długość życia. Podsumowanie Można łatwo wywnioskować, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3042 Data: 2019-02-16 12:45:58
  • [...] białkowe. Spożywając różnorodne pokarmy, możesz uzyskać wszystkie niezbędne aminokwasy, których organizm potrzebuje, a nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Przykładowo, fasola i produkty pełnoziarniste nie są kompletnymi białkami, ale jedząc oba, dostarczasz organizmowi komplet aminokwasów. Oczywiście nie musisz ich jeść w jednym posiłku. Po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3994 Data: 2021-11-15 17:31:00