Przynajmniej większość naszych czytelników chce od życia jak najwięcej. Dbamy o naszą dietę, staramy się dużo ruszać, trenujemy, dbamy także o nasze zdrowie psychiczne, utrzymujemy dobry kontakt z najbliższymi etc. Na te czynniki z reguły mamy dość duży wpływ. Nie mamy natomiast żadnego pola manewru, jeśli chodzi o to, gdzie się urodziliśmy. [...]
Bardzo wiele rzekomych wskaźników „dobrego treningu” czy „osiąganych rezultatów” w rzeczywistości nic nie znaczy. Pamiętasz manipulacje związane z ukazywaniem dobrobytu w krajach zza „żelaznej kurtyny”? Tam też wszystko było w najlepszym porządku, półki były pełne, ludzie byli szczęśliwi, każdy miał pracę i nie było problemów, jak na „zgniłym [...]
Wykorzystanie sposobów na kontrolę postępów odchudzania jest wiele. Zazwyczaj osoby trenujące bazują na masie ciała, obwodach, jak i tym, co widzą w odbiciu własnego lustra, co przekłada się na ocenę postępów redukcji. Jedną z metod, która pozwala oszacować procent zawartości tkanki tłuszczowej w ciele, jest pomiar za pomocą fałdomierza. [...]
Wielu ludzi narzeka, iż każdy trener radzi coś innego, a książki o dietach przynoszą tylko mętlik, gdyż są pełne sprzecznych informacji. Nie zgadzam się z tym poglądem. W większości uniwersalnych kwestii, większość trenerów i uznanych zawodników ma zaskakująco zbieżne poglądy. Tak samo jest z dietami, o ile sięgniesz po renomowanych autorów, a nie [...]
[...] YouTube – nie wymaga żadnych inwestycji. Dlatego właśnie w Internecie większość ludzi powiela mity o szczepionkach, witaminie C, witaminie B17, nowotworach, treningu czy dietach. Przyjrzyjmy się mitom i twierdzeniom zawartym w przedmiotowym filmie. „Wiedza” w nim zawarta z jednej strony sprawia, że chce mi się śmiać, a z drugiej strony – [...]
Z kulturystycznymi dietami związane jest wiele kłamstw, przeinaczeń, fałszywych tez oraz kompletnych nonsensów. Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
[...] sztywność prącia w porównaniu do wartości wyjściowej. Podsumowanie Najważniejszym elementem gwarantującym podtrzymanie funkcji seksualnych jest aktywność fizyczna i właściwa dieta, której elementem powinny być tłuszcze nasycone, jedno- i wielonienasycone oraz wysokiej jakości proteiny i węglowodany złożone. Warto zadbać o właściwą ilość snu, [...]
Testosteron jest jednym z najbardziej mitologizowanych hormonów. Wbrew obiegowym opiniom wcale nie musi być kluczowy, jeśli chodzi o przyrosty masy i siły mięśniowej. Osoby, które czytały moje poprzednie opracowania zapewne już o tym wiedzą. Na początek kilka mitów oraz wprowadzenie do tematyki. „Zakrzepica żył głębokich kończyn dolnych (ZŻGKD) [...]
[...] gdyż badano także wpływ diet na metabolizm: Najlepszy wynik odnotowano w grupie diety o podaży 2600 kcal dziennie; REE wynosił 413 kcal dziennie. Na drugim miejscu jest dieta HCLP (55% węglowodanów, 15% białka, 30% tłuszczu); REE wynosił 90 kcal dziennie. Na trzecim grupa bez interwencji dietetycznej; REE wynosił 83 kcal dziennie. Na [...]
[...] przedwcześnie wskutek zatrucia powietrza w miastach, setki tysięcy umierają z powodu palenia tytoniu, setki tysięcy z powodu nadużywania leków, miliony „na raty” zabija zła dieta i brak ruchu. Ale oczywiście, o wiele bardziej prawdopodobne jest, iż twoje nerki zniszczą proteiny. Jedyne, co na razie udowodniono, to iż nerki oraz serce szybko [...]
Współczesne plagi, które dziesiątkują ludzkość, czyli otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca i nowotwory, w dużej mierze są spowodowane nieaktywnością fizyczną, nieodpowiednią dietą, używaniem alkoholu i tytoniu, ekspozycją na kancerogeny, przyczynami genetycznymi oraz zmianami w długości życia (szczególnie dotyczy to cukrzycy typu II oraz [...]
Internet jest źródłem wielu błędnych informacji. Odpowiedź, dlaczego tak się dzieje, jest bardzo prosta: każdy może publikować, a co najgorsze bardzo łatwo rozpowszechniać (udostępniać) umieszczone przez innych treści. To wcale nie znaczy, że jestem za cenzurą, tylko korzystając z tak niepewnego źródła informacji trzeba zachować duży dystans. [...]
[...] pełne ludzi, którzy stawiali wszystko na jedną kartę. Zacznij od diety dopasowanej do swoich możliwości Po drugie, na podstawie wieloletnich doświadczeń mogę powiedzieć, iż dieta stanowi podstawę działań, które będziesz podejmować. Im masz większą świadomość dotyczącą odżywiania, tym lepszych efektów możesz się spodziewać. Najważniejsze, aby nie [...]
Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]
[...] „cudotwórcy”, obiecujący niesamowite przemiany sylwetki w ciągu kilku tygodni. Dlaczego ludzie się na to nabierają? Bo nie mają pojęcia jak ciężka i oporna jest redukcja tkanki tłuszczowej, jak dużych nakładów czasu wymagają trening, dieta i regeneracja potreningowa. Referencje: https://anabolicminds.com/articles/ripped-in-4-weeks-51464/
Wigor kojarzony jest z energią, chęcią do działania, eksplozją mocy. Osoba obdarzona dużym wigorem jest pewna siebie, ale nie zadufana, przejawia liczne inicjatywy, jest efektywna w pracy i nauce - dosłownie tryska energią. Jednak nawet taka osoba może ów wigor utracić. Z kolei inna osoba może nigdy nie doświadczać tej erupcji mocy, czyli mieć [...]
[...] and insulin secretion of healthy young men. European Journal of Clinical Nutrition. 1995;49(7):532–541. Robertson MD, Bickerton AS, et al. Insulin-sensitizing effects of dietary resistant starch and effects on skeletal muscle and adipose tissue metabolism. American Journal of Clinical Nutrition. 2005;82(3):559–567. Caroline L. Bodinham „Acute [...]
[...] Treated with Azoxymethane or Methylnitrosourea” https://cancerres.aacrjournals.org/content/canres/38/12/4427.full.pdf Kawaura A, Shibata M, Togei K, Otsuka H. „Effect of dietary degraded carrageenan on intestinal carcinogenesis in rats treated with 1,2-dimethylhydrazine dihydrochloride.” Tokushima J Exp Med 29:125–129 (1982). J.Watt, [...]
[...] (tylko wykonując ćwiczenia złożone). Wygląd muskulatury tułowia zależy od ogólnego odtłuszczenia ustroju (zawartości tłuszczu całkowitego). Więc znów wracamy do podstaw: dieta redukcyjna (300-500 kcal poniżej neutralnego progu podtrzymania masy), odpowiedni trening aerobowy i interwałowy (stworzenie odpowiedniego deficytu prowadzonym [...]