Na ten temat krąży wiele nieprawdziwych informacji, większość ludzi nie chce czytać badań i fachowych opracowań, czerpią wiedzę z filmów publikowanych w sieci, w których jakość większości danych pozostawia wiele do życzenia. W opracowaniu w sposób syntetyczny przedstawię najważniejsze fakty i mity dotyczące „spalania” tłuszczu. Co zapamiętać? [...]
Bardzo często zdarza się, iż osoby, które nie osiągają postępu w treningu siłowym, twierdzą, iż „posiadają szybki metabolizm” lub „mają kiepską genetykę”. Rozpoczynają eksperymenty z setkami różnych rozwiązań: treningi FBW, dzielone, podwójnie dzielone, crossfit, super serie, serie łączone, łańcuchy, dodatkowe gumy, deski, ograniczony zakres [...]
[...] 3 dodatkowe porcje po 40 g proszku, uwzględnione w diecie) i zielona herbata (odpowiednik 400-500 mg EGCG dziennie, przeważnie suplementy mają 50% EGCG). „Czy trenować na czczo?” Jeśli jesteś zawodowcem, trenującym dyscypliny wytrzymałościowe, to istnieją badania, z których wynika, że tego rodzaju praca może mieć sens. Trening na czczo ma [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Witamina K2 występująca głównie w fermentowanych produktach mlecznych i sojowych. W ostatnich latach dowody z prospektywnych badań obserwacyjnych i badań klinicznych wykazały zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki suplementacji witaminy K2. Badania te wykazały, że spożycie witaminy K2 zmniejsza [...]
[...] w grupie jedzącej 2 posiłki dziennie, niż w grupie jedzącej 6 posiłków dziennie (−0.03% dla 6 posiłków oraz −0.04% dla 2 posiłków dziennie), stężenie glukozy na czczo oraz ilość C-peptydu spadły bardziej w grupie jedzącej 2 posiłki dziennie, niż w grupie 6 posiłków dziennie, ilość glukagonu na czczo spadła w grupie jedzącej 2 posiłki [...]
Kiedyś zdobywanie informacji o treningu, diecie czy suplementacji było o wiele bardziej skomplikowane niż teraz. Jak wspomina Jean Pierre Fux (przez wiele lat liczył się w świecie kulturystycznym, m.in. występował w Arnold Classic oraz w elitarnych zawodach Mr. Olympia) informacje w latach 80. XX wieku zawarte w magazynach kulturystycznych były [...]
[...] krwi, ale potrafią również uszkodzić nerki. Kontroluj stężenie cukru we krwi, nawet jeśli nie masz cukrzycy. Ważnym markerem stanu zdrowia jest również stężenie insuliny na czczo - im wyższe, tym gorzej to rokuje dla zdrowia. Schudnij i utrzymuj prawidłową masę ciała dzięki zbilansowanej diecie i ćwiczeniom. Ponad 80% pacjentów z chorobą [...]
Zanim przejdę do konkretów, kilka słów wprowadzenia. Nie istnieją dwie takie same osoby. Porady odnoszące się do osób o unormowanej glikemii, bez zespołu metabolicznego (manifestującego się m.in. insulinoopornością), bez problemów z nadwagą lub otyłością – mogą zupełnie nie działać u ludzi cierpiących na podobne schorzenia. Wnioski i zastosowanie [...]
Mimo artykułów, filmów, rozpisek dietetycznych, gotowych, pełnych opracowań większość ludzi podąża za prostszymi i często błędnymi poradami np. z YouTube, TikToka czy Instagrama. Często komercyjnie oferowane diety są dobre, ale nie sprawdzą się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej, mogłyby znaleźć miejsce na typowej „masie”, gdy dla kogoś celem [...]
[...] Hiperinsulinemia wcale nie jest pozytywnym objawem, raczej jest niezmiernie niepokojącym symptomem (szczególnie, jeśli ktoś ma np. podwyższone stężenie glukozy mierzone na czczo, zaburzony profil HBA1C) - wstępną fazę cukrzycy. Z drugiej strony GLP-1 odpowiada za wiele korzystnych adaptacji, m.in. poprawę funkcji i masy komórek b, spadek [...]
Witamina C stała się niezwykle znana dzięki środowisku „szamanów XXI wieku”, którzy twierdzą, iż podawana dożylnie w dużych dawkach „leczy raka”. Mimo wytężonej pracy licznych grup naukowców w ostatnich kilkunastu latach, nie udało się potwierdzić takiego działania kwasu askorbinowego u człowieka. Czym innym jest jej oddziaływanie na zwierzęta czy [...]
Intermittent fasting, w skrócie IF zwany również przerywanym postem, to popularny sposób żywienia, który obejmuje podział doby na czas, w którym jemy i czas, w którym pościmy. Koncepcja okresowego postu zyskuje coraz większą popularność wśród osób zainteresowanych uzyskaniem fitnessowej sylwetki. Sama idea IF wywodzi się z badań naukowych. Czy [...]
[...] Szczególnie kiepskim rozwiązaniem jest pod tym względem trening FBW, na końcu sesji nie ma chęci ani energii na trening ramion. „Jeśli nie wykonujesz aerobów na czczo, to nie pozbędziesz się tłuszczu” Pozbywanie się tkanki tłuszczowej jest uzależnione od deficytu energetycznego, a nie od wykonywania aerobów. Dodatkowe sesje jazdy na [...]
Istnieje silne lobby antytłuszczowe. Są to osoby, które negują badania naukowe lub bazują tylko na korzystnych dla siebie wycinkach, cytatach lub przeinaczeniach danych. Jeszcze rozumiem prowadzić dyskusję, używając jako argumentów badań naukowych. Niestety, ludzie lubią powielać slogany, a nikt nie sięga do danych źródłowych. Dlatego bardzo [...]
[...] charakteryzował niższy wskaźnik masy ciała, mniej centymetrów w pasie, niższe stężenie cholesterolu frakcji LDL, niższe stężenie trójglicerydów, niższe stężenie glukozy na czczo, niższe ciśnienie i krwi. Z tego wynika, że weganie są narażeni na znacznie mniejsze ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Powinni też żyć dłużej od [...]
Wiem, iż ten temat powoduje wiele kontrowersji i można spodziewać się stosowania przez osoby otyłe wielu obron psychologicznych (neurotycznych czy bazujących na rozszczepieniu), wymówek, bezsensownych argumentów. Wymówka nr 9: ale ja nic nie jem Oczywiście, zgadzam się. Nic nie jesz, a masz zwały tłuszczu? Proponuję dobrze zbadać ten problem, [...]
Berberyna, czwartorzędowa sól amoniowa, należy do grupy alkaloidów, znajdująca się m.in. w korze, kłączach, korzeniach i łodygach Berberis vulgaris L. oraz wielu innych roślinach. Wykazuje zróżnicowane działanie na organizmy żywe. Jak podaje dr Różański: „Coptis obejmuje 15 gatunków i należy do rodziny jaskrowatych – Ranunculaceae Pomimo, że [...]
[...] powyżej 2,5 przyjęto jako nieprawidłowe i odzwierciedlające insulinooporność. Wyniki w porównaniu z osobami niepalącymi palacze wykazywali wyższe stężenia: glukozy na czczo, insuliny na czczo oraz wyższy wskaźnik HOMA-IR (czyli byli bardziej oporni na insulinę), związki te pozostały istotne po skorygowaniu o czynniki zakłócające (wiek, [...]
Kiedyś cukier krzepił, a nawet namawiano matki do karmienia dzieci cukrem... Istnieją badania sponsorowane przez lobby związane z cukrem, w których nie wykazano szkodliwości dla zdrowia sacharozy, niezależnie czy kalorie z cukru zapewniały 10%, czy 25% energii. No, przynajmniej tak by się mogło na pierwszy rzut oka wydawać. Bezpieczna ilość cukru [...]
Wiele osób upiera się, że „mało je”. W rzeczywistości nikt nie jest w stanie skontrolować podaży energii tej osoby, więc może ona opowiadać, że odżywia się wodą i sałatą lub „rybą na parze i warzywami”. Jednak często waga takich osób nie odzwierciedla podobnych deklaracji. Gdzie może tkwić problem? Źle wyliczone zapotrzebowanie energetyczne [...]