Zespół policystycznych jajników (PCOS) to złożone zaburzenie endokrynologiczne, które dotyka 5–10% kobiet w wieku rozrodczym. Poza nieregularnymi miesiączkami hiperandrogenemią (podwyższonym stężeniem androgenów we krwi) i policystyczną morfologią jajników, PCOS jest silnie związany z otyłością ulokowaną w tułowiu (tłuszcz podskórny i wisceralny) [...]
[...] nowotworów, problemy z erekcją, niepłodność, otyłość, problemy z tarczycą, uszkodzenia DNA, problemy emocjonalne, depresja, rozregulowanie gospodarki hormonalnej czy nawet cukrzyca typu II. Powiązano także BPA z zachorowaniem na endometriozę i zespołem policystycznych jajników (PCOS). Potrzebne są jednak dalsze badania, aby lepiej zrozumieć [...]
[...] występowania, jedzenie stresowe/emocjonalne szkodzi zdrowiu. Może prowadzić do przyrostu masy ciała i otyłości, co zwiększa ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i cukrzyca. Może również zwiększać poziom stanów zapalnych w organizmie i wpływać na poziom ciśnienia krwi, które są czynnikami ryzyka chorób serca i udaru mózgu.
[...] nocy może też powodować przyrost masy ciała. Zaburzasz w ten sposób naturalny cykl snu, co na dłuższą metę może powodować wiele problemów zdrowotnych, takich jak otyłość lub cukrzyca. Jedzenie przed snem Jeśli często jesz tuż przed snem, niestety mam dla Ciebie złą wiadomość. Kilka badań naukowych podkreśliło ryzyko związane z jedzeniem zaraz [...]
Wszyscy wiemy, iż żywność fast food nie sprzyja żywotności ustroju. Dlaczego? Przede wszystkim zawiera za dużo soli, cukru i kiepskiej jakości węglowodanów (np. frytki, bułki), prawie same niezdrowe tłuszcze (w tym nasycone i trans), bardzo mało lub wcale tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych. Podsumowanie Odkrycia te sugerują, że [...]
Zbyt duża podaż energii połączona z nieaktywnym trybem życia są przyczyną wielu negatywnych zmian w ustroju człowieka. Przekarmianie węglowodanami i tłuszczami (np. obecnymi w pokarmach fast food) stało się jednym z największych współcześnie występujących problemów. Niezdrowe pokarmy i nieaktywność fizyczną wiąże się z otyłością, cukrzycą [...]
Rozwój technologii żywności z pewnością jest sprzymierzeńcem każdej osoby liczącej kalorie w swojej codziennej diecie. Dzięki tym postępom można bez zbędnego podnoszenia kaloryczności jadłospisów delektować się między innymi słodkimi sosami, które urozmaicą nawet najprostszą owsiankę czy przesuszonego omleta. Podsumowanie Fitking Delicious Sauce [...]
Monitorowanie masy ciała jest istotne ze względów zdrowotnych, ale nie powinno być to Twoją obsesją. Bywają momenty, że trzeba nieco na nią wpłynąć — zredukować, bądź lekko podnieść — a to wcale nie jest takie proste. Owszem są plany żywieniowe i treningowe, ale żeby wiedzieć, czy są one dla nas odpowiednie, należy obserwować, co dzieje się z [...]
Kreatyna bywa postrzegana jako suplement wspomagający budowę siły, masy, mocy i wytrzymałości mięśniowej. W rzeczywistości jej rola się na tym nie kończy. Coraz częściej bywa stosowana w zapobieganiu sarkopenii (wyniszczeniu mięśni związanemu z wiekiem) lub innym zaburzeniom związanym ze starzeniem się. Co więcej, suplementacja kreatyną może [...]
Cytrulina w świecie suplementacji wykorzystywana jest głównie w celach wspomagania zjawiska tzw. pompy mięśniowej. Jej działanie zostało wykorzystane w formie dodatku do preparatów przedtreningowych, jak i w formie monopreparatu, co ma na celu poprawę efektu ukrwienia mięśni. Środowisko sportów biegowych ceni sobie jej właściwości alkalizujące, [...]
To, w jakiej jesteśmy formie, zarówno zdrowotnej, jak i fizycznej, w dużej mierze uzależnione jest od stanu naszego organizmu. On z kolei wynika z tego, jak się odżywiamy, jaką uwagę przykładamy do aktywności fizycznej. Z czym łączyć ALLNUTRITION Spirulina? Nie ma żadnych przeciwwskazań co do łączenia spiruliny z innymi suplementami. Można łączyć [...]
Długie misje lotów kosmicznych, takie jak przyszłe misje załogowe na Marsa, mogą spowodować spadek kondycji astronautów, utratę gęstości kości i zmniejszenie ich masy mięśniowej. Okazuje się jednak, że wiele z tych negatywnych skutków można złagodzić za pomocą czerwonego wina, a dokładniej rzecz biorąc, jego kluczowego składnika - resweratrolu. [...]
Podatki od napojów słodzonych cukrem są proponowane jako narzędzie polityki mającej na celu przeciwdziałanie złym nawykom żywieniowym i powiązanych z nimi kosztami ekonomicznymi i społecznymi. Choroby niezakaźne odpowiadają za 71% zgonów na świecie, z czego około 40% można przypisać czynnikom dietetycznym. Jak duże jest ryzyko i co ma do tego [...]
Żurawinie od setek lat przypisuje się działanie lecznicze. Każdy z nas zetknął się z herbatkami, sokami, syropami lub suszonymi owocami żurawiny. Jest ona także dodatkiem do wielu dań, mimo że jej smak nie każdemu odpowiada. Jeśli lubisz cierpki smak soku żurawinowego to wiedz, że to nie tylko zaspokojenie Twoich kubków smakowych, ale także [...]
Migdały często mylone z orzechami, są tak naprawdę nasionami migdałowca zwyczajnego. Są niezwykle zdrową przekąską, a także wykorzystuje się je do produkcji mleka migdałowego, oleju, masła, mąki czy marcepana. Zawierają witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik, a spożywanie ich ma szereg korzyści zdrowotnych. Czy wiecie, jak migdały [...]
Kwasy omega-3 są jednym z elementów, dzięki którym dieta śródziemnomorska znajduje się na pierwszym miejscu w rankingu najzdrowszych diet. We współczesnej diecie podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane [...]
[...] jest naturalnie przeciwzapalne – na ogół jest bogate w błonnik, przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze. Mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 Ciekawostką jest też to, że cukrzyca typu 2 idzie w parze ze spożywaniem dużej ilości białka zwierzęcego, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego mięsa. Co zaskakujące, wszystkożercy, którzy jedzą mięso [...]
[...] zgonów, co palenie papierosów na całym świecie. Oceniano wówczas wpływ braku aktywności fizycznej na liczbę zgonów na świecie i głównych chorób takich jak choroba wieńcowa, cukrzyca typu 2, rak piersi i okrężnicy. Jeden na dziesięć przypadków chorób serca i jeden na pięć przypadków raka okrężnicy mogą być spowodowane brakiem ruchu. To bardzo [...]
Powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju nasiona, pestki, czy orzechy mają dla naszego organizmu prozdrowotne właściwości, poczynając od zdrowych tłuszczów przez witaminy, składniki mineralne, czy inne istotne nutraceutyki wpływające pozytywnie na nasz organizm. Podsumowanie Wraz z biegiem lat coraz częściej spotkać można się z problemami [...]
[...] więcej badań naukowych pokazuje, że weganizm ma wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim istnieje mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca i innych chorób takich jak cukrzyca, choroby wątroby czy nawet raka. Rezygnacja z mięsa może też korzystnie wpłynąć na naszą wagę i dobre samopoczucie. Weganie mają często niższy wskaźnik masy ciała, [...]