[...] W Polsce na cukrzycę choruje prawdopodobnie ok. 3,5 mln osób (niektóre dane mówią nawet o 4 mln), a kolejne kilka milionów ma stan przedcukrzycowy. Wiadomo, że cukrzyca jest odpowiedzialna za rozwój wielu długotrwałych powikłań, które przyczyniają się do zachorowalności i zwiększonej śmiertelności. Na przykład cukrzyca jest główną [...]
Kiedyś cukier krzepił, a nawet namawiano matki do karmienia dzieci cukrem... Istnieją badania sponsorowane przez lobby związane z cukrem, w których nie wykazano szkodliwości dla zdrowia sacharozy, niezależnie czy kalorie z cukru zapewniały 10%, czy 25% energii. No, przynajmniej tak by się mogło na pierwszy rzut oka wydawać. Bezpieczna ilość cukru [...]
Od kiedy pamiętam, w klubach dominowały sylwetki solidnie okraszone tłuszczem. Zgadza się! Tłuszcze w pokarmie są niezbędne, a bez nich znacznie utrudniony jest wzrost mięśni (cholesterol jest prekursorem wielu związków sterydowych). Jednakże materiał zapasowy gromadzony w postaci tłuszczu podskórnego czy wisceralnego nie jest korzystny. W jednym [...]
[...] wiąże się z wieloma rodzajami nowotworów, o osób otyłych bardzo często występują podwyższone stężenia glukozy i insuliny, co prowadzi do zespołu metabolicznego i cukrzycy, cukrzyca jest związana z występowaniem wielu rodzajów nowotworów, duża podaż glukozy zwiększa stan zapalny, a istnieje duże prawdopodobieństwo, iż ma on związek z rozwojem [...]
Ten temat jest doskonałym przykładem, w jak łatwy sposób można manipulować danymi. Większość informacji zamieszczanych w Internecie jest średniej jakości, czasem spotyka się przekłamania, mniejsze lub większe manipulacje. Moim ulubionym przykładem jest błąd systematyczny związany z kwalifikacją pacjentów. Na czym to polega? Jeśli dobieramy losowo [...]
[...] zawałów serca, udaru mózgu i amputacji kończyn dolnych. W latach 2000-2016 odnotowano 5% wzrost przedwczesnej śmiertelności z powodu cukrzycy. Szacuje się, że w 2019 roku cukrzyca spowodowała bezpośrednio 1,5 miliona zgonów. Kolejne 2,2 miliona zgonów można przypisać wysokiemu poziomowi glukozy we krwi. Poza tym z 10 milionów zgonów rocznie [...]
[...] po wyroby tytoniowe. Mimo postępu medycyny, w czasie 5 lat od rozpoznania choroby Buergera od 15% do 30% pacjentów wymaga amputacji kończyny. Również miażdżyca i/lub cukrzyca mogą prowadzić do krytycznego niedokrwienia, w którym konieczne może być amputowanie kończyny. Ćwicz co najmniej 30 minut przez większość dni w tygodniu. Obecnie [...]
Białko jest niesamowicie zmitologizowanym elementem diety, wiele osób przypisuje mu wręcz cudowne właściwości. Jak naprawdę wygląda kwestia ilości protein w diecie, czy mają one niesamowity wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej i budowy mięśni? Cóż, sprawa nie jest taka prosta. Stało się tak w największej mierze przez naukowców, którzy nie [...]
Trójglicerydy, nazywane także triglicerydami, triacyloglicerolami, triacyloglicerydami lub oznaczane skrótem - TG, są organicznymi związkami chemicznymi, zaliczanymi do lipidów, czyli tłuszczów. Każdy trójgliceryd składa się z jednej cząsteczki glicerolu oraz trzech cząsteczek długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Podobnie jak wolne kwasy [...]
[...] anaboliczno-androgenne w rodzaju Metanabolu, winstrolu, oral-turinabolu lub brane przewlekle iniekcyjne SAA w rodzaju trenbolonu) lub indukowane SAA nadciśnienie tętnicze, cukrzyca i/lub miażdżyca. Co ma wspólnego wątroba z zaburzeniami erekcji? Całkiem dużo, biorąc pod uwagę, iż u pacjentów z marskością wywołaną wirusowym zapaleniem wątroby [...]
Wiemy, iż nadmierna podaż energii jest skorelowana z występowaniem otyłości, cukrzycy typu II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie [...]
W toku redukcji czy budowania masy możesz popełnić rozmaite błędy w planie dietetycznym. Niektóre są błahe, inne dość poważne, a rzadko zdarza się spotkać naprawdę istotne problemy. Oto kilka z najczęściej spotykanych kwestii, mogących rzutować na kolejne miesiące czy nawet lata treningu. Modne kontra sprawdzone diety „Stosuję dietę ketogeniczną, [...]
Herbata z dzikiej róży lub jej wysokojakościowy ekstrakt charakteryzuje się kwiatowym lekko słodkimi i jednocześnie cierpkim posmakiem. Róża występuje w kilkaset różnych odmianach, natomiast jeśli chodzi o właściwości owoców dzikiej róży, to naukowcy skupili się na badaniu odmiany Rosa canina. Poznajmy korzyści zdrowotne, jakie daje nam Rosa [...]
[...] z lat 60 XX wieku. Wtedy obarczono tłuszcz winą za wszystkie choroby serca i układu krążenia. Teraz płacimy za tę głupotę dziesiątki milionów dolarów rocznie, a otyłość i cukrzyca w krajach rozwiniętych zbierają co roku krwawe żniwo. Tłuszcze są wysokokaloryczne i musisz kontrolować ich podaż. Pod względem redukcji tkanki tłuszczowej wcale nie [...]
Zagadnienie to budzi wiele emocji, powiązanych jest z nim cała masa mitów. Niestety, w literaturze brakuje przekonujących dowodów mogących pozwolić na obalenie lub potwierdzenie wpływu sterydów anaboliczno-androgennych oraz innych środków hormonalnych na syntezę kolagenu. W kolejnym z badań u szczurów wywołano reumatoidalne zapalenie stawów (ang. [...]
Z niektórych badań wynika, iż osoby preferujące skrajne rozwiązania żywieniowe mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju zaburzeń (np. w postrzeganiu wizerunku swojej sylwetki). Czasem stosowanie diety wegańskiej poprzedza wystąpienie głębszych zaburzeń, np. jadłowstrętu psychicznego. Z kolei inni naukowcy twierdzą, iż stosowanie diet wegańskich nie [...]
Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]
Tak, to nie jest żaden żart. Znany z programu telewizyjnego „Boso przez świat” Wojciech Cejrowski, zasugerował niedawno, iż koronawirus atakuje tam, gdzie są wykorzystywane sieci komórkowe technologii 5G. Zbudował też moją ulubioną konspiracyjno-spiskową teorię, jakoby nieznanym, ciemnym siłom zależało, by wprowadzać nowy, szybszy Internet mobilny [...]
Silna osłona antyoksydacyjna (stosowanie witamin A,C,E) kiedyś była uważana za niezbędną człowiekowi, gdyż konieczne jest niwelowanie szkodliwego wpływu na zdrowie kortyzolu oraz wolnych rodników. Wpływ reaktywnych form tlenu i azotu (reactive oxygen and nitrogen species - RONS) na człowieka od wielu lat jest przedmiotem dyskusji. Pomińmy na [...]
Wiele osób upiera się, że „mało je”. W rzeczywistości nikt nie jest w stanie skontrolować podaży energii tej osoby, więc może ona opowiadać, że odżywia się wodą i sałatą lub „rybą na parze i warzywami”. Jednak często waga takich osób nie odzwierciedla podobnych deklaracji. Gdzie może tkwić problem? Źle wyliczone zapotrzebowanie energetyczne [...]