Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
[...] wraz z roślinnymi pokarmami, ale przyczynia się do tego również unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Wiele z nich to produkty wysokoprzetworzone i często zawierają szkodliwe dla naszego zdrowia dodatki. Rodzaje żelaza Istnieją dwa rodzaje żelaza – hemowe i niehemowe. Żelazo hemowe jest zdecydowanie lepiej przyswajalne i [...]
Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]
[...] witaminy B12, mniej wapnia, żelaza, znacznie mniej potasu, cynku i selenu. Podsumowanie Zarówno pierś z kurczaka, jak i udziec wołowy mają swoje wady i zalety. Wołowina zawiera więcej witamin i składników mineralnych oraz kreatyny. Z kolei pierś z kurczaka jest tańsza, dostępna praktycznie wszędzie i łatwo z niej przygotować różnego rodzaju [...]
Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]
[...] są dalsze badania, aby odkryć wszystkie korzyści zdrowotne prebiotyków, ale już dziś można powiedzieć, że są one cennym składnikiem diety. Przyjrzyjmy się produktom, które zawierają prebiotyki i są świetne dla wegan. Warzywa o wysokiej zawartości prebiotyków Cykoria Korzeń cykorii jest bogaty w inulinę, błonnik prebiotyczny, co czyni go bogatym [...]
Ostatnio, gdy moda na zdrowy styl życia i bycie fit wiedzie prym, półki sklepowe przepełniają się dietetycznymi produktami, a w mediach coraz częściej można usłyszeć o nowych wspaniałych produktach, mających poprawić stan naszego zdrowia, osiągi sportowe i ukształtować ładniejszą sylwetkę. Dużą popularność zyskują napoje spożywane okołotreningowo, [...]
[...] Twoja dieta była różnorodna. VEGAN PEA PROTEIN - Pełnowartościowa mieszanka białek roślinnych Ciekawym produktem jest soja, ponieważ jest jednym ze źródeł roślinnych, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Stanowi zatem pełnowartościowe białko i właśnie dlatego jest dość często wybierana przez wegańskich sportowców. Ze względów [...]
[...] Zazwyczaj podstawowa dawka waha się w granicach 800-100 mg na dzień. Często spotkacie się również ze standaryzacją pod kątem ilości immunoglobuliny (IgG). Warto, aby produkt zawierał jej około 30-40% w całości suplementu. Najczęściej zadawane pytania dotyczące Colostrum 1. Czym jest Colostrum? Colostrum to pierwsze mleko, które produkowane jest [...]
[...] jest także suplementacja, ale co, jeśli weganie lub osoby z nietolerancją laktozy chciałyby, żeby minerał ten był obecny "na talerzu"? Wystarczy sięgnąć po produkty roślinne zawierające wapń. Oto one: Mleko (napój) roślinny wzbogacony wapniem Jedna porcja wzbogaconego mleka roślinnego zawiera mniej więcej taką samą ilość wapnia jak porcja mleka [...]
Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]
Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]
[...] Można jednak przyjąć pewne uogólnienia... Białko 60-80% Spirulina jest jednym z najbardziej skondensowanych źródeł białka. Gdy weźmiemy suchą masę spiruliny, okaże się, że zawiera ona podobną ilość białka jak większość odżywek wysokobiałkowych! Koncentracja białka będzie bowiem sięgała pułapu od 60 do prawie 80%! I to nie byle jakiego rodzaju [...]
Prawie 30% kobiet oraz 16% mężczyzn w wieku od 18 do 59 lat traci zainteresowanie tym, co się dzieje w ich sypialni. Wpływa na to wiele różnych czynników, które są związane ze współczesnym trybem życia – ciągła gonitwa, stres, słaba jakość jedzenia, niewielka aktywność fizyczna. Warto jeszcze wspomnieć o roślinie zwanej buzdygankiem (tribulus [...]
Śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, ale wielu z nas jedyne, o czym myśli wstając rano, to kubek gorącej kawy i jakoś dotrzeć do pracy na czas. Poranki to często walka o przetrwanie i mało kto ma czas myśleć o czymś tak banalnym, jak śniadanie. Jakie są tego skutki? Albo wydajemy mnóstwo pieniędzy na gotowe kanapki, albo sięgamy po pełne [...]
[...] ją, w przypadku mężczyzn, zupełnie z diety, postuluje się, aby nie stanowiła ona jedynie głównego źródła pokarmowego białka), czy też białka grochu lub gotowych mieszanek zawierających choćby te białka, które często łączy się z jeszcze innymi wegańskimi produktami wysokobiałkowymi. Jest w czym wybierać, warto zatem mieć świadomość możliwych [...]
Gdy do każdego koktajlu, sałatki, zupy czy pesto, wrzucasz kilka garści szpinaku, masz przeczucie, że robisz coś bardzo dobrego dla swojego organizmu. W końcu szpinak to zielone warzywo liściaste, które ma wiele właściwości odżywczych i powinno znaleźć się w naszej diecie. Podsumowanie Jest wiele dobrych powodów, by jeść zielone warzywa liściaste [...]
Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]
[...] również w beta-karoten oraz luteinę. Luteina chroni nasze oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz poprawia widzenie. Jajo jest jednym z nielicznych produktów zawierających witaminę D. W żółtku obecne są także specyficzne związki o działaniu bakteriobójczym, takie jak np. immunoglobulina IgY, która niszczy bakterie wywołujące [...]