[...] chemikaliami. Producenci zwrócili uwagę na popularność tej diety i rozpoczęli produkcję wegańskich ciasteczek, krakersów i innej przetworzonej żywności. I choć nie zawierają one produktów pochodzenia zwierzęcego, często brakuje im składników odżywczych. Dlatego też trzeba mieć świadomość, że to, co jest wegańskie, nie zawsze oznacza, że [...]
[...] produkowane jest z "masy", która została pozbawiona znacznej ilości tłuszczy. Jednak tego typu zabieg sprawia, że nadal w odżywce posiadamy ich około 10%. Porcja 30 g zawiera około 3 g tłuszczy nienasyconych. Co więcej, kwasy tłuszczowe w białku konopnym zawierają dobrą proporcję kwasów tłuszczowych omega 6 do omega 3 w ilości 3:1. Białka [...]
Większość świata fitness wyeliminowała ze swojego menu żółtka jaj, pozbawiając się tym samym tego, co w jajkach najbardziej wartościowe. Żółtko stanowi tę część jajka, która niezbędna jest do utrzymania pełni zdrowia, jak również do budowy silnych i dużych mięśni. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak najlepiej wykorzystać pozytywy płynące ze [...]
Warzywo, o którym mowa, znane jest przede wszystkim jako te, które zawiera najwięcej cukru. Mowa o burakach. W rzeczywistości są potęgą składników odżywczych. Regularne spożywanie tego warzywa może pomóc zwalczyć różnorodne dolegliwości i choroby. Poza słodkim smakiem, buraki oferują unikalne źródło fitoskładników nazywanych betalainami, wśród [...]
[...] aktywne. Często optymalizacja efektów treningu oraz samopoczucia wymaga suplementacji związkami o konkretnych funkcjach, dedykowanymi sportowcom. Kapsułka z witaminami zawiera niezbędne witaminy oraz ekstrakty roślinne (np. z gorzkiej pomarańczy, pokrzywy, zielonej herbaty, żeń-szenia, guarany), które mogą wspierać metabolizm energetyczny i [...]
[...] długotrwałe spożywanie tych produktów często wiąże się z różnymi chorobami, zaburzeniami hormonalnymi czy przybieraniem na wadze. Są to zazwyczaj produkty przetworzone, zawierające mnóstwo chemii, modyfikowanych w różny sposób składników czy słodzików niskiej jakości. Naszą dietę najlepiej oprzeć na produktach o małym stopniu przetworzenia, [...]
[...] od rodziców, od babć czy dziadków, że zamiast czekolady lub batonika lepiej byście zjedli jakiś owoc. Trzeba przyznać, że mieli w tym przypadku sporo racji. Owoce, mimo że zawierają w sobie fruktozę (cukier), która jest uważana za wszelkie zło przez naukowców, posiadają również cenne dla organizmu witaminy: A, C i E, które chronią ciało przed [...]
Wiele jest ziół oraz substancji znanych już od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie chińskiej i tybetańskiej. Niestety spora część z nich nie sprawdza się w pokładanych w nich nadziejach prozdrowotnych. Czy jednym z nich jest znany w wielu rejonach świata shilajit? Przeanalizujmy jego podstawowe właściwości i przeprowadzone w tym kierunku badania [...]
Jednym ze sposobów wspierania zdrowia jelit jest spożywanie produktów bogatych w probiotyki. Sugeruje się wówczas zwykle, żeby jeść jogurty, kiszonki itp. Jednak warto poznać i inne produkty, które mogą wesprzeć zdrowie Twoich jelit. Uwaga! Fermentowane produkty możesz spożywać codziennie, ale pamiętaj, że jeśli do tej pory tego nie robiłeś i [...]
Czym tak naprawdę jest laktoferyna? W jaki sposób działa na nasz organizm? Czy laktoferyna może wpływać na poprawę naszej odporności? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w dzisiejszym artykule. Podsumowanie Laktoferyna to substancja, która wykazuje szerokie spektrum działania. Nieustannie pojawia się coraz więcej doniesień naukowych o jej [...]
[...] beta-karoten nadaje mu żółto-pomarańczowy kolor. Beta-karoten jest również przeciwutleniaczem o działaniu przeciwzapalnym. Dodatkowo jest to jeden z niewielu owoców, które zawierają znaczne ilości witamin z grupy B. Podobnie jak większość owoców i warzyw, jackfruit jest bogaty w potas obniżający ciśnienie krwi i błonnik. Pojedyncza porcja [...]
W obliczu szybkiego tempa życia i wielorakich obowiązków dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych może stanowić wyzwanie dla kobiet, szczególnie zaangażowanych w regularną aktywność fizyczną. Zdrowa skóra, silne mięśnie i stawy, sprawny układ nerwowy oraz odporność, to tylko niektóre ze zróżnicowanych i kompleksowych wymagań [...]
[...] zasobny w magnez, który zmniejsza stres oraz bóle głowy, w potas, który współdziała razem z wcześniej wymienionym magnezem, zapobiega przed nadciśnieniem. Dodatkowo szpinak zawiera kwas foliowy, który jest wskazany dla kobiet starających się o dziecko oraz dla tych, które są w ciąży w pierwszym trymestrze. Pod względem dietetycznym jest idealnym [...]
[...] jeden tropikalny owoc, który jest jej wyjątkowym źródłem. Chodzi o owoc aceroli, znany również jako wiśnia z Barbados. 100 g świeżych wiśni aceroli (około jednej filiżanki) zawiera: 32 kalorie 0,5 g białka 8 g węglowodanów 1 g błonnika 1680 mg witaminy C (1800% dziennego zapotrzebowania) 38 mg witaminy A (15% DZ) 0,8 mg miedzi (10% DZ) [...]
Spirulina to cyjanobakterie o charakterystycznej niebiesko-zielonej barwie i kształcie spirali. Jak można łatwo się domyślić, temu zawdzięczają swoją nazwę. Spirulina, należy do najstarszych form życia występujących na Ziemi. Szacuje się, że spirulina rośnie na Ziemi około 3,5 miliarda lat. Wśród postulowanych najważniejszych zastosowań spiruliny [...]
Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych, jakie są używane w kuchni sportowców. Zazwyczaj występuje on w połączeniu z piersią z kurczaka i brokułem, jako „danie idealne”, co dość często jest mocno przerysowane i bywa przedmiotem drwin. Jednak wielu sportowców w ten sposób jada, czerpiąc pożądane źródła makroskładników, osiągając [...]
Piłkarze jako atleci wysokiego poziomu, potrzebują siły, wytrzymałości, a także pobudzenia i koncentracji. Dbając o kompleksowe wsparcie żywieniowe, piłkarze mogą nie tylko poprawić swoje bezpośrednie parametry fizyczne, ale także ogólną odporność organizmu na obciążenia treningowe i meczowe, co przekłada się na lepsze wyniki na boisku i mniejsze [...]
[...] to choroba autoimmunologiczna, w której stan zapalny powoduje powstawanie grudek pokrytych łuszczącą się skórą. Kurkumina, główny aktywny związek występujący w kurkumie, zawiera enzymy przeciwzapalne, które pomagają nieco w walce z tymi zmianami. Kurkuma na blizny potrądzikowe Blizny potrądzikowe spowodowane zmianami hormonalnymi w [...]
Istnieje długa lista czynników, które w erze szybkiego życia i przetworzonej diety zaburzają równowagę hormonalną kobiet. Są to zarówno czynniki, które można kontrolować, jak i te, na które nie ma się wpływu. Istnieje jeszcze jeden czynnik, który jest nieunikniony, jednak w pewien sposób można załagodzić skutki jego działania. Mowa tutaj o [...]
[...] działanie zmniejszające stany zapalne prostaty, nie dopuszczając do jej przerostu i zmian nowotworowych. Regulacja gospodarki insulinowej i PCOS Dynia w swoim miąższu zawiera cenny składnik – D-chiro-inozytol. Jest to pochodna glukozy, izomer inozytolu. Chińscy naukowcy odkryli, iż związek ten ma podobnie działanie do insuliny. Stymuluje [...]