SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

co ma dużo węglowodanów

  • [...] A przecież standardowa dieta Dukana często cechuje zbyt mała podaż wapnia: dostarczane jest od 67 do 85% potrzebnej dziennej ilości, przy tym sodu jest nawet 25% za dużo! Dieta Dukana a kwasica metaboliczna W literaturze są opisy przypadków kwasicy ketonowej po zastosowaniu diety Dukana. Zwykle nie spotyka się tego rodzaju zaburzeń u [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13306 Data: 2018-08-21 15:00:23
  • Trójglicerydy, nazywane także triglicerydami, triacyloglicerolami, triacyloglicerydami lub oznaczane skrótem - TG, są organicznymi związkami chemicznymi, zaliczanymi do lipidów, czyli tłuszczów. Każdy trójgliceryd składa się z jednej cząsteczki glicerolu oraz trzech cząsteczek długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Podobnie jak wolne kwasy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4252 Data: 2021-06-23 16:22:08
  • Trening z ciężarami z uchem (zwanymi uszatkami) stał się popularny dzięki licznym książkom (np. Pavel Tsatsouline “Russian Kettlebell Challenge”) i filmom (np. Mike Mahler “Aggressive Strength for MMA”, Steve Maxwell - "Cruel & Unusual KettleBell Exercises", Steve Cotter "Extreme Kettlebells") promującym podobny rodzaj treningu. Nietypowe boje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19697 Data: 2018-03-15 09:35:33
  • [...] medycynie w latach 20. XX wieku i aż do lat 80. XX wieku insulinę otrzymywano z trzustek wołowych i wieprzowych. Początkowo produkowane preparaty insulinowe zawierały bardzo dużo „zanieczyszczeń”. Dopiero w 1978 r. dzięki pracy Davida Goeddela i wsp. (Genentech) powstała pierwsza insulina przy użyciu rekombinacji genetycznej (zgodna profilem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16659 Data: 2018-10-25 12:20:20
  • Dieta, która jest przyczyną większości chorób

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie.  Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 855 Data: 2023-11-26 17:43:18
  • [...] organizm dąży do homeostazy, obniża metabolizm spoczynkowy, zmniejsza wykorzystanie tkanki tłuszczowej, czyli optymalizuje zużycie energii. Dlatego też efektywność diet jest dużo niższa, niż pokazują teoretyczne obliczenia! Jednakże w innych badaniach na diecie dostarczającej ~ 1885.1 kcal panie straciły 7.5 kg tłuszczu w 4 miesiące. Średnio [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4635 Data: 2018-10-11 13:35:34
  • [...] fakt, iż wiele gatunków ryb jest skażonych np. arsenem. Przykładowo, złowione w Chinach ryby miały znaczną zawartość metali ciężkich: kosatka pstra, czyli skrzypiąca, miała dużo arsenu, kadmu i ołowiu, karaś chiński oraz s. curriculum składowały miedź, żelazo, mangan i cynk. Zielone warzywa liściaste Są wyjątkowo pożywne i mało kaloryczne. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4000 Data: 2018-11-11 08:37:26
  • Dieta wysokotłuszczowa zabija?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] pod uwagę podaż energii, np. 2800 kcal dziennie, na tłuszcze przypada od 560 do 850 kcal. Czyli dostarczano tam od 75 g do 93 g tłuszczów dziennie. Czy to jakoś specjalnie dużo? Nie powiedziałbym. Dla porównania, zwykła dieta w grupie kontrolnej dostarczała średnio: od 1800 kcal do 2080 kcal dziennie, rozkład makroskładników: 17-20% protein, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1874 Data: 2020-07-15 07:40:05
  • [...] jest kojarzone z okresem głodu, a zatem z zagrożeniem egzystencji jednostki. A naczelną zasadą organizmu jest - przetrwać. Z tego powodu w spalaczach tłuszczu znajdziemy dużo różnych składników o bardzo różnych kierunkach działania mogących wspomagać redukcję tłuszczu zapasowego. Przemyślność naszego organizmu w utrudnianiu tych procesów jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2137 Data: 2021-05-10 11:57:57
  • Wakacje all inclusive - jak nie zepsuć sylwetki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przez całą zimę wszystko nastawione było na osiągnięcie celu, jakim było powiększenie masy mięśniowej. Udało się to osiągnąć. Na koniec sezonu masowego, przy podobnym poziomie tkanki tłuszczowej, waga wskazywała więcej. Do góry poszły również rekordy w poszczególnych ćwiczeniach.  Jeśli Twoje wakacje wymagają dużej zmiany stref czasowych, przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2465 Data: 2021-06-10 20:22:25
  • Jaki jogurt pitny jest najlepszy i najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Bardzo często bywa tak, że cierpimy na deficyt czasu. Osoby aktywne fizycznie, które mają rodzinę, dom, pracę, bardzo często miewają tak napięty grafik w ciągu dnia, że szukają produktów, które będą w stanie szybko spożyć i zapewnić sobie dobrej jakości mini posiłek czy przekąskę. Müller Müllermilch Napój mleczny o smaku mango Skład: mleko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22599 Data: 2017-11-27 10:45:14
  • [...] orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Uwaga: zbyt duża podaż oliwy z oliwek wcale nie musi służyć zdrowiu sportowca, gdyż zawiera za dużo kwasów omega-6. W 100 g oliwy z oliwek znajduje się:  73,3 g kwasów omega-9 (MUFA, kwas oleinowy); inne źródła podają 68,97 g 13,5 g kwasów nasyconych (kwas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19708 Data: 2018-08-21 15:30:40
  • Węglowodany proste - charakterystyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] galaktozę, sedoheptulozę, dihydroksyaceton. Po co nam węglowodany? Fruktoza – charakterystyka Co w nadmiarze może spowodować fruktoza? Ile fruktozy to „za dużo”? Glukoza Czy jedzenie owoców powoduje cukrzycę? Co powoduje picie napojów słodzonych? Cukry proste nazywają się tak, ponieważ nie rozpadają się już na prostsze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4212 Data: 2018-09-27 12:05:17
  • Ludzie wykazują całkiem odmienne podejście do gainerów, czyli odżywek głównie węglowodanowo-białkowych (czasem z domieszką tłuszczów). Jedni ludzie sądzą, że gainery są niepotrzebne, inni, że przydają się tylko ektomorfikom, jeszcze inni sądzą, że są szkodliwe, bo to „chemia” (szkoda, że nie zdają sobie sprawy, iż wszystkie procesy zachodzące w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3733 Data: 2020-04-06 09:30:55
  • [...] nie zgadzam się z tą argumentacją. Najbezpieczniej, gdy sacharoza dostarcza mniej niż 5% całkowitej energii. Większość ludzi może się obywać bez cukru i tak spożywamy go za dużo. W badaniach wykazano, iż “cukrowe bomby” (posiłki wysokowęglowodanowe) powodują hiperglikemię, podwyższenie stężenia insuliny, a następnie u niektórych osób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6065 Data: 2020-10-27 08:45:53
  • Budowanie siły i masy wymaga przede wszystkim odpowiedniego planu treningowego. I tu tkwi największa pułapka. Początkujący świetnie reagują, mogą ciągle zwiększać obciążenia, progresja wydaje się nie mieć końca. Niemniej później nie będziesz mieć punktu odniesienia, nie będziesz wiedział, dlaczego coś było skuteczne i nagle przestało działać. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1222 Data: 2023-01-02 07:03:55
  • Ciągle jestem pytany o diety, treningi, najlepsze sterydy, prohormony, suplementy. Z reguły ćwiczący chcą wybierać najbardziej skrajne rozwiązania, najtwardsze cykle na półlegalnych oraz nielegalnych środkach, radykalne diety (np. VLCKD) oraz najcięższe treningi („dla prawdziwego faceta”, „trenuj ciężko albo wcale”, „trenuj ciężko albo idź do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5832 Data: 2018-01-15 11:29:45
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1455 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • Złota Era: dieta w epoce Arnolda

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] chcieli”, z kolei inni przedstawiają swoje plany dietetyczne, jakby były przemyślane w najdrobniejszych szczegółach. Po części środki aromatyzujące (przy których powstaje dużo estrogenów) działają pośrednio na zwiększenie masy, poprzez retencję wody. Jednak nadal należy dostarczać sporą nadwyżkę energii, aby zapewnić stały wzrost masy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12074 Data: 2018-10-27 08:06:08
  • [...] czynniki, które stymulują sekrecję insuliny po posiłku. Koncepcję tę potwierdzono dopiero w drugiej połowie XX wieku. Wykazano, że glukoza podana doustnie powoduje dużo większe wydzielanie insuliny, niż ta sama dawka glukozy podana dożylnie. Tą różnicę w odpowiedzi wydzielania insuliny nazwano efektem inkretynowym, natomiast hormony [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4794 Data: 2019-05-02 13:33:15