Aminokwasy pełnią ważną rolę w hipertrofii mięśni, w regeneracji po wysiłku i w podtrzymaniu zdolności wysiłkowych sportowca. To jednak nie wszystko. Komentarz Biorąc pod uwagę, iż większość ludzi ma w jakimś stopniu uszkodzoną wątrobę, tylko o tym nie wie (wcale nie musi się to manifestować do momentu, gdy jest już za późno). Jak stwierdził w [...]
[...] na metabolizm glukozy u otyłych osób ze stanem przedcukrzycowym. Referencje: Woo SL, Yang J, Hsu M, Yang A, Zhang L, Lee RP, Gilbuena I, Thames G, Huang J, Rasmussen A, Carpenter CL, Henning SM, Heber D, Wang Y., Li Z. „Effects of branched-chain amino acids on glucose metabolism in obese, prediabetic men and women: a randomized, crossover study”.
[...] przy treningach interwałowych (TABATA, sprinty, podbiegi, przeciąganie ciężaru, stacje itd.) Referencje: Marco Gervasi „Effects of a commercially available branched-chain amino acid-alanine-carbohydrate-based sports supplement on perceived exertion and performance in high intensity endurance cycling [...]
[...] z węglowodanami. Jest to zresztą wygodne - można dodać określoną porcję węglowodanów i BCAA do napoju treningowego. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Faizal A.Manaf i in. Branched-chain amino acid supplementation improves cycling performance in untrained cyclists https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1440244020308057
BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni, szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie. Według badań w pojedynczej porcji aminokwasów musi się znaleźć progowa dawka leucyny. Komentarz Proszę pamiętać, iż 5,6 g BCAA nie jest ilością skuteczną, aby pobudzać syntezę białek mięśniowych dla cięższych, [...]
[...] więcej organizm musi się „napracować” nad ich wchłanianiem przed wykorzystaniem do specyficznych funkcji biologicznych. MCT to średniołańcuchowe triglicerydy (ang. medium-chain triglycerides), które zawierają od 6 do 12 atomów węgla. Do MCT zalicza się kwasy kapronowy (6 atomów), kaprylowy (8), kaprynowy (10) oraz laurynowy (12). Głównymi [...]
[...] zapewniają odżywki białkowe, zwłaszcza kiedy są tak smaczne, że chce się powiedzieć „SZTOS”. Stanowią one świetne źródła aminokwasów niezbędnych, w tym BCAA (branched chain amino acids; aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach bocznych), które znane są z budowania i ochrony tkanki mięśniowej. Zalicza się do nich leucynę, izoleucynę i walinę. [...]
Skrót BCAA oznacza aminokwasy rozgałęzione, są to izoleucyna, leucyna, walina. Spotyka się je w dużych dawkach w białku serwatkowym (izolatach, koncentratach i hydrolizatach białka serwatkowego), w odżywkach zawierających BCAA (kapsułki, napoje, proszek do sporządzania napoju), w odżywkach EAA (aminokwasy niezbędne; produkty podobne do BCAA), w [...]
[...] oraz przyspieszyć adaptację do wysiłku. Ponadto mieszankę aminokwasów niezbędnych często wzbogaca się aminokwasami o rozgałęzionych łańcuchach bocznych (BCAA; branched chain amino acids), które szczególne znaczenie mają dla przemian biochemicznych leżących u podstaw syntezy białek mięśniowych. BCAA dodatkowo mogą w pośredni sposób [...]
[...] przez „szejki białkowe”. Może i byłoby to śmieszne, ale raczej należy płakać nad wiedzą autorów podobnych publikacji. Referencje: Samantha M. Solon-Biet „Branched-chain amino acids impact health and lifespan indirectly via amino acid balance and appetite control” https://www.nature.com/articles/s42255-019-0059-2
[...] nazywamy aminokwasami, a niektóre z nich, ze względu na charakterystyczną budowę, nazywamy aminokwasami rozgałęzionymi i w skrócie oznaczamy je z angielskiego BCAA (branched-chain amino acid). Wyróżniamy trzy aminokwasy zaliczane do BCAA. Są to leucyna, izoleucyna i walina. BCAA wchodzą w skład większej grupy, niezbędnych aminokwasów. [...]
Badania naukowe dotyczące mikrobioty jelitowej oraz powiązanych z nią substancji dosłownie eksplodowały w drugiej dekadzie XXI wieku. W probiotycznych bakteriach jelitowych oraz wszystkich związkach, które wytwarzają, upatruje się nowych metod prewencyjnych i terapeutycznych, zarówno w kontekście zdrowia przewodu pokarmowego, jak i całego [...]
Są sytuacje, że zapotrzebowanie energetyczne mamy większe, niż jesteśmy w stanie, przyjąć z pożywienia. Niekiedy trudność mogą mieć osoby, stosujące dietę wegetariańską czy wegańską, ale nie tylko. Z pomocą przychodzą produkty, które pozwalają na wzbogacenie diety o dodatkowe kalorie w małej porcji. Podsumowanie Olej MCT to suplement wart uwagi, [...]
[...] zbędnym zabiegiem, chyba że w okresie 2-3h po treningu nie zjemy nic. Dodatkowa porcja w tym okresie pozwoli nam zabezpieczyć organizm. Dawka na porcje powinna wynosić około 20-30g czystych aminokwasów, by otrzymać jak najwięcej korzyści ze suplementacji. Na podstawie: https://www.ironmanmagazine.com/9-reasons-to-take-branched-chain-amino-acids/
[...] of weight lifting and weight training. J Strength Cond Res. 1994;8:53–7 J Athl Train. 1999 Jul-Sep; 34(3): 232–238. “Injury Rates and Profiles of Elite Competitive Weightlifters” “A comparison of tibiofemoral joint forces and electromyographic activity during open and closed kinetic chain exercises” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8827313
[...] np. dla mięśni. Mogą posłużyć np. do odbudowy glikogenu. Referencje, badania, piśmiennictwo: Damien J. Angus i in. „Effect of carbohydrate or carbohydrate plus medium-chain triglyceride ingestion on cycling time trial performance” https://doi.org/10.1152/jappl.2000.88.1.113 Richard A. Stecker i in. “Timing of ergogenic aids and [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej nie jest procesem szybkim ani łatwym. Organizm względnie łatwo gromadzi nadmiar energii w postaci trójglicerydów, ale mobilizuje rezerwy energetyczne powoli, niechętnie i w ostateczności. Można powiedzieć, iż cały zgromadzony w ustroju tłuszcz jest oporny, choć tak naprawdę ścisłą definicję spełniają tylko określone [...]
Nadciśnienie tętnicze, nazywane wymiennie wysokim ciśnieniem krwi, jest przewlekłym stanem chorobowym, charakteryzującym się stale podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Melatonina – hormon produkowany przez szyszynkę, występujący również w niewielkich ilościach w wielu produktach spożywczych. Przegląd 5 dobrze kontrolowanych badań powiązał [...]
Kortyzol uznaje się za jednego z najgorszych „wrogów” sportowca. Wszyscy jak jeden mąż, straszą kortyzolem, gdyż ma on powodować szereg chorób: rozbijać mięśnie (katabolizm białek), działać antyanabolicznie, podwyższać ciśnienie krwi (zwiększenie rzutu serca i napięcia naczyń krwionośnych), niszczyć kości, wypływać na spadek odporności [...]
[...] LEISIG ,S.W.B, ARRENTINE, J. R. ANDREWS, and M. L. BOYD “A comparison of tibiofemoral joint forces and electromyographic activity during open and closed kinetic chain exercises” Am. J. Sports Med 24:518 –527, 1996 ZERNICKE, R. F., J. GARHAMMER, and F. W. JOBE “Human patellar-tendon rupture: a kinetic analysis”. J. Bone Joint Surg. [...]