Refluks, inaczej choroba refluksowa przełyku, przypadłość, która polega na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Wraz z pokarmem do przełyku wraca również wytwarzany w żołądku kwas solny i enzymy trawienne, co powoduje jego podrażnienie, pieczenie - zgagę. Co warto wiedzieć i jak tę wiedzę wykorzystać? Refluks jest chorobą przewlekłą, która [...]
[...] wpływają na ilość syntezy tlenku azotu, dzięki którym w organizmie dochodzi do obniżenia ciśnienia krwi, oprócz tego zwiększają wydolność i wytrzymałość mięśni. Natomiast betaina, czyli barwnik znajdujący się w burakach, ma działanie antyoksydacyjne oraz wspomagające trawienie. Często sportowcy piją sok z czerwonych buraków przedtreningowo, [...]
Bez względu na to, jak ciężko trenujesz, ważne jest również, to co robisz po treningu. Trening sam w sobie działa tylko jako bodziec do przyrostu siły i mięśni. Aby został on odpowiednio wykorzystany, ciało musi być prawidłowo odżywione, składnikami odżywczymi/związkami potrzebnymi nie tylko do ułatwienia regeneracji, ale także do zapewnienia [...]
[...] Silnym związkiem, zawartym w burakach, który chroni komórki i pomaga zapobiegać przewlekłym chorobom związanym ze stanami zapalnymi, jest wspomniana już wcześniej betaina. Chcesz uchronić się przed chorobami serca czy cukrzycą – jedz buraki! Zapobieganie nowotworom Buraki wykazują właściwości skutecznie zapobiegające rozwojowi [...]
Wiele osób trenujących siłowo w celu kształtowania swojej sylwetki nie wyobraża sobie treningu bez dobrego czucia mięśnia i rozszerzania naczyń krwionośnych, pompując swoje mięśnie. Daje to poczucie dobrze wykonanego treningu, co przekłada się na wzrost samopoczucia przez cały dzień. Najtańszym i najłatwiej dostępnym z nich jest aminokwas [...]
Odpowiednie wypróżnianie jest istotne dla zachowania zdrowia, ale też komfortu w ciągu dnia. Nie ma nic gorszego niż cierpienie z powodu częstych zaparć lub biegunek. Bóle brzucha, uczucie ciężkości, dyskomfort. Co zrobić, by tego uniknąć? Co zrobić, by nie mieć problemów z wypróżnianiem się? Podsumowanie Wprowadzenie zaproponowanych rozwiązań [...]
Jeżeli zapytamy osoby trenujące, jaki jest najważniejszy makroskładnik dietetyczny, który wpływa na budowę masy mięśniowej, otrzymamy odpowiedź, że jest to białko. Odpowiedź ta oczywiście jest prawidłowa. Białko odpowiada za to, aby w organizmie był możliwy dodatni bilans azotowy, jak i buduje ponad 20% włókien mięśniowych. Jednak dieta posiada [...]
[...] składników. Czytając etykiety, dopatrzymy się takich substancji jak: kreatyna kofeina tyrozyna aminokwasy rozgałęzione - BCAA aminokwasy niezbędne - EAA beta-alanina betaina tauryna składniki pobudzające wydzielanie testosteronu glutamina adaptogeny Wszystko zależy, na jakie ścieżki wspierające wysiłek sportowca, producent kładzie [...]
[...] dowolnego rodzaju wykonują pracę fizyczną w kontekście zarobkowym. Czynnikami regulującymi ukrwienie tkanek są głównie cytrulina, arginina oraz ekstrakt z buraków i betaina, natomiast biochemiczne procesy zmęczenia mięśni opóźniają kreatyna i beta-alanina. Utrzymywanie intensywności – SPEED & ENERGY Zdolność do utrzymania organizmu w [...]
Jeśli czujesz, że nie masz optymalnego poziomu energii na trening, ale nie jesteś chory, nie rezygnuj z zaplanowanych ćwiczeń od razu. Istnieją bowiem różne sposoby na poprawę wydajności organizmu dopasowane do twojego samopoczucia oraz celów treningowych. Zostań LOCO! Dzięki nowoczesnym preparatom, takim jak te, które dostępne są w linii LOCO w [...]
[...] które wspomagają działanie kreatyny i wykazują działanie synergistyczne, które nasila efekt suplementacji. Zazwyczaj w składzie znajdziemy takie dodatki, jak: beta-alanina, betaina, tauryna, magnez, arginina. Produkty tego typu dedykowane są osobom, które nie do końca czują działanie klasycznych pojedynczych form. Jaka jest cena kreatyny? [...]
[...] posiadają w swoim składzie dodatki poprawiające działanie kreatyny. Zazwyczaj w ich składzie zauważyć możemy takie dodatki, jak beta-alanina, arginina, magnez, tauryna czy betaina. Poszczególne składowe mają na celu zwiększyć biodostępność kreatyny, nasilić jej działanie, jak i wykazywać działanie synergistyczne. Produkty tego typu dedykowane [...]
Nie od dziś wiadomo, że odporność naszego organizmu, a co z tym związane, poprawne jego funkcjonowanie, uzależnione jest w znacznej mierze od prawidłowej pracy naszego układu trawiennego. Wiele problemów pojawia się już na wstępnym etapie trawienia składników odżywczych, a dokładnie białka, które trawione jest w naszym żołądku. Podsumowanie [...]
[...] Zatem ekstrakt z buraka może zapewniać wszystkie korzyści, które omawiałem przy tym składniku wielu przedtreningówek. Jednak ekstrakt z buraka czerwonego to nie tylko betaina. W burakach znajdziemy bowiem wiele aktywnych składników pokarmowych. Należą do nich: azotany, związki fenolowe (wliczając w to flawonoidy), karotenoidy, betalainy [...]
[...] ciała. Jeżeli nie trenujesz i nie robisz nic w kierunku budowania mięśni czy też ich utrzymania, to już po 35. roku życia Twoje ciało będzie stopniowo traciło mięśnie. Czy betaina pomaga utrzymać masę mięśniową? Naukowcy doszli do wniosków, że spożycie betainy jest powiązane z utrzymaniem mięśni wraz z wiekiem. Sugerują, że suplementacja [...]
[...] kwasu chlorowodorowego w żołądku, który to odpowiedzialny jest za procesy trawienne, a to z kolei warunkuje przyswajanie się składników odżywczych. Jednak okazuje się, że betaina wykazuje również działanie anaboliczne. Czy betanina działa anabolicznie? Wykorzystanie suplementacji betainą przekłada się na obniżenie poziomu kortyzolu, przy [...]
[...] betainy homocysteiny (BHMT), który katalizuje drugi szlak. Drugi szlak remetylacji to ten, w którym z homocysteiny powstaje metionina. Do tej reakcji niezbędna jest betaina. Metylacja grupą pochodzącą od betainy jest niezależna od obecności witaminy B12 i wymaga obecności enzymu metylotransferazy betaina homocysteina (BHMT). Pomimo [...]
[...] dołączone są trzy grupy metylowe. Właściwego stężenia kwasu solnego w żołądku Betainę w suplementach diety najczęściej sprzedaje się w postaci chlorowodorku betainy - betaina HCl. Może ona zwiększać stężenie kwasu solnego w żołądku, co pozwala na lepsze trawienie pokarmów i większą dostępność składników odżywczych w nich zawartych. [...]
[...] Naukowcy sportowi z Coastal Carolina University opublikowali wyniki swojego eksperymentu na łamach „International Society of Sports Nutrition”. Ale, jak betaina wpływa na hipertrofię i na pozbywanie się tkanki tłuszczowej? Cóż, na razie nie wiemy. Powodem, dla którego większość naukowców zajmujących się żywieniem i [...]