[...] kontekście, jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma [...]
[...] się już teraz do siłowni, Nie wiem bowiem, czy spodoba mi się ten sport. Krótko mówiąc, jestem początkujący, chcę spróbować i zobaczę, jak to dalej się potoczy, Powód 2. Z jakiejś przyczyny moja ulubiona siłownia właśnie została zamknięta (np. epidemia, 2020) i nie mam możliwości znalezienia innego miejsca do profesjonalnego treningu. W tym [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
[...] człowieka. Jeszcze wcześniej, zanim media społecznościowe były takie modne, w Internecie brylowali autorzy poradników kulturystycznych. Do moich ulubionych autorów należy niejaki R. Laskowski: „Więc jak najłatwiej pozyskać hormon wzrostu, kiedy skupiamy się na budowie masy mięśniowej? Najłatwiej byłoby robić dużo brzuszków. (strona 58 [...]
[...] swoje życie o 2 lata. A przecież to tylko jeden z licznych rodzajów zanieczyszczeń. Dla innych już nie byłoby wcale tak łatwo znaleźć statystyki, a tym bardziej wiedzieć, jaki mogą wywierać wpływ na zdrowie. Poza tym można znaleźć miejsca w Polsce, gdzie stężenie PM 2,5 regularnie przekracza 200 µg/m3, czyli zatrucie środowiska „kradnie” komuś [...]
[...] powinny być to typowe fast foody, a żywność reprezentująca bardziej jakościowe kategorie naszego menu. Prezentujemy Wam listę 35 wskazówek, które rzucą nieco światła na to, jakimi kategoriami powinniśmy się kierować przy ustalaniu menu, czy też suplementacji. 1. Zjadasz za mało białka Dość często błędem osób początkujących, ale i nie tylko, jest [...]
[...] mogłyby wykonać 50-70 powtórzeń, przysiady z mini sztangą lub sztangielkami, prostowania i uginania ramion ze zdecydowanie za małym ciężarem roboczym. Jeśli chcesz zobaczyć, jaki powinien być opór w trakcie treningu, to polecam poniższe filmy: https://www.youtube.com/watch?v=MGqmQFer42k https://www.youtube.com/watch?v=nNxeRBi1KvM [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
[...] przygody z siłownią to jedna z najgorszych rzeczy, jaką możesz zrobić. Najpierw musisz zdobyć wiedzę odnośnie ćwiczeń, diety i suplementacji, później odnośnie SAA i tego, jakie zagrożenie stwarzają dla zdrowia. Na samym końcu możesz rozważyć ewentualne „wspomaganie farmakologiczne”, do czego wcale nie zachęcam. Z reguły, aby utrzymać efekty, [...]
Niewystarczająca aktywność fizyczna od dawna jest uznawana za czynnik ryzyka poważnych chorób przewlekłych i śmiertelności. Może zaowocować otyłością, a ta jest powiązana z wieloma rodzajami raka, cukrzycą, zawałem serca, zespołem metabolicznym, przewlekłym stanem zapalnym, udarem mózgu, niewydolnością serca itd. Kiedy trenować? Jeśli priorytetem [...]
Bezpieczna redukcja nadmiaru tkanki tłuszczowej u nastolatków Redukcja tkanki tłuszczowej jest procesem, który polega na tym, aby zmusić ciało do pozbycia się zmagazynowanej energii. Efekt ten można osiągnąć poprzez odpowiednie odżywianie i aktywność fizyczną. Pisząc w uproszczeniu: musimy dostarczać mniej kalorii niż wydatkujemy w ciągu dnia [...]
Kolejnym systemem żywieniowym, jaki dziś przedstawię, jest dieta śródziemnomorska. Mówi się, iż osoby mieszkające w Hiszpanii czy Włoszech charakteryzują się zdecydowanie większym zdrowiem i lepszym samopoczuciem, niż np.: Amerykanie i właśnie dzięki temu zainteresowano się dogłębniej ich dietą. Dietą byłoby wprowadzenie wcześniej wspomnianego [...]
[...] tkankę tłuszczową? Właściwie to mogłoby być pytanie nr 1. Znów, nie da się na nie odpowiedzieć. Dlaczego? Bo wynik zależy od kilkunastu czynników. Musiałbym wiedzieć: Na jakim procent tętna maksymalnego pracujesz, jak długo (czyli jak intensywnie ćwiczysz - w domyśle aerobowo)? Czy ćwiczysz aerobowo po treningu siłowym, po interwałach czy [...]
[...] odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z dziczyzną, owocami morza, [...]
Czy masz wrażenie, że cały czas jesteś głodny? Niby zjadłeś posiłek, ale chwila moment i znowu szukasz jakiejś przekąski. Co sprawia, że masz taki apetyt? Co wpływa na to, że Twoje ciało domaga się nadprogramowego jedzenia? Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się więcej i móc przeciwdziałać skutkom podjadania, chroniąc tym swoje zdrowie i sylwetkę. [...]
Współcześnie najpopularniejsze są dwa główne modele diety tj. klasyczna, bazująca na węglowodanach (do 60% energii), umiarkowanej podaży tłuszczów (15-30%) oraz protein (15-25%) oraz bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany (większość energii zapewniana jest z tłuszczów). Jaki jest wpływ poszczególnych rozwiązań dietetycznych na zdrowie? Cóż, tego [...]
Jeśli spytamy większości dietetyków, jaki makroskładnik dominuje w dietach, które najczęściej układają, oczywiście poza wskazaniem na konieczność indywidualizacji każdej diety, odpowiedzą zapewne - węglowodany. Podobnie ma się rzecz z większością diet „zwykłych zjadaczy chleba”. Już nawet samo to pojęcie sugeruje, że w ich diecie dominuje chleb, [...]
[...] celów stanowi kluczowy element udanego procesu zdrowego przybierania na wadze. Cel powinien być przemyślany i dostosowany do indywidualnych możliwości oraz czasu, jaki można przeznaczyć na osiągnięcie zamierzonego rezultatu. Optymalny wzrost masy ciała to około 0,3-1,5 kg w skali miesiąca. Zbyt gwałtowne nabieranie kilogramów, może [...]
[...] większości populacji są zastraszające. Skoro jest tak źle, czemu dane produkty są w sklepach? Dlaczego nie zakaże się produkcji podobnych wyrobów? Wyobrażasz sobie, jaki podniósłby się krzyk, gdyby ze sklepów zniknęły ulubione tłuste, słone i słodkie przekąski, alkohol, tytoń, liczne, rakotwórcze i wspomagające rozwój cukrzycy produkty [...]
Często mówimy „jestem głodny jak wilk”, „byłam głodna i musiałam coś zjeść”. Co to znaczy być głodnym? Odpowiedź nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Słownik określa głód jako silną potrzebę lub pragnienie jedzenia. Podsumowując Na co dzień wybieraj pełnowartościowe potrawy i jedz powoli. Naucz się doceniać naturalną słodycz świeżego [...]