[...] dyni, masło orzechowe), oliwa z oliwek, czy np. olej lniany, masło klarowane Jeśli chodzi o węglowodany tutaj szeroka gama (owoce, kasze wszelkiego rodzaju, ryże, ziemniaki, bataty, mąki dobrego rodzaju np. ryżowa, czy kokosowa, jaglana, makarony (rzadziej, ale wybieraj pełnoziarniste), to samo z pieczywem. Płatki jaglane, owsiane, gryczane. [...]
[...] orzechowe), oliwa z oliwek, czy np. olej lniany, masło klarowane Jeśli chodzi o węglowodany (owoce, kasze wszelkiego rodzaju, ryże basmati, parabolied, dziki, ziemniaki, bataty, mąki dobrego rodzaju np. ryżowa, czy kokosowa, jaglana, makarony (rzadziej, ale wybieraj pełnoziarniste), to samo z pieczywem najlepiej żytnie na zakwasie. Płatki [...]
[...] będziesz musiał mocno ten makroskładnik zweryfikować. możesz równie dobrze pomyśleć o podbiciu tłuszczu. to już zależy od Ciebie. co do samej diety. ryż to nie jedyne źródło węgli i też nie jakoś szczególnie dobre, jeśli spożywasz go codziennie, na dodatek w większości posiłków. zamień ryż na kasze, bataty, ziemniaki, komosę, ew. makaron razowy.
[...] na majonezie i jajkach. Produkty wpisuje przed obróbką termiczną - nie po. Warto wzbogacić dietę tłuste ryby (DHA i EPA): łosoś dziki, pstrąg, śledź, halibut x2-3 w tyg, a także uzupełnić menu o ALA: siemię, nasiona chia, orzechy włoskie. Wędzone ryby - sporadycznie. Co do ww - to masz do wyboru również ziemniaki, bataty, owoce, płatki, kaszę.
[...] "razowa" do tego tylko ser, ogólnie słaby posiłek. W sumie to nie można nazwać tego posiłkiem. Brak białka i węgli złożonych dobrego pochodzenia np.ryż,ziemniaki,kasza,makaron,płatki,bataty itp. 3.Dobrze. Ale dodałbym tłuszczy. 4.Dobrze,jw chyba że to potreningowy 5.Znowu ta nieszczęsna maca, na noc ostatni posiłek przed snem bez węgli, B+T.
[...] jak ja to robię. Posiłek I dobierz: 1. Źródło pełnowartościowego białka (mięso, nabiał, odżywka białkowa - max 20-40g, ryby) 2. Źródło węglowodanów (kasze, ryże, ziemniaki, bataty itd.) 3. Źródło tłuszczy (olej lniany, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej kokosowy, olej z orzechów włoskich, tłuste ryby) 4. Źródło witamin i mikroelementów [...]
[...] treningów to kalorii mało. za dużo w diecie wielonieansycoych kwasów tłuszczowych, Słonecznik wywal, dynia - okazyjnie, brak potasu, gdzie tw warzywa o których pisałeś? sporo nabiału a mało wapnia... Daj ser podpuszczkowy, np. mozarelle zamiast twarogu ziemniaski, ryż, bataty, kasza gryczana - to rozwiazania lepsze niżchleb i makaron durum
[...] z ryżem. Masz pełną gamę innych składników odżywczych do wyboru, takie jak (wieprzowina, wołowina, drób, podroby jak udka, ryby, jaja, opcjonalnie nabiał ) z węglowodanów (bataty/ziemniaki/kasze/płatki owsiane/jaglane/ryże/makarony). Oczywiście twaróg spożywany na noc nie jest konieczny. Warzyw nie wliczałeś? to fundament każdej zdrowej diety.
[...] węglowodany do wyliczonej raz jeszcze kaloryczności. Wrzuć ile wyszło Ci z tych dwóch wzorów. Co do warzyw - wliczasz korzeniowe, ziemniaki, awokado(choć to owoc ;-) ) , bataty, bulwy. Na kolację dałabym węglowodany. Wrzucaj też tłuste mięsa [...]
[...] %-) Błonnik zbędny, jesteś w stanie dostarczyć odpowiednią ilość z konwencjonalnej żywności, aczkolwiek nadmiar błonnika ma negatywny skutek na zdrowie. Możesz wrzucić bataty/ziemniaki/ryże/kasze albo makarony. Nie wykonuj długich aerobów bezpośrednio po treningu, ponieważ mogą nasilać mikrourazy mięśniowe. Rzeczywiście jest co spalać. [...]
[...] Nie pamietam ile omega3 ma tunczyk zapuszkowany, ale chyba niewiele. Mozesz siemie lniane kupic, jest tanie a zasobne w omega3. Zamiast makaronu mozesz stosowac ziemniaki, bataty. Ja uzywam soczewicy albo ciecierzycy. No i dalej a raczej przede wszystkim nie widze sensu w redukowaniu, moze ktos jeszcze dolaczy sie do mojej wersji. Zmieniony [...]
Możesz zastąpić, i ryż i bataty są źródłem węglowodanów. Batat wydaje się produktem alkalizującym jak większość warzyw, jednak nie wiem jakie wartości pierwiastków on ma, więc nie jestem w stanie Ci tego powiedzieć. Jeśli ma kwasowe, to muszą byc one nie wielkie.
[...] pieczywo pszenne na pełnoziarniste i gotową owsiankę na "domową". Generalnie w mojej diecie rotuje głównie źródłem węgli (ziemniaki pieczone, kasza, ryż, makaron - rzadziej bataty) i mięsem (kurczak, indyk, wieprzowina i ryby - rzadziej wołowina). Staram się iść sobie na rękę dlatego większość posiłków jest przez dłuższy czas taka sama - [...]