Klasyczne produkty termogeniczne zazwyczaj zaprojektowane są na bazie składników, które skutecznie podnoszą poziom termogenezy, co przekłada się m.in. na zwiększenie poziomu lipolizy. Badacze z Tennessee udowodnili, że leucyna i resveratrol powinny również stanowić składową tego typu stacków, gdyż ich kombinacja skutecznie wspomaga odchudzanie. [...]
[...] obwodów powinny wykonać o wiele więcej niż 1 serię na grupę mięśniową na sesji. Większe zyski osiąga się przy wyższych objętościach treningowych. Komentarz Powyższe badanie budzi wiele kontrowersji, a polemiki z autorami mają wiele stron objętości. James Krieger odniósł się do wszystkich merytorycznych zarzutów odnośnie wspomnianego [...]
Jeżeli widzisz, że przybierasz na wadze, uzupełnienie diety w dodatkowe aminokwasy może zahamować wzrost tkanki tłuszczowej. Naukowcy z Japonii przeprowadzili eksperymenty, które potwierdziły, że stosując BCAA łatwiej jest zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej. BCAA Z reguły sportowcy stosują BCAA, jako środek chroniący mięśnie przed katabolizmem. [...]
[...] grupa, która ćwiczyła, straciły na wadze. Zła wiadomość jest taka, że grupa stosująca dietę redukcyjną straciła też masę kostną, a ćwicząca nie. To na co wskazuje niniejsze badanie, to, że sposób, w jaki chudniesz, ma znaczenie. Dlaczego dieta bez ćwiczeń zwiększa utratę gęstości kości? Utrata tkanki tłuszczowej może prowadzić do zmniejszenia [...]
Obecnymi czasy poziom kortyzolu w organizmie człowieka wzrasta, co zostało powiązane z obniżeniem poziomu testosteronu. Nic w tym dziwnego, gdyż oba hormony zależne są od siebie, a utrzymanie odpowiedniego ratio testosteron-kortyzol powinno być na uwadze każdej osoby dbającej o zdrowie metaboliczne, jak i sylwetkę, czy libido. Badanie [...]
Podczas treningów na długich dystansach mężczyźni odwadniają się szybciej, niż kobiety, czego dowiedli fizjolodzy z Holandii. Na Uniwersytecie Radbud w Nijmegen przeprowadzili eksperyment, gdzie odnotowano, że mężczyźni spożywają mniej wody i wydalają jej więcej wraz z potem, co czterokrotnie bardziej naraża ich na odwodnienie. Badanie Badaniu [...]
Jajka są dobrym źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów, pod warunkiem iż nie pochodzą z hodowli przemysłowej. Naukowcy oceniali, w jakim stopniu jajka są przyswajane do ustroju człowieka. Podawano 25 g gotowanego lub surowego jajka znakowanego izotopami. Wniosek Obróbka cieplna znacząco poprawia przyswajalność jajek. Prawdopodobnie różnica w [...]
Jabłczan cytruliny jest jednym z popularniejszych suplementów diety stosowanych przez kulturystów, zawodników sportów walki, trójboistów, kolarzy czy pływaków. Nie powinno to dziwić, gdyż ten środek wykazuje wszechstronne oddziaływanie na człowieka. Podczas ~ 10-sekundowego sprintu poziom ATP w mięśniach spada z 5,2 do 3,7 mM, a fosforanu [...]
Świat nauki wywiera ogromny wpływ na świat sportu. Dzięki temu możemy poznawać nowe techniki zwiększające tempo rozwoju mięśni, poprawiające efekty diety redukcyjnej, zwiększające zdolności treningowe sportowca. Jednak również świat nauki często może korzystać z doświadczenia i spostrzeżeń sportowców. Jednym z przykładów takiego wzajemnego związku [...]
Migrena jest najczęściej występującą chorobą neurologiczną. W Polsce cierpi na nią około 3,5 miliona osób. Może wystąpić w każdym wieku, ale szczyt zachorowań następuje między 30. a 50. rokiem życia. Chociaż dokładna przyczyna migreny nie jest znana, uważa się, że zarówno czynniki środowiskowe, jak i genetyczne są odpowiedzialne za jej [...]
Czy zastanawiałeś się kiedyś jaki jest związek między naszymi wyborami żywieniowymi a zdrowiem naszej planety? A czy wiesz, jak nawet niewielkie zmiany w diecie mogą znacząco zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych, jednocześnie poprawiając Twoje samopoczucie? Czytaj dalej, żeby się dowiedzieć, jaka dieta jest przyjazna dla naszej planety i czy [...]
Wpływ zwiększonej wysokości na wyniki sportowe jest dobrze znany. Jest to dość złożona kwestia. Osoba przyzwyczajona do wysokości 300 czy 400 m, przeniesiona na wysokość ponad 2500 m, dość szybko poczuje "spadek mocy". I odwrotnie: gdy osoby spędzające czas na wysokości (mieszkające tam) będą trenowały na nizinach, mogą oczekiwać zwyżki osiągów, [...]
Kac to pojęcie odnoszące się do kiepskiego samopoczucia, które towarzyszy nam następnego dnia po suto zakrapianej imprezie. Czujemy mdłości, boli nas głowa, nie mamy sił i ochoty na cokolwiek. Podsumowanie Naukowcy nie do końca maja pewność, jak l-ornityna działa na niwelowanie skutków kaca. Jednak wysnuli pewną teorię dotyczącą wpływu l-ornityny [...]
Od dawna wiemy, iż „zarywanie nocy” skutkuje zaburzeniami glikemii i wzrostem insulinooporności (spadkiem tolerancji węglowodanów). Może to prowadzić do cukrzycy i nawet raka. Badanie naukowe W badaniu naukowym część uczestników spała w godzinach 23:00-07:30, druga grupa tylko 4 h (od 01:00 do 05:00). Zbadano wrażliwość insulinową, podając [...]
[...] selenu, może mieć niebagatelny wpływ na zdolność do utrzymania właściwych funkcji mózgu, zwłaszcza u osób starszych. W tym kontekście niezwykle interesujące wydaje się badanie przeprowadzone na osobach starszych, w wieku powyżej 60. lat (średnia wieku prawie 78 lat), którym, w zależności od grupy, polecono spożywanie tylko jednego orzecha [...]
[...] z jej zalet może być przyjemniejszy zapach naszego ciała. Czy są na to jakieś dowody? Jedzenie mięsa a zapach ciała W 2006 roku para czeskich naukowców opublikowała ciekawe badanie. Zrekrutowano 17 ochotników płci męskiej, którzy albo spożywali duże ilości czerwonego mięsa, albo całkowicie go unikali przez dwa tygodnie. Ostatniego dnia zebrano [...]
Wielkie puszki stojące w sklepach z suplementami najczęściej zawierają odżywki wysokobiałkowe. Ich głównym zadaniem jest uzupełnianie składnika budulcowego naszego ciała, w tym i tkanki mięśniowej, białka. Do wytwarzania odżywek wysokobiałkowych wybiera się różne źródła zarówno zwierzęce, jak i roślinne, jednak jeśli miałbym wskazać po jednym [...]
Na pogorszenie wrażliwości insulinowej najsilniej wpływa nieaktywność fizyczna, dieta bogata w cukry proste i niezdrowe tłuszcze. Szybko owocuje przyrostem tkanki tłuszczowej, która jest aktywna metabolicznie i ma wpływ na środowisko hormonalne i glikemię. Czy dieta wegetariańska wpływa na wrażliwość na insulinę? Diety bogate w węglowodany o [...]
Kofeina należy do najchętniej stosowanych środków ergogenicznych na świecie. Nie stało się tak przypadkiem, gdyż posiada duży potencjał. Cieszmy się, że kofeina towarzyszy nam od „zawsze”, gdyż w obecnych czasach niewykluczone, iż znalazłaby się pod kreską jak silny stymulant. Kofeina występuje w napojach (kawa, herbata, napoje bezalkoholowe np. [...]
Wykorzystanie iniekcji z testosteronu wspomaga efekt walki ze złym samopoczuciem i depresją. Do tego typu wniosków doszli nowojorscy naukowcy opisując zagadnienie w Journal of Clinical Psychophatmacology. Badanie Naukowcy wybrali 23 mężczyzn, którzy wykazywali cechy przygnębienia. Wybrani mężczyźni mieli około 50 lat i cierpieli na zaburzenia [...]