Stres oksydacyjny i stan zapalny to ściśle powiązane procesy patofizjologiczne, z których jeden może być łatwo wywołany przez inny. Zatem oba procesy występują jednocześnie w wielu stanach patologicznych np. przy otyłości. Każdy rodzaj treningu indukuje stres oksydacyjny, niezależnie czy podnosi się ciężary, biega, pływa, skacze czy trenuje na [...]
[...] Loguercio “Silymarin/Silybin and Chronic Liver Disease: A Marriage of Many Years” http://www.mdpi.com/1420-3049/22/2/191/htm Doc. dr hab. farm. Aleksander Ożarowski „Ostropest i sylimaryna (1) - kluczowe zioła w leczeniu wątroby” Marina Kawaguchi-Suzuki, Reginald F. Frye, Hao-Jie Zhu, Bryan J. Brinda, Kenneth D. Chavin, Hilary J. [...]
Wątroba jest organem o ważnym znaczeniu dla codziennego samopoczucia oraz zdrowia. Jest podatna na uszkodzenia i przez zaniedbania higieny stylu życia może zacząć uprzykrzać życie. Najgorsze są dla niej dieta z nadmiarem kalorii, cukru i przetworzonych tłuszczy, a także alkohol, niektóre leki czy brak ruchu. Czarny pieprz i piperyna Pieprz [...]
[...] bioaktywne. Czy ostropest jest bezpieczny? Profil bezpieczeństwa ostropestu plamistego jest wysoki i nie obserwuje się uciążliwych skutków ubocznych po jego stosowaniu. Ostropest pomaga wątrobie zarówno, gdy stosują go osoby zdrowe, które dbają o profilaktykę wątrobową, jak i osoby, które już zmagają się z pewnymi zaburzeniami stanu zdrowia. [...]
Urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta jest kluczowym elementem dobrego zdrowia. Zdrowy styl życia wspiera zarówno umysł, jak i ciało. Ważnym elementem diety są rośliny. Rośliny nie tylko odżywiają nasz organizm, ale mają również właściwości lecznicze. Najczęściej wybierane adaptogeny Jeśli masz do czynienia z przewlekłym stresem Ashwagandha [...]
W badaniach naukowych często mylone są pojęcia. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej nie są jednolite, zasadniczo się od siebie różnią, a diabeł tkwi w szczegółach. Przykładowo powstawanie ciał ketonowych nie musi oznaczać patologii, a kwasica ketonowa jest zwykle związana z nieleczoną cukrzycą typu I. I o tym właśnie warto porozmawiać. Na [...]
Artykuł jest w dwóch częściach. W części pierwszej omawiam badania, jakie należy wykonać przed i po cyklu SAA oraz wpływ na wątrobę różnorakich preparatów, w tym „prohormonów”. Poświęcam też miejsce preparatom, które mogą posłużyć do leczenia wątroby. Zagadnienia omawiam skrótowo, gdyż szczegółowy opis funkcjonowania nerek, wątroby, układu [...]
Glutation jest najważniejszym i najsilniejszym przeciwutleniaczem znajdującym się w organizmie człowieka. Przeciwutleniacze to substancje, które mają za zadanie ograniczyć działanie stresu oksydacyjnego poprzez zredukowanie ilości wolnych rodników. Podczas gdy większość przeciwutleniaczy znajduje się w żywności (głównie w warzywach i owocach), tak [...]
„Diety detoksykacyjne” są ostatecznym przejawem obsesji na punkcie „czystego jedzenia”. Ustalmy na początku, iż „detoksykacja” zdaniem osób, które mają o tym pojęcie (np. lekarzy) polega głównie na niedostarczaniu do organizmu kolejnych toksyn. Niestety, jesteśmy otoczeni wieloma szkodliwymi związkami, wiele z nich akumuluje się w ustroju. Ile [...]
Artykuł podobnej treści pojawił się w jednym z serwisów angielskojęzycznych dotyczących kulturystyki. Przede wszystkim zabawne są sformułowania, iż „odeszło tylu kulturystów”. Jeszcze w gorszej sytuacji są osoby, które nie stronią od alkoholu (wywołuje stłuszczenie wątroby, włóknienie), stosowania niektórych leków np. paracetamolu (akrylacja [...]
Dolegliwości bólowe, w szczególności jelit, mogą mieć charakter nagły lub przewlekły, a także podłoże fizjologiczne lub psychologiczne. Niezależnie od tego, jaki jest ból, który dotyka daną osobę, ograniczać on może efektywność w wykonywanej pracy, osłabiać rozwój i stan zdrowia, a także negatywnie wpływać na nastrój. Znając przyczyny występowania [...]
Rak wątroby jest trudny do leczenia i stanowi trzecią najczęstszą przyczynę zgonów związanych z nowotworami. Główną formą jest rak wątrobowokomórkowy, który stanowi 75-85% przypadków. Wskaźniki dotyczące zachorowalności na ten typ nowotworu rosną na całym świecie. Źródła: Blum, Hubert E. “Hepatocellular carcinoma: therapy and prevention.” World [...]
Moda na diety oczyszczające cały czas rośnie. Coraz częściej słyszymy o „detoksykacji, dietach oczyszczających, dietach sokowych, głodówkach na oczyszczenie organizmu” oraz wielu innych dietach, mających na celu oczyszczenie naszego organizmu z niekorzystnych substancji. Ich zwolennicy zapewniają o ich korzystnym wpływie na usunięcie zalegających [...]
Kiedy my świętujemy, delektując się wykwintnymi potrawami, toastami i chwilami relaksu, nasze wątroby stają na pierwszej linii frontu, dwojąc się i trojąc pod natłokiem pracy. To, co dla nas jest przyjemnością i czasem odpoczynku, dla tego kluczowego organu zamienia się w prawdziwy maraton detoksykacji. Wątroba działa bez wytchnienia, aby poradzić [...]
Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]
Przy długotrwałym nadużywaniu alkohol doprowadza do zniszczenia układu nerwowego, upośledzenia umysłowego, wtórnie pojawia się uszkodzenie wątroby. Spożywanie mniejszych dawek etanolu jest świetną pożywką dla wielu rodzajów nowotworów. Mimo to toast "na zdrowie" obecny jest na każdej imprezie. Alkohol a wyniki sportowe Dla sportowców najbardziej [...]
Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Podsumowanie To, co jesz, ma znaczenie dla Twojego zdrowia. Pokarmy roślinne mają wiele zalet, m.in. zawierają flawonoidy, które przynoszą wiele korzyści zdrowotnych. Postaw na większą ilość warzyw, owoców, orzechów, nasion i roślin strączkowych w swojej diecie — zarówno w postaci surowej, jak i po obróbce.
Żelazo jest jednym z mikroelementów (minerałem), które musimy dostarczać wraz z codzienną naszą dietą. Nasz organizm wykorzystuje żelazo m.in. do wytwarzania hormonów, hemoglobiny, czyli składnika krwi odpowiedzialnego za dostarczanie tlenu do komórek całego ciała, czy też zapewnienia właściwego przebiegu metabolizmu w mięśniach. Podsumowanie [...]
Przewlekły stan zapalny ma wpływ na powstawanie raka i zwiększone ryzyko sercowo-naczyniowe. Przeciwzapalnie mogą działać np. kwasy omega-3, których sporo występuje w diecie śródziemnomorskiej. Takie działanie przypisuje się również witaminie C, ekstraktowi z Rokitnika zwyczajnego (Sea buckthorn) oraz sylimarynie, czyli ekstraktowi z Silybum [...]