[...] przynosi czysta glukoza. Źródło: M. C. Gannon, F. Q. Nuttall, P. A. Krezowski, C. J. Billington, S. Parker „The serum insulin and plasma glucose responses to milk and fruit products in Type 2 (non-insulin-dependent) diabetic patients” Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE [...]
[...] rodzaju węglowodanów. Źródło: M. C. Gannon, F. Q. Nuttall, P. A. Krezowski, C. J. Billington, S. Parker „The serum insulin and plasma glucose responses to milk and fruit products in Type 2 (non-insulin-dependent) diabetic patients” Jak widać sok pomarańczowy jest równie niekorzystny, jak picie wody słodzonej cukrem stołowym [...]
[...] podaży energii z owoców ↑1.0–2.0% podaży energii z warzyw ↓2135–2736 kJ dziennie (od -510 do -653 kcal dziennie) ↓ 1.36 kg 6 lat Źródło: T. A. Ledoux Relationship of fruit and vegetable intake with adiposity: a systematic review https://doi.org/10.1111/j.1467-789X.2010.00786.x Wniosek Grupa, która średnio straciła 7.9 kg w ciągu roku, [...]
[...] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23253958 J Urol. 2013 Feb;189(2):486-92. doi: 10.1016/j.juro.2012.09.037. Epub 2012 Dec 14. The effect of increasing doses of saw palmetto fruit extract on serum prostate specific antigen: analysis of the CAMUS randomized trial. https://www.pca.gov.pl/akredytacja-przewodnik/krok-1-2/laboratoria-medyczne/ „Jak [...]
[...] JS Vander Wal,1 A Gupta,2 P Khosla,3 and NV Dhurandhar “Egg breakfast enhances weight loss” de Oliveira MC1, Sichieri R, Venturim Mozzer R. “A low-energy-dense diet adding fruit reduces weight and energy intake in women” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18439712/ Huaidong Du “Fresh fruit consumption in relation to incident diabetes and [...]
[...] rodzaju węglowodanów. Źródło: M. C. Gannon, F. Q. Nuttall, P. A. Krezowski, C. J. Billington, S. Parker „The serum insulin and plasma glucose responses to milk and fruit products in Type 2 (non-insulin-dependent) diabetic patients” Jak widać sok pomarańczowy jest równie niekorzystny, jak picie wody słodzonej cukrem stołowym [...]
[...] cukru, miodu i innych węglowodanów), herbata czarna (bez cukru, miodu i innych węglowodanów), woda (bez słodzików, soku i cukru). Referencje: 1. Huaidong Du “Fresh fruit consumption in relation to incident diabetes and diabetic vascular complications: A 7-y prospective study of 0.5 million Chinese adults” [...]
Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami. Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]
Kto z nas nie lubi dżemu? Myślę, że ciężko znaleźć taką osobę. Podobnie jak kogoś, kto w poniedziałki nie robi klaty z bicepsem Dżem z twarożkiem, waflami ryżowymi, pieczywem czy omletem. Jest on pysznym dodatkiem w zasadzie do każdego posiłku na słodko, a nawet jedzony bez żadnych dodatków jest bardzo popularny. Dżemem nazywamy przetwór owocowy, [...]
[...] A Gupta,2 P Khosla,3 and NV Dhurandhar “Egg breakfast enhances weight loss” de Oliveira MC1, Sichieri R, Venturim Mozzer R. “A low-energy-dense diet adding fruit reduces weight and energy intake in women” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18439712/ H. Ciborowska, A. Rudnicka. “Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego [...]
Mamy wpływ na to, jak długo będziemy żyć. Kwestią dyskusyjną pozostaje, jak dalece uwarunkowania środowiskowe, genetyczne i nasze nawyki dadzą się zmieniać. Wszyscy wiemy, iż mieszkanie w skażonym środowisku może niekorzystnie wpływać na zdrowie, jednak nie każdy ma możliwość wyprowadzić się z takiego rejonu. Berberyna Należy do grupy [...]
[...] kiwi, gdyż należy do czołowych alergenów. Osoby zainteresowane odsyłam do artykułu źródłowego: David P. Richardson “The nutritional and health attributes of kiwifruit: a review”. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267416/) Referencje: Ayse Bilge Ozturk “Familial kiwi fruit allergy: A case report” [...]
[...] diseases https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5927356/ David P. Richardson,1 Juliet Ansell,2 and Lynley N. Drummond „The nutritional and health attributes of kiwi fruit: a review” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267416/ Connie M. Weaver „Potassium and Health” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3650509/ Wiesław [...]
[...] JS Vander Wal,1 A Gupta,2 P Khosla,3 and NV Dhurandhar “Egg breakfast enhances weight loss” de Oliveira MC1, Sichieri R, Venturim Mozzer R. “A low-energy-dense diet adding fruit reduces weight and energy intake in women” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18439712/ H. Ciborowska, A. Rudnicka. “Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka” [...]
[...] podaż owoców będzie miała korzystny wpływ dla redukcji masy ciała. Z pewnością należy odradzić soki owocowe i inne słodzone napoje. Referencje: 1. Huaidong Du “Fresh fruit consumption in relation to incident diabetes and diabetic vascular complications: A 7-y prospective study of 0.5 million Chinese adults” [...]
Aktualizacja i korekta redakcyjna oryginału 2024-10-23 Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często takie zmiany dotyczą poprawy zdrowia, samopoczucia, a co za tym idzie – zmiany nawyków żywieniowych. Noworoczne postanowienia związane z dietą to popularny temat, jednak wybór odpowiedniego modelu żywienia może być wyzwaniem. [...]
Artykuł nie ma wymowy zero-jedynkowej, a tak właśnie większość ludzi postrzega „chemię”, leki (w tym sterydy anaboliczno-androgenne), marihuanę (i inne narkotyki), suplementy, szczepionki, GMO, napoje słodzone, pszenicę, czy różnego rodzaju diety. W kolejnym badaniu dowiedziono, iż nawet niewielka konsumpcja słodzonych cukrem lub słodzikami [...]
Mimo iż wysokiej jakości wiedza jest dostępna na wyciągnięcie ręki, praktycznie za darmo (bo nie liczę ceny za połączenie internetowe czy zakupienia X lat temu komputera jako znaczące koszty) – większość ludzi woli powielać mity, obiegowe opinie i zwykłe kłamstwa na temat redukcji tkanki tłuszczowej. Omówię, o ile tylko się da skrótowo, [...]
Owoce i warzywa są głównym źródłem witamin, błonnika i substancji fitochemicznych, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób i opóźniać proces starzenia się. Podczas gdy wciąż trwają spory o to, która dieta jest najlepsza, niewielu zaprzeczy, że warzywa są ważnym elementem niezależnie od tego, na jaką dietę się zdecydujemy. Podsumowując [...]