Czy obserwowałeś kiedyś, jak długo po zjedzeniu posiłku ponownie jesteś głodny? Zdecydowanie za szybko? Być może warto przeanalizować skład tego posiłku. Wiele badań wskazuje, że sytość posiłków zależy nie tyle od samej wartości kalorycznej, ale też od wartości odżywczej. Jedne składniki są bardziej sycące, inne mniej. Podsumowanie Białka [...]
Odżywka węglowodanowo-białkowa zazwyczaj stanowi pierwszy kontakt osoby trenującej ze suplementacją. Wybór często jest podyktowany po prostu namową kolegów, reklamą czy też chęcią brania “czegoś”, aby wspomóc przyrosty. Rzadko kiedy stanowi uzupełnienie diety, a postrzegana jest jako magiczny proszek na przyrost muskulatury. Jednak zauważyć można, [...]
Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale białko w diecie każdego z nas odgrywa niezmiernie istotną rolę. Błędnym jest potocznie spotykane myślenie, że białko potrzebne jest tylko osobom, którym zależy na budowaniu masy mięśniowej. Zdecydowanie każdy z nas potrzebuje go, żeby przede wszystkim żyć i prawidłowo funkcjonować. Wśród [...]
Colostrum jest znanym suplementem diety, który wykorzystywany jest głównie w celu wsparcia odporności. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę jest i skąd pochodzi. W artykule postaramy się przybliżyć właściwości colostrum, opiszemy, jak je stosować i jakie ma znaczenie dla sportowców. Jak stosować Colostrum? Colostrum jest [...]
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
Osoby trenujące na siłowni często popełniają błędy, stają się też ofiarami nieporozumień, które oddalają je od założonych celów. Tym razem artykuł postanowiłem poświęcić płci pięknej. Poniżej znajdziecie listę 10 błędów, jakie popełniają trenujące kobiety oraz na co należy zwrócić uwagę, aby ich unikać. Bazowanie na sokach Ostatni element naszej [...]
Dane dotyczące osób z nadwagą sugerują, że zwiększa się odsetek osób, których masa ciała znacznie przekracza przyjęte normy, co sprawia, że służba zdrowia na świecie staje przed ogromnym wyzwaniem. Jak wskazują badania, około 26% osób na świecie ma nadwagę, a ponad 600 milionów to ludzie otyli. Tłuszcze, kwasy tłuszczowe trans, są to składniki, [...]
Mówi się, że zimą człowiek składa się z 65% mandarynek. W czasie świąt może nawet przekraczać 70%. Wniosek z tego taki, że bez mandarynek nie jesteśmy w stanie żyć. Tak samo, jak bez wody i tlenu... A tak na poważnie, to skąd się wzięła mandarynka? Jakie ma wartości odżywcze i dlaczego jest taka pyszna? Pomagają zachować prawidłową masę ciała [...]
Dla większości ludzi nie ma żadnych korzyści ze składowania nadmiaru zapasów energetycznych w postaci tłuszczu podskórnego. Wyjątek to zawodnicy zajmujący się np. długotrwałym pływaniem w zimnej wodzie, wtedy warstwa tłuszczu jest nie tylko źródłem energii, ale też pełni funkcję materiału izolującego. Dla innych utrzymywanie „tłuszczowych [...]
Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy mają spory problem w wyborze uzupełnienia diety. Czasem pomimo tego, że producent deklaruje niską zawartość cukru mlecznego w suplemencie i tak problem trawienny daje o sobie znać, co świadczyć może o tym, że marka suplementacyjna, w jaką inwestujemy, nie jest do końca godna zaufania lub tendencja do [...]
Z pewnością wielu z Was pamięta, jak w dzieciństwie zajadał się owocowymi przetworami roboty mamy lub babci. To były smaki! Kompoty, dżemy, kisiele... Wiśniowe, truskawkowe, malinowe... Kiedy to było? Z pewnością w czasach, kiedy nie myślałeś jeszcze o kaloriach, cukrze i tym, że dzisiaj jest dzień klatki. W każdym razie smaki pozostały i każdy, [...]
W ostatnich latach pojawiło się wiele pomysłów w rodzaju jedzenia niekoniecznie zdrowych pokarmów, byle tylko zgadzała się kaloryczność diety. Nie jestem zwolennikiem takiego modelu żywieniowego z prostego powodu: kalorie nie są sobie równe! Ziemniaki Wbrew obiegowym opiniom nie są wcale aż takie złe. Należą do pokarmów o dość niskiej [...]
Włączenie do diety surowych warzyw i owoców jest bez wątpienia zdrowe, ale czy wiesz, że istnieje dieta, która jest oparta właśnie na „surowiźnie"? Jest to dieta witariańska (raw food diet). Poza warzywami i owocami jej zwolennicy jedzą także orzechy, nasiona, zboża, a czasami nawet surowe jajka, nabiał, ryby i mięso (choć trzeba przyznać, że jest [...]
Czasem w dziale suplementacji na SFD spotykamy się z tematami, w których to autorzy pytają co zrobić, aby zachować jak najwięcej wypracowanych efektów podczas cyklu suplementacyjnego, bazującego na kreatynie. Czy warto zmienić trening? Czy trenować lżej na okres "oczyszczenia organizmu"? Czy zmienić coś w diecie? Jak postępować? Kolejny element [...]
Kluczem do utraty wagi i zachowania dobrego samopoczucia jest dbanie zarówno o jakość diety, jak i ilość dostarczanych kalorii. Po pierwsze, wartość odżywcza żywności jest ważna dla ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo niektóre potrawy sycą dużo bardziej, niż inne, co oznacza, że możesz spożyć je w mniejszej ilości i czuć się syty. Na przykład jabłko [...]
Mleko jest obecne w diecie praktycznie każdego z nas. Jest nierozłącznie kojarzone ze śniadaniami, z dzieciństwem, a także jako dodatek do kawy czy wypieków. Okazuje się jednak, że ponad 65% światowej populacji nie toleruje w pełni laktozy, co bywa dyskwalifikacją dla tradycyjnego mleka i części produktów mlecznych. Z tej przyczyny, a także z [...]
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal [...]
Pasty warzywne to bardzo popularny wśród wegetarian i wegan dodatek do kanapek. Nie jedzą oni wędlin, serów, serków, to z czym tu zjeść kromkę chleba? Właśnie z taką pastą. Można ją z powodzeniem zrobić samemu, wykorzystując rośliny strączkowe jako bazę i dodawać różnego rodzaju przyprawy, ziarna itp. Kwestia wyobraźni. Jednak nie zawsze jest czas [...]
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
Nieswoiste zapalenia jelit (Inflammatory Bowel Disease – IBD) to przewlekłe choroby przebiegające z okresami zaostrzeń i remisji, wymagające stałego leczenia farmakologicznego, a często również hospitalizacji i interwencji chirurgicznych. W świetle aktualnego stanu wiedzy uważa się, że nieswoiste zapalenia jelit są spowodowane przez rozmaite [...]