[...] zmniejszyło ilość wolnych rodników w ciele badanych osób. Oznacza to, że poziom stanu zapalnego został obniżony, co w konsekwencji zmniejszyło dolegliwości bólowe. Dieta niskowęglowodanowa może być więc skutecznym orężem w walce ze stresem oksydacyjnym. Co więcej, mniejszy stan zapalny, to mniejsza ilość wysięku w stawach, co przełożyło [...]
Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegańską, która promuje zdrowie, ekologię i piękno. Jednak czy faktycznie niejedzenie produktów pochodzenia zwierzęcego zawsze sprawia, że jesteśmy zdrowsi i piękniejsi? „Wegańska twarz” Wśród dermatologów coraz częściej pojawia się hasło „twarzy wegańskiej”, która ma być określeniem na zwiotczałą i [...]
Stężenie hemoglobiny odzwierciedla liczbę czerwonych krwinek w ustroju. Jest to transporter w największej mierze tlenu, a więc pełni krytyczną rolę dla każdego sportowca. Spadek stężenia hemoglobiny ma wpływ na proces transportowania tlenu, wydajność. Zbyt mała ilość świadczy o niedoborach B12, żelaza lub kwasu foliowego. Może być też związana z [...]
20-letnia kobieta została aresztowana w Planet Fitness w Grand Rapids w stanie Michigan we wtorek rano po napaści na pracownika i zniszczeniu sprzętu na siłowni. Pewna kobieta nagrała całą sytuację i opublikowała filmy na Facebooku. Na filmie widać, jak kobieta wpada w furię i upada na podłogę w pewnym momencie... "Zabiję cię!" - powiedziała [...]
Przynajmniej większość naszych czytelników chce od życia jak najwięcej. Dbamy o naszą dietę, staramy się dużo ruszać, trenujemy, dbamy także o nasze zdrowie psychiczne, utrzymujemy dobry kontakt z najbliższymi etc. Na te czynniki z reguły mamy dość duży wpływ. Nie mamy natomiast żadnego pola manewru, jeśli chodzi o to, gdzie się urodziliśmy. [...]
Wielu ludzi narzeka, iż każdy trener radzi coś innego, a książki o dietach przynoszą tylko mętlik, gdyż są pełne sprzecznych informacji. Nie zgadzam się z tym poglądem. W większości uniwersalnych kwestii, większość trenerów i uznanych zawodników ma zaskakująco zbieżne poglądy. Tak samo jest z dietami, o ile sięgniesz po renomowanych autorów, a nie [...]
[...] Białko w owocach Białko w warzywach Mięso, ryby, jaja Orzechy, nasiona Nabiał, produkty mleczne, sery Suplementy białkowe Odżywki wysokobiałkowe Naturalne odżywki białkowe Dieta bogata w białko Co daje białko Białko serwatkowe – efekty Białko na siłownię Białko serwatkowe a odchudzanie Białko – wpływ na zdrowie Białko a alkohol i [...]
Zdrowa dieta często kojarzy się z rezygnacją z ulubionych potraw i smaków oraz ogromną ilością wyrzeczeń. Bardzo popularny mit głosi, że dla zdrowia, w tym również dla redukcji masy ciała, należy całkowicie zrezygnować z chleba, bułek czy kanapek. Jednak prawda jest taka, że eliminacja tych popularnych elementów naszej diety nie jest konieczna ani [...]
[...] Madonna M. Mamerow,4 Joni A. Mettler,4 Kirk L. English,4 Shanon L. Casperson,6 Emily Arentson-Lantz,4 Melinda Sheffield-Moore,6 Donald K. Layman,7 and Douglas Paddon-Jones “Dietary Protein Distribution Positively Influences 24-h Muscle Protein Synthesis in Healthy Adults” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4018950/
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
[...] nad rozwojem miażdżycy tętnic. Przerywany post hamuje rozwój blaszki miażdżycowej poprzez zmniejszenie stężenia markerów zapalnych, takich jak IL-6, homocysteina i CRP. Dieta IF powoduje wzrost stężenia adiponektyny w osoczu oraz zmniejszenie stężenia leptyny i rezystyny. Zmieniając poziomy tych adipokin, hamuje adhezję (przyleganie) [...]
Wokół treningu i dietetyki narosło tyle mitów, że gdy zacząłem choć z grubsza je omawiać, wyszło 120 stron tekstu. Podobny problem pojawił się w przypadku kwestii dopingowych. To i tak praca, która nie trafi do większości „ekspertów z YouTube”. Mimo setek publikacji oraz profesjonalnych opracowań, ciągle spotyka się absurdalne tezy zamieszczane w [...]
Siłownia zamknięta! Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko [...]
Aktualizacja 04 grudnia 2022 Zainteresowanie suplementacją wspomagającą stawy przychodzi zazwyczaj, gdy dojdzie do uszkodzenia, nadwyrężenia czy przeciążenia aparatu ruchu. Rzadko myślimy o suplementacji tego typu w kontekście typowo profilaktycznym, gdzie suplement za zadanie ma odżywiać stawy i podtrzymywać ich pełną aktywność. Czy właściwym [...]
[...] Roland J. Gahler, Anthony P. James, Aqif S. Mukhtar, Haelee K. Fenton,1 and Simon Wood „Effect of Fibre Supplementation on Body Weight and Composition, Frequency of Eating and Dietary Choice in Overweight Individuals” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5331580/ Emilia Kolarzyk „Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka”.
Kiedyś sądzono, iż kalorie są sobie równe. Dzisiaj wiemy, iż organizm kompletnie inaczej reaguje na węglowodany, białka oraz tłuszcze. Nawet, jeśli skomponuje się posiłki o identycznej wartości energetycznej, to mogą dawać zupełnie inny efekt w określonym horyzoncie czasowym. Dlatego sięganie po proteiny serwatkowe na redukcji daje potrójne [...]
Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]
[...] w rodzaju a + b = c. Cytat nr 10 13 min. 47 sek. „Dr Neal Barnard: Jeśli chodzi o choroby serca, alkohol nie jest ważny, cukier też nie, palenie jest szalenie istotne. Dieta oparta na mięsie istotnie wpływa na powstawanie chorób serca”. Komentarz: Dr Neal Barnard – chyba zyskał swój tytuł w latach 70’ XX wieku, gdyż głosi frazesy oraz mity, [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
Diety obfitujące w białko ciągle wzbudzają niemałe kontrowersje, prawdopodobnie jeszcze większe niż diety bogatotłuszczowe. Nadal wielu osób cierpi na „fobię proteinową”, a w Internecie powielane są mity o „groźnym dla nerek i wątroby białku”. Tymczasem w dobrze kontrolowanych warunkach nie udało się wykazać niekorzystnego potencjału dużej podaży [...]