Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, 6 i 9 są w naszej diecie niezbędne. Nie wystarczy jednak spora ich ilość w naszej diecie, bardzo ważny jest podział na odpowiednie proporcje poszczególnych kwasów Omega. Każdy z kwasów Omega 3, 6 i 9 pełni odmienną funkcję i jest równie ważny w diecie - jednak najczęściej można usłyszeć na temat Omega 3 i że [...]
Suplementacja kreatyną jest jedną z najbardziej powszechnych metod wsparcia dietetycznego, które jest ukierunkowane na podniesienie osiągów organizmu. Sporty sylwetkowe, siłacze, osoby uprawiające sporty o charakterze wytrzymałościowym i wydolnościowym, a także osoby pracujące umysłowo korzystają z suplementacji tym związkiem, aby znacznie [...]
Paolo Pozzillia i Andrea Lenzi podchwycili modny temat i zaczęli spekulować na temat roli testosteronu w kontekście COVID-19 Dane pokazują, że SARS-CoV2 dotyka w 58% mężczyzn. Różnica w liczbie przypadków zgłaszanych według płci wzrasta stopniowo u mężczyzn w grupie wiekowej 60–69 lat i 70–79 lat. W grupach 20–29 lat i 30–39 lat częściej chorują [...]
Od 1 stycznia 2021 r. wszedł w życie tzw. podatek cukrowy. Paradoksalnie uderza on również w produkty, które mają potencjał prozdrowotny, czyli te z zamiennikami cukru (słodzikami) czy np. z kofeiną lub tauryną. We wrześniu 2015 r. Barbados wprowadził 10% podatek na słodzone napoje. Odnotowano średni wzrost cen napojów opodatkowanych o 5,9%, przy [...]
Przetworzone produkty mięsne, takie jak kiełbasy, parówki, wędliny, mielonki czy pasztety, odgrywają ważną rolę w diecie wielu osób ze względu na wygodę, smak i dostępność. Jednak ich regularne spożywanie budzi poważne obawy zdrowotne. Produkty te często zawierają dużą ilość soli, tłuszczów nasyconych, konserwantów i innych dodatków, które mogą [...]
Kamica nerkowa jest rodzajem zaburzenia w odpływie moczu, polega na tworzeniu się złogów na każdym poziomie układu odprowadzającego mocz, choć najczęściej dotyczy nerek. Kamienie nerkowe są niezwykle bolesnym i częstym powodem zgłaszania się chorych do izby przyjęć. Czy powstawaniu złogów da się jakoś zapobiegać? Jakie napoje sprzyjają pojawieniu [...]
Intermittent fasting, w skrócie IF zwany również przerywanym postem, to popularny sposób żywienia, który obejmuje podział doby na czas, w którym jemy i czas, w którym pościmy. Koncepcja okresowego postu zyskuje coraz większą popularność wśród osób zainteresowanych uzyskaniem fitnessowej sylwetki. Sama idea IF wywodzi się z badań naukowych. Czy [...]
Z terapiami witaminowymi jest związana cała masa mitów, półprawd i niekiedy kłamstw. Wiele błędnych przekonań dotyczących witaminy C zostało utrwalonych przez dwukrotnego laureata Nagrody Nobla Linusa Paulinga. To, że ktoś jest wybitnym naukowcem, wcale nie oznacza, iż zawsze ma rację. Należy zachować szczególną ostrożność, jeśli ktoś tworzy [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym. Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]
O działaniu pozytywnym kreatyny na układ mięśniowy człowieka z powodzeniem można napisać niejedną książkę. Jednak co jakiś czas na forum pojawiają się tematy dotyczące szkodliwości kreatyny oraz tego, czy podczas suplementacji trzeba w jakiś sposób chronić organizm przed jej negatywnym działaniem. Powiązane jest to m.in. ze złą interpretacją [...]
Budowanie umięśnionej sylwetki nie jest tanim przedsięwzięciem, szczególnie jeśli uwzględnisz całkowite koszty nie tylko diety, ale i stosowanej farmakologii, suplementów, odżywek, innych produktów, różnego rodzaju regeneracji, zabiegów, bezpośrednich przygotowań do startu. Niektórzy zawodnicy deklarują astronomiczne koszty związane z uprawianiem [...]
W dobie napojów stosowanych przed w trakcie i zaraz po treningu warto pamiętać, iż ustrój ma ograniczone możliwości przyswajania płynów. Podobnie, istnieje ściśle określony próg intensywności, jaki toleruje dana osoba. Można wchłonąć tylko pewną ściśle określoną ilość węglowodanów np. na godzinę wysiłku. Jakiego rodzaju napoje przed w trakcie i [...]
Aktualizacja i korekta redakcyjna 2024.12.19 Forskolina, związek aktywny pozyskiwany z rośliny Coleus forskohlii (pokrzywy indyjskiej), od lat budzi zainteresowanie w świecie zdrowia i fitnessu. Znana przede wszystkim ze swojego potencjalnego wpływu na redukcję tkanki tłuszczowej, forskolina wykazuje również inne korzystne właściwości zdrowotne. [...]
Przewlekła choroba nerek (PChN) została uznana za główny problem zdrowia publicznego na całym świecie. Oszacowano, iż może dotyczyć nawet 13,4% osób, a ludzi ze schyłkową niewydolnością nerek (ESKD), wymagających leczenia nerkozastępczego może być od 4,9 miliona do ponad 7 milionów. Globalny wzrost zachorowań na tę chorobę wynika głównie ze [...]
Kiedyś utożsamiano tkankę tłuszczową ze statusem życiowym, osoby „chude” były uważane za zmizerowane, mające problemy ze zdrowiem, źle się odżywiające lub z innych względów za wyniszczone. Podobnie kiedyś opalona skóra była uznawana za przejaw plebejskiego pochodzenia (parania się pracą fizyczną np. na roli), dlatego w cenie było posiadanie [...]
Patrząc z perspektywy kilkunastu lat życia, pomijanie śniadań nie musi być zdrowym wyborem (pomimo iż bywa skutecznym narzędziem procesie odchudzania). Mówią o tym liczne badania dotyczące ryzyka śmierci u osób niejedzących śniadań. Naukowcy sugerują, że osoby, które zawsze pomijają śniadanie, są narażone na 87% wyższe ryzyko śmierci z powodów [...]
Aktualizacja i korekta redakcyjna oryginału 2024-10-23 Dynia jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych warzyw jesieni, często kojarzonym z Halloween, jesiennymi potrawami oraz pysznymi zupami kremami. Jednak oprócz swoich walorów smakowych i dekoracyjnych, dynia kryje w sobie wiele wartości odżywczych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. W tym [...]
Termogeneza jest procesem bezustannie zachodzącym w naszym organizmie. Proces ten poza zadaniem, którym jest utrzymanie należytej temperatury ciała, może również w dużym stopniu pomóc nam w pracy nad sylwetką. Wykorzystując termogenne właściwości pewnych składników pokarmowych, można zwiększyć wydatek energetyczny i ułatwić redukcję tłuszczu. [...]
Wszystkie leki, zarówno te na receptę, jak i bez recepty, mają jakieś skutki uboczne. Czy wiesz, że niektóre tabletki, które zażywasz każdego dnia, mogą utrudnić Ci wykonywanie treningów? Niektóre leki mogą sprawić, że Twoje treningi są trudniejsze i zwiększą ryzyko wystąpienia działań niepożądanych, takich jak odwodnienie. W dzisiejszym artykule [...]
Nadużywanie sterydów anaboliczno-androgennych (SAA) powszechnie uznaje się za wyjątkowo zabójcze dla człowieka i przynoszące wiele zgonów. Niekoniecznie musi być to prawdą, bo bardzo często mamy do czynienia z szerokim używaniem całych grup leków, które są groźniejsze od SAA. Jest to raczej zjawisko polipragmazji, a nie synergii – czyli łączny [...]