SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

BADANIA NEREK

  • Johimbina (ang. yohimbine) jest nieselektywnym antagonistą receptorów alfa-adrenergicznych. Posiada największe powinowactwo do receptorów alfa-2 w porównaniu do alfa-1. Wpływa to na zwiększenie wyrzutu noradrenaliny. Ze względu na swoją aktywność i wpływ na alfa receptory powinien być to środek do ostatniego szlifu, wykazujący skuteczność w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2477 Data: 2022-05-17 07:34:17
  • Wątroba to wielozadaniowy gruczoł zlokalizowany pod dolną częścią klatki piersiowej po prawej stronie ciała. Rzadko myślimy o wątrobie jako ważnym elemencie naszego układu trawiennego. Tymczasem praktycznie wszystko, co spożywamy, przechodzi przez wątrobę. Problemy ze snem Mimo uczucia zmęczenia i braku sił możemy mieć problemy ze snem. Nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10786 Data: 2018-03-18 17:36:28
  • Nieaktywność fizyczna jest ważnym czynnikiem mającym wpływ na pojawienie się nadwagi, a później otyłości. W połączeniu z niewłaściwą dietą, brak ruchu może wywołać wiele chorób, w tym cukrzycę. Również wiele rodzajów nowotworów powiązano z otyłością. Brak regularnego treningu powoduje utratę masy mięśniowej wynoszącą od 3% do 8% na dekadę, której [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1805 Data: 2018-12-19 12:04:25
  • Resweratrol należy do związków pochodzenia roślinnego, które wykazują działanie przeciwutleniające. Jego najważniejsze źródła to: czerwone wino, winogrona, niektóre jagody i orzeszki ziemne. Substancja aktywna skoncentrowana jest w skórkach i nasionach winogron, jagód. Ww. części owoców wchodzą w skład przecieru, który wykorzystywany jest do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2077 Data: 2020-06-08 10:29:17
  • GW501516 (znany także jako GW-501,516, GW1516 oraz GSK-516) jest agonistą jądrowego receptora PPAR δ (delta), który reguluje transkrypcję ponad 100 genów mających wpływ na metabolizm tkanek. W szczególności wpływa na utlenianie tkanki tłuszczowej oraz metabolizm mitochondriów. Na czym polegał eksperyment? Naukowcy podawali myszom [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7588 Data: 2020-08-04 08:18:37
  • Wiele jest ziół oraz substancji znanych już od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie chińskiej i tybetańskiej. Niestety spora część z nich nie sprawdza się w pokładanych w nich nadziejach prozdrowotnych. Czy jednym z nich jest znany w wielu rejonach świata shilajit? Przeanalizujmy jego podstawowe właściwości i przeprowadzone w tym kierunku badania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4686 Data: 2017-06-26 00:58:35
  • Już od dawna wiemy, iż witamina D poprzez różne mechanizmy wpływa m.in. na toczące się infekcje (np. dróg oddechowych i pozaszpitalnego zapalenia płuc). Wykazano również, że suplementacja witaminą D zmniejsza ryzyko infekcji dróg oddechowych. Prawdopodobnie witamina D indukuje rozmaite związki należące do peptydów antydrobnoustrojowych (PAD), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 547 Data: 2022-09-02 08:37:49
  • Nadciśnienie tętnicze co roku zabija na świecie 7.6 mln ludzi. Dzieje się tak poprzez rozmaite mechanizmy, jednak warto pamiętać, iż ciśnienie krwi nie jest obojętnym wskaźnikiem. Utrzymywanie nadciśnienia tętniczego ma wpływ na choroby nerek, mózgu i serca. Jak niebezpieczne jest nadciśnienie? Jeśli zastanawiasz się, dlaczego umierają kulturyści, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1322 Data: 2022-09-20 18:42:17
  • Sól Epsom ma szerokie zastosowanie w świecie kosmetycznym, spożywczym, a także leczniczym. To naturalny środek, który można stosować w leczeniu bólów mięśni, suchości skóry, a nawet w walce z różnymi problemami zdrowotnymi. Jest niedroga, prosta w użyciu i łatwo dostępna. Można ją kupić w Internecie oraz w większości drogerii i aptek Jakie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 923 Data: 2023-02-22 13:57:05
  • Wbrew opiniom wygłaszanym przez „szamanów XXI wieku” stężenie cholesterolu i cały profil lipidowy mają znaczenie dla zdrowia. To nie znaczy, że mechaniczne obniżanie cholesterolu (całkowitego) lub jego transporterów (frakcji) przynosi korzyści zdrowotne — co do tego wcale nie ma pewności. W skład profilu lipidowego wchodzi cholesterol całkowity, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1365 Data: 2022-04-22 12:13:56
  • Prolaktyna oddziałuje na gruczoły sutkowe, przyczynia się do rozrostu gruczołów i wydzielania mleka. Niemniej jej patologiczne stężenia są spotykane np. przy gruczolakach przedniego płata przysadki mózgowej (prolactinoma). Czy może mieć on wpływ na przyrost masy ciała? Okazuje się, że tak. Dlatego u osób, które mają problem z przyrostem masy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4607 Data: 2022-05-30 19:01:51
  • Sportowcy często sięgają po niesteroidowe leki przeciwzapalne. Kiedyś nieodłącznym elementem zestawu (ECA), który miał nasilać „spalanie” tkanki tłuszczowej, była aspiryna (obok efedryny i kofeiny). Nie jestem zwolennikiem sięgania po środki z grupy NLPZ, gdyż mogą być groźne dla żołądka (niektóre także dla nerek i wątroby w sposób zależny od [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1197 Data: 2022-06-05 15:23:59
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 7 - Anseryna

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru anseryny, albowiem po odkryciu omawianej w jednym z wcześniejszych artykułów karnozyny w wołowinie, naukowcy zaczęli poszukiwać tej substancji również w tkance mięśniowej innych gatunków zwierząt.  Wprawdzie, jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 632 Data: 2023-05-10 14:13:26
  • Woda jest nam potrzebna do napędzania każdej reakcji chemicznej zachodzącej w naszym organizmie. Można wytrwać 3 tygodnie bez jedzenia, ale tylko maksymalnie tydzień bez wody. Żyjąc w pędzie, łatwo jest zapomnieć o odpowiednim nawodnieniu, które jest bardzo ważne dla każdego człowieka. Podsumowanie Omówione wyżej skutki dotyczą umiarkowanego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11066 Data: 2018-09-05 08:12:08
  • Nadal bardzo wiele osób bazuje na dowodach anegdotycznych. Brzmi to mniej więcej tak: „Znajomy brał kreatynę i…” lub „Naukowcy wykazali, że…”. Problem w tym, że przykłady jednostkowe nie są żadnym dowodem. Dlaczego? Co zapamiętać? Nie należy korzystać z kiepskich źródeł danych o niepotwierdzonej jakości. Należy unikać dowodów anegdotycznych w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3439 Data: 2020-08-06 09:28:22
  • Ludzie dzielą się na dwa główne obozy: nieprzejmujących się zupełnie i straszących piekłem. Nie uważam, by te podejścia były słuszne. Pewien człowiek, który usłyszał, iż DNP (nie jest to środek sterydowy, a trucizna używana do odchudzania) powoduje uszkodzenie wzroku, argumentował, iż na starość też popsułby mu się wzrok. Zgoda, tylko najpierw [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11584 Data: 2019-09-17 17:57:58
  • Ostatnie dekady badań naukowych ujawniły szereg cennych właściwości białka w diecie, co podsumowało Międzynarodowe Stowarzyszenie Żywienia Sportowego (ISSN) w roku 2017. W publikacji zbiorczej pod przewodnictwem Jose Antonio z wydziału zdrowia i kultury fizycznej na uczelni Southeastern na Florydzie w USA opisano dotychczasowe odkrycia wyniesione [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3772 Data: 2022-04-28 18:58:41
  • Od wielu lat ostrzegam, iż długotrwałe bieganie wcale nie sprzyja zdrowiu. Wykazano, iż osoby pokonujące dystans maratonu często mają krew w moczu, następuje u nich pogorszenie funkcji nerek i rosną markery związane z rozpadem mięśni szkieletowych oraz uszkodzeniem mięśnia sercowego. Co ciekawe, w gronie neofitów, przeciwników biegania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1453 Data: 2022-05-02 15:51:18
  • Przynajmniej od kilku dekad powtarza się teza, iż ograniczenie podaży energii może przedłużyć życie. Dlaczego tak się dzieje? Z jednej strony uzyskanie dużej, nadmiarowej masy ciała powoduje nasilone ryzyko cukrzycy typu 2, a co za tym idzie wszystkich związanych z nią powikłań głównie sercowo-naczyniowych (mikroangiopatii np. uszkodzenia wzroku i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1363 Data: 2023-04-07 06:21:37
  • Dieta bogata we fruktozę, a zdrowie

    Artykuł
    Badania naukowe

    Wzrost spożycia pokarmów wysoko przetwarzanych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży, ponieważ osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i coraz częściej zapadają na zespół metaboliczny. Zresztą problemem nie jest tylko jedzenie słodkich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5933 Data: 2018-11-17 12:13:54