[...] bioterrorystycznego 1. Drogą aerozolową 2. Za pośrednictwem żywności 3. Metodami niekonwencjonalnymi W ramach ciekawostki podam, że produkując genetycznie modyfikowaną żywność (zmodyfikowane banany, kukurydza, sałata, itp.) można uzyskać produkty wzbogacone o nowe geny odpowiedzialne za ekspresję toksyn. Wykorzystując ten element można [...]
[...] Staram się poprzez systematyczne wprowadzanie zmian, nieustannie podnosić jej jakość. Dbam przede wszystkim o regularność posiłków, średnio co 2-3 godziny, staram się aby żywność z której korzystam była pełnowartościowa i nie przetworzona. Rezygnuję ze smażenia potraw, wprowadzam więcej warzyw, ograniczam spożycie napojów wysokosłodzonych. [...]
[...] co dzień do czynienia z dużą ilością farby ftalowej czy kleju introligatorskiego - więc pomijam wątek zawodowy. Co zrobić aby zminimalizować ekspozycję na ksenoestrogeny? - żywność ekologiczna: starajmy się aby warzywa, owoce i produkty zwierzęce w naszej diecie w miarę możliwości pochodziły ze źródeł ekologicznych - zwierzęta karmione [...]
[...] jest oparta w głównej mierze na produktach zbożowych. Żywność ta sprzyja rozwojowi G- beztlenowych bakterii z rodzaju Prevotella. Co stanowi kolejny argument za tym, że żywność współczesna nie sprzyja prawidłowo rozwiniętej mikroflorze jelitowej. Podsumowując Zarówno produkty mięsne jak również jaja kurze są wartościowym składnikiem diety [...]
[...] tłuszczu, cukru, soli i produktów z białej mąki. Żywności, których należy unikać zawiera wszystkie szybkie i części większość przemysłu spożywczego. Korzystna jest naturalna żywność, żywność ,ktora była i jest minimalnie traktowana przez obróbkę cieplną. Nasze pozytywne myśli, uczucia, wspomnienia, pragnienia, plany, postrzeganie siebie ... [...]
[...] słyszeli o czymś takim jak IF, to dowiedzieli się o tym stosunkowo niedawno. Na Okinawie ludzie jedli trzy posiłki dziennie: śniadanie, obiad i kolację. Nic dziwnego, bo ich żywność była niskokaloryczna. 69% kcal pochodziło z batatów, stosunkowo dużo z ryżu i jęczmienia, z tłustą strawą, bogatą w kalorie nie mieli za bardzo do czynienia (tylko 4% [...]
NIEPEWNY CO DO TLUSZCZY? Te tluszcze bogate w skladniki pokarmowe, odzywialy zdrowe populacje przez tysiace lat: Maslo Lój wolowy i barani Smalec Tluszcz kurzy, gesi i kaczy Oleje kokosowe, palmowe i sezamowe Olej z oliwek tloczony na zimno Olej lniany tloczony na zimno Oleje z ryb morskich Te nowo-wytworzone tluszcze powoduja nowotwory, [...]
Artykuł który zajął 1 miejsce w październikowym konkursie 2007 roku. Miłego czytania. ___________________________________________ „Wpływ czynników biotycznych i abiotycznych na efekt działania toksycznego ksenobiotyków " Wykonał: Michał Kwiatkowski / nick: Kviiatek Po przez drogi wchłaniania, metabolizm , transport wydalanie ksenobiotyków, [...]
[...] wysiłkowi fizycznemu, - jakim jest uprawianie sportów siłowych. Czy wiekszość z nas zdaje sobie sprawę ze, na co dzień spożywamy wysoce chemicznie przetworzoną żywność o bardzo długim terminie przydatności do spożycia, zasłaniając się brakiem czasu zajadamy się posiłkami w barach szybkiej obsługi, które do swoich potraw używają [...]
[...] kluczy do szczęścia. Upewnij się, że masz czas dla przyjaciół i rodziny. Samotność jest jedną z przyczyn śmierci. 14. Jedz zdrowo. Jedz głównie całą, nieprzetworzoną żywność. Śmieciowa żywność gwarantuje słabsze samopoczucie, choroby, stany zapalne. A to odbiera szczęście. 15. Ćwicz. Ćwiczenia promują chemikalia, które dbają o zdrowie [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Choć nie wygrałem konkursu na arta o tej tematyce, postanowiłem podzielić się swoją pracą - może komuś się przyda. Sam właśnie przechodzę z redukcji na masę, więc mam nadzieję, że przy okazji ktoś wyłapie jakieś błędy merytoryczne w arcie i pomoże mi zejść z niewłaściwej drogi }:-( ----- Pisząc ten artykuł nie wiem o Tobie, czytelniku, prawie nic. [...]
[...] w wodzie to gotować w małej ilości wody, którą można wykorzystać na sosy lub zupy, * przyrządzać potrawy jak najkrócej przed podaniem, * Mając do wyboru żywność mrożoną i puszkowaną zdecydowanie wybierać mrożoną, * żywność mrożoną gotować bez rozmrażania, * surówki sporządzać ze świeżo pokrojonych warzyw, [...]
[...] z własną psychiką, która czasem może zawieść i nie znieść presji i nacisku jaki na nas spoczywa. Codzienność zawodnika to także zmaganie się z pokusami (używki, niezdrowa żywność). Są to pokusy, które mogą łatwo wprowadzić zawodnika w stan niedyspozycji sportowej. Łatwo przychodzą, lecz tak łatwo nie chcą odejść. Podsumowując: budowanie [...]
[...] Następnie przytaczam dalsze, oczywiste i najprawdziwsze oświadczenia i cytaty: Przegrzanie jest procesem niszczącym pożywienie już w momencie termicznego oddziaływania na żywność. Wartości odżywcze ulegają zniszczeniu na długo przed spopieleniem. Jeżeli włożysz własną rękę na krótką chwilę do gotowanej wody lub na gorący blat, na zawsze [...]
[...] Ba, wolne rodniki tworzą się również podczas jedzenia i to niekoniecznie tylko potraw tłustych! Wszystko to brzmi szokująco, bo w praktyce może okazać się, że niemal cała żywność jest w stanie nam zaszkodzić przez wytwarzanie wolnych rodników w trakcie fizjologicznego procesu trawienia. Gdyby przyjąć taką tezę, nie pozostałoby już nic innego, [...]
[...] miast. Wynika to między innymi z dostępności do wiedzy na temat zdrowego odżywiania się. Wyższe wykształcenie wpływa na świadomość konsumenta, który chce spożywać bezpieczną żywność oraz pić bezpieczną, czystą wodę. Takie osoby również częściej i chętniej poszukują informacji na temat technik uzdatniania wody z kranu. Na decyzję o przefiltrowaniu [...]
[...] wszystkim należy całkowicie wykluczyć solenie i dosalanie potraw podczas przyrządzania jak również podczas jedzenia. Tu pojawia się problem, ponieważ wiele osób uzna taką żywność za żywność bez smaku, jałową. Rozwiązanie leży w zastosowaniu zamiast “wszędobylskiej" soli przypraw ziołowych, których cała gama jest dostępna na rynku (bazylia, [...]
[...] Naturalnie występują w tłuszczu zwierząt przeżuwających (m.in. w maśle, ale w niewielkich ilościach). Głównym źródłem tłuszczów trans w naszej codziennej diecie jest żywność typu fast food (chipsy, frytki, hamburgery). Kwasy tłuszczowe typu trans przyczyniają się do rozwoju miażdżycy naczyń, a w konsekwencji do powikłań [...]
-------------------------------------------------------------------------------- Strona główna Gabinet Moje książki Artykuły Grzybice Candida Candida - tłumaczenie z ang. Probiotyki Pozbyć się nadwagi i odzyskać zdrowie Profilaktyka otyłości Insulina Fizjologia trawienia Zaburzenia trawienia Przemiana materii Ocena popularnych diet Zasady [...]
[...] wysiłkowi fizycznemu, - jakim jest uprawianie sportów siłowych. Czy wiekszość z nas zdaje sobie sprawę ze, na co dzień spożywamy wysoce chemicznie przetworzoną żywność o bardzo długim terminie przydatności do spożycia, zasłaniając się brakiem czasu zajadamy się posiłkami w barach szybkiej obsługi, które do swoich potraw używają [...]