SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237269

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 68 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1973
ja może bardziej skromnie ale oto jajka w innej formie :)
4 jajka ugotowane na twardo
1 jajko surowe
cebulka i inne warzywa co lubicie :)
bułka tarta

Jajka gotujemy na twardo później je traktujemy tłuczkiem do ziemniaków na taką dość drobną masę, ale z wyczuciem :) dodajemy poszatkowaną cebulę i inne warzywa co lubicie pieczarki itp. Do masy dodajemy jajko, przyprawy, bułkę do związania i smażymy w postaci niby-mielonych :)
Żeby było dietetycznie można dać same białka :)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 4779 Wiek 37 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 28961
Uwielbiam takie kotleciki jajeczne
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 68 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 415
pyszna sprawdzona owsianka dla tych które mogą przemóc się do płatków owsianych :)

1/4 kubka płatków owsianych, wcześniej namoczonych
1 łyżka soku z cytryny
1 jabłko (starte)
6-8 migdałów
łyżeczka miodu
łyżka wiórków kokosowych/niesłodzonych
pół kubka jogurtu naturalnego

średnio na porcję ok 220 kcal
białko 5g, tłuszcz 6,5, węgle 38g
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1218 Wiek 49 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6535
Pasta na kanapki,lub dip do warzyw
Makrela lub tunczyk
serek wiejski
przecier pomidorowy 1 lyzeczka
sol,pieprz
Wszystko razem zmiksowac.Mozna dodac ziola.

Chilli fasolowe
Mieso mielone wolowe
czerwona fasola
seler naciowy 1 lodyga,pol papryki czerwonej.
cebula,marchew,czosnek,pomidory z puszki.
Kmin rzymski(ewentualnie przyprawa chilli con carne),papryczki chilli swieze lub suszone platki.

Cebulke i czosnek podsmazamy na oliwie do smazenia,dodajemy mieso chwile podsmazamy,podlewamy lekko woda dodajemy seler i marchew i papryke doprawiamy przyprawami a takze sola i pieprzem,lekko dusimy z 20 minut dodajemy fasole i zmiksowane lub pokrojone pomidory,dusimy przez nastepne 10 minut,smakujemy i jemy,mozna z ryzem brazowym.No i posypac swieza kolendra lub natka pietruszki.

Zmieniony przez - clearwater w dniu 2011-02-12 11:29:29
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1218 Wiek 49 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6535


Chleb razowy na zakwasie.

Zaczyn :3 szklanki maki razowej lub orkiszowej
3 szklanki wody
1,5 szklanki wody i 1,5 maki zmieszac w naczyniu ceramicznym lub szklanym.Przykryc i zostawic na 2-3.
dni w tem pokojowej,az zacznie fermentowac tzn bedzie zapach drozdzowy,ale nie kwasny

Dodac pozostala czesc maki i wody odstawic na jeden dzien.az konsystencja bedzie pianista i gabczasta.
Ciasto
2 szklanki zaczynu
1 szklanka letniej wody
1 lyzeczka soli morskiej
1,5 lyzki suszonych drozdzy
4-5 szklanek maki razowej lub orkiszowej(tu mozna pokombinowac ja mieszam rozne)

2 szklanki zaczynu wlac do duzej misy.Rozpuscic sol i drozdze w letniej wodzie zmieszac z zaczynem.Dodac 4-5 szklanek maki(ja daje 5),tak aby uzyskac geste ciasto.Ugniatac przez 10-20 min,aby bylo elastyczne.Nie powinno przyklejac sie do rak i blatu(ja dodaje czasem make)
Posmarowac 2 blachy 20x10 cm olejem i wylozyc ciasto przykryc sciereczka i pozostawic na kilka godzin w cieplym miejscu zeby wyroslo(ja na 4h zostawiam).Na pol godziny przed pieczeniem wstawic do nagrzanego piekarnika 180 stopni pojemnik z woda.Wlozyc ostroznie brytfanki i piec przez 75 minut ,az chleb przy opukiwaniu sprawi wrazenie pustego.Wyjac ostudzic.Do krojenia nadaje sie nastepnego dnia,a swiezosc zachowuje do 2 tyg.

czesto go pieke i naprawde jest latwy i zawsze wychodzi,ja nie lubie piec ale chleb mi zawsze wychodzi.Przewaznie zawsze mam 3 chleby.Czasem dodaje sezam albo swieze ziola albo na ostro papryke,no mozna pokombinowac.Dodaje zdiecie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 124 Wiek 49 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 24997
Dzięki, Clearwater, właśnie po taki przepis wszłam do tego wątku
Teraz muszę upolować mąkę...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 14945 Wiek 40 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 56805
clearwater po co dawać drożdże do wypieku chleba skoro dajesz zakwas? albo robisz na drożdżach albo na zakwasie

moje serce i umysł będą pchać mnie do walki,gdy ręce i nogi będą zbyt słabe...

http://www.sfd.pl/temat621220

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1218 Wiek 49 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6535
Wiesz jak napisalam jestem beztalencie,i ten przepis mam z ksiazki o wegetarianizmie,robie ten chleb i zawsze wychodzi wiec nie kombinuje,mozna wyprubowac bez drozdzy ale pewno wtedy trzeba bardziej i dluzej wyrabiac.Ja generalnie nawet siemie lniane do niego dodaje i zarodki pszenne.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 14945 Wiek 40 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 56805
co Ty gadasz... albo robisz na zakwasie albo drożdżach,po to właśnie robi się zakwas,żeby drożdży nie dawać
Ja robię na 3dniowym zakwasie,gdzie z każdego zawsze odkładam i potem dodaję do nowego zakwasu i ten szybciej wyrasta

A tak na marginesie to w środę będę piekła...znowu pójdzie pół bochenka jak dopadnę z mamą ciepły

moje serce i umysł będą pchać mnie do walki,gdy ręce i nogi będą zbyt słabe...

http://www.sfd.pl/temat621220

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1218 Wiek 49 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6535
Wlasnie ja tez wole cieply,zrobie bez drozdzy nastepny bo imo przeciez one nie sa zdrowe.czasem kurna mi nie wychodzi zakwas nie wiem od czego to zalezy.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium