Chleb razowy na zakwasie.
Zaczyn :3 szklanki maki razowej lub orkiszowej
3 szklanki wody
1,5 szklanki wody i 1,5 maki zmieszac w naczyniu ceramicznym lub szklanym.Przykryc i zostawic na 2-3.
dni w tem pokojowej,az zacznie fermentowac tzn bedzie zapach drozdzowy,ale nie kwasny
Dodac pozostala czesc maki i wody odstawic na jeden dzien.az konsystencja bedzie pianista i gabczasta.
Ciasto
2 szklanki zaczynu
1 szklanka letniej wody
1
lyzeczka soli morskiej
1,5 lyzki suszonych drozdzy
4-5 szklanek maki razowej lub orkiszowej(tu mozna pokombinowac ja mieszam rozne)
2 szklanki zaczynu wlac do duzej misy.Rozpuscic sol i drozdze w letniej wodzie zmieszac z zaczynem.Dodac 4-5 szklanek maki(ja daje 5),tak aby uzyskac geste ciasto.Ugniatac przez 10-20 min,aby bylo elastyczne.Nie powinno przyklejac sie do rak i blatu(ja dodaje czasem make)
Posmarowac 2 blachy 20x10 cm olejem i wylozyc ciasto przykryc sciereczka i pozostawic na kilka godzin w cieplym miejscu zeby wyroslo(ja na 4h zostawiam).Na pol godziny przed pieczeniem wstawic do nagrzanego piekarnika 180 stopni pojemnik z woda.Wlozyc ostroznie brytfanki i piec przez 75 minut ,az chleb przy opukiwaniu sprawi wrazenie pustego.Wyjac ostudzic.Do krojenia nadaje sie nastepnego dnia,a swiezosc zachowuje do 2 tyg.
czesto go pieke i naprawde jest latwy i zawsze wychodzi,ja nie lubie piec ale chleb mi zawsze wychodzi.Przewaznie zawsze mam 3 chleby.Czasem dodaje sezam albo swieze ziola albo na ostro papryke,no mozna pokombinowac.Dodaje zdiecie.