Szacuny
10621
Napisanych postów
16182
Wiek
36 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
272461
Luk122
Swoją drogą tu się rodzi logiczne pytanie czy lepiej sprzedawać filet po 20zl czy lepiej nie sprzedawać po 30zl xD
Jeśli koszt wyprodukowania 1 kg kury będzie wyższy, niż 20 zł czy nawet mniej, to na pewno zaczną sprzedawać go poniżej kosztów, żeby tylko ziomek z siłki miał co dodać do ryżu
Szacuny
91
Napisanych postów
4613
Wiek
39 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
19327
Polecam Ci obczaic na FB grupy typu beka z szefów. W wielu takich miejscach koszt "produkcji" jest niski tak samo jak te pieniądze które płaci się pracownikom.
To przypomina trochę sytuację z suplementami. Koszt importu prochu to często kilka dolarów. Koszt skacze o 10procent to i ceny skaczą.o 10procent. Tylko różnica jest taka, że koszt importu skacze z 5dolarow na np 5.5 a cena w PL skacze z 35zl na 42 ;)
Najbardziej jaskrawo widać to na branżach gazowej czy paliwowej w których firmy notują rekordowe zyski.
Oczywiście moze być tak, że firmy z dobrego serca sprzedają nam mięso czy sery po minimalnych marżach ale życie pokazuje, że jest nieco inaczej ;))
Szacuny
245
Napisanych postów
594
Wiek
27 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
7766
Wolę kupić 100g łososia który ma 26g białka za 11zl niż kurczaka za 32-35zł/kg i też nie wiadomo czy świeży kurak.
No to ekonomicznie... Bardzo ;) za 1g białka z łososia płacisz 42gr, za 1g z piersi (nawet licząc po Twojej kosmicznej cenie 35zl 16gr.
Może ale białko z łososia według mnie jest 100x lepsze niż kurczak i zdrowsze.
Jakby mówić tylko o ekonomi a nie o jakości to najtańsze są parówki wieprzowe ale każdy wie że to syf
Zmieniony przez - Arikes w dniu 2022-09-04 12:17:19
Szacuny
245
Napisanych postów
594
Wiek
27 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
7766
Odp michalek83
Wolę kupić 100g łososia który ma 26g białka za 11zl niż kurczaka za 32-35zł/kg i też nie wiadomo czy świeży kurak.
Michalek83:
No to ekonomicznie... Bardzo ;) za 1g białka z łososia płacisz 42gr, za 1g z piersi (nawet licząc po Twojej kosmicznej cenie 35zl 16gr.
Może ale białko z łososia według mnie jest 100x lepsze niż kurczak i zdrowsze.
Jakby mówić tylko o ekonomi a nie o jakości to najtańsze są parówki wieprzowe ale każdy wie że to syf
Weźmy makrele wedzona 8zl to 300g makreli czyli mamy 100g=20g biała za niecałe 3zl.
Albo dajmy na to cwiartka kurczaka 1kg kosztuje z 15zl i mamy miecha 30% taniej niż piersi. Wiadomo smak inny ale białko się zgadza.
Szacuny
91
Napisanych postów
4613
Wiek
39 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
19327
Arikes
Odp michalek83
Wolę kupić 100g łososia który ma 26g białka za 11zl niż kurczaka za 32-35zł/kg i też nie wiadomo czy świeży kurak.
Michalek83:
No to ekonomicznie... Bardzo ;) za 1g białka z łososia płacisz 42gr, za 1g z piersi (nawet licząc po Twojej kosmicznej cenie 35zl 16gr.
Może ale białko z łososia według mnie jest 100x lepsze niż kurczak i zdrowsze.
Jakby mówić tylko o ekonomi a nie o jakości to najtańsze są parówki wieprzowe ale każdy wie że to syf
Weźmy makrele wedzona 8zl to 300g makreli czyli mamy 100g=20g biała za niecałe 3zl.
Albo dajmy na to cwiartka kurczaka 1kg kosztuje z 15zl i mamy miecha 30% taniej niż piersi. Wiadomo smak inny ale białko się zgadza.
Spoko. To odbierz te ćwiartkę kurczaka i daj znać ile tam było mięsa ;) próbowałem tak jeść i cenowo wychodziło to samo.
No i podbijamy pytanie czym różni się gram białka z ryby od grama białka z kurczaka.