Tortille z kurczakiem i warzywami a la fajitas
Kurczak:
- 4 filety z kurczaka
- sól, pieprz, papryka wędzona
Piersi z kurczaka przecinamy na pół, przykrywamy folią spożywczą i lekko rozbijamy tłuczkiem - fileciki mają być cienkie to szybciej się usmażą
Oprószamy solą, pieprzem, wędzoną papryką, skrapiamy oliwą i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej.
Warzywa:
-czerwona cebula
-2-3 papryki czerwone lub żółte
-2 garsci kiełków fasoli mung
-sól, pieprz,chilli, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka wędzona, kmin rzymski
-oliwa z oliwek (ok 10ml)
-opcjonalnie sos sojowy - nie jest to tradycyjny dodatek do fajitas ale ja użyłam łyżeczkę i mi smakowo pasowało
-sok z połówki limonki
-swieża kolendra
Warzywa kroimy w paski i mieszamy z przyprawami, oliwą, skrapiamy sokiem z limonki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową i smażymy przez parę minut. Nie za długo, bo warzywa powinny być dosyć chrupiące. Pod koniec można dodać sos sojowy - jesli się na niego skusimy
Posypoujemy listkami kolendry.
Tortille:
Ja akurat użyłam kupnych.
Fajitas podaje się z różnymi sosami. Zazwyczaj z guacamole, salsą pomidorową i kwasną smietaną.
Przykładowa salsa pomidorowa:
- papryczka chilli
-2 bardzo dojrzałe pomidory
-swieża kolendra
-sól, pieprz
-sok z jednej limonki
Kwasną smietanę łączy się z solą, pieprzem i sokiem z limonki.
U mnie był sos jogurtowy z pietruszką i ogórkiem konserowowym - dosyć dziwne połączenie ale ja lubię dziwne smaki.