SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG] MissInvincible w kuchni

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 240133

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Kolejna wariacja na temat muffinek, ale przyznam, że te wyjątkowo smakowały zarówno mi jak i wszystkim domownikom.

Czekoladowe-marchewkowe muffinki

Składniki:
-3 jajka
-100g płatków owsianych
-200g jabłek(obranych ze skórki cząstek)
-100g marchewki
-30g wheya czekoladowego
-15g wiórków kokosowych
-20g zmielonych migdałów
-20g ciemnego kakao
-50g mleczka kokosowego
-płaska łyżeczka proszkudo pieczenia
-szczypta soli
-cynamon
--ok 30g czekolady 70% w dropsach/kawałkach

Wykonanie:

Jabłka zblendować na mus. Wymieszać z płatkami owsianymi i odstawić aby płatki zmiękły. Marchewkę zetrzeć na tarce. Jajka zmiksować i dodać do płatków owsianych wraz z wiórkami, mleczkiem, migdałami, kakao, wheyem, przyprawami. Dobrze wymieszać, na koniec dodając proszek po pieczenia i startą marchewkę. Wyłożyć do foremek i udekorować czekoladą. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok 25minut.

Wyszło mi 7 muffinek.

Makro dla jednej muffinki to :
196,0 kcal
B:8,5 g
W:18,0 g
T:10,0 g




2

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Na wstępie napiszę, że przepis jest inspirowany blogiem filozofiasmaku - lekko zmieniony dla moich potrzeb.

Pulled pork.

Składniki:
-1kg mięsa z łopatki wieprzowej

Przyprawy:
-łyżka soli
-łyżka pieprzu
-łyżka granulowanego czosnku
-łyżeczka papryki słodkiej
-łyżeczka papryki wędzonej
-łyżeczka chilli
-łyżeczka kminu rzymskiego

Zalewa:
-3 łyżki soli
-3 łyżki cukru
-litr przegotowanej wody
- 2 łyżki mieszanki przypraw podanej wyżej

Wykonanie:

Polączyć wszystkie przyprawy. Przygotować zalewę. Mięso ułożyć w głębokiej misce, zalać zalewą, tak aby przykryła mięso w całosci. Wstawić do lodówki na ok 24h. Po tym czasie mięso wyjąć z zalewy i natrzeć pozostałą mieszanką przypraw. Ułożyć w brytfannie, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 130 stopni piekarnika. Piec ok 6 godzin, pod koniec pieczenia zdjąć folię aby wierzch nieco się przypiekł. Można wyłączyć piekarnik i dać mięsu jeszcze chwilę odpocząć, powiedzmy do godziny. Wyjąć brytfannę i porwać mięso widelcami mieszając z sokami, które pusciło mięso w trakcie pieczenia.
Najlepiej podawać z jakims sosem lub salsą
U mnie było połączenie mięsa z salsą z pieczonych papryk i dla mnie było to istne niebo w gębie.







3

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Podrzucę Wam jeszcze prosty sposób na piersi z kurczaka.

Składniki:

-600g filetów z piersi kurczaka
-80g parmezanu
-dwie czubate łyżki jogurtu greckiego
-sól, pieprz

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
Jesli filety są spore, należy przeciąć je na pół. Następnie przykryć filety folią spożywczą i rozbić tłuczkiem, żeby miały ok 1-1,5cm grubosci. Posypać solą i pieprzem.Jogurt wyłożyć na talerz. Parmezan zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach. Filety obtaczać w jogurcie a następnie w parmezanie. Ułożyc na tacce lub w naczyciu żaroodpornym i piec ok 15 minut, do zrumienienia.
Można zwiększyć ilosć parmezanu i jogurtu i obtaczać podwójnie, będzie jeszcze smaczniejsze



1

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1727 Napisanych postów 2707 Wiek 33 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 241162
Składniki na ciasto kupiłam wczoraj a kurczaka tez tak robiłam właśnie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 484 Napisanych postów 6372 Wiek 89 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 120575
Ciekawy pomysł, trzeba spróbowac ale ten pulled pork... piękny :(
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517



Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2017-05-05 15:35:13
1

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Cod, koniecznie daj znać jak zrobisz ten kurczak jest bardzo dobry, prawda? Taki kremowy, mniam

FiQus - jestem fanką pulled pork! Jedno z najlepszych mięch jakie mogą być

Malinowa -

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1813 Napisanych postów 2920 Wiek 36 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 73561
Ciacho jutro robię na pewno. Miecho tez juz miałam tyle razy robić tylko ten czas pieczenia mnie odstraszal, ale w końcu trzeba spróbować.
A do tego kuraka jakiś inny ser tez by się nadal ?

"Mówisz, że możesz – to możesz. Mówisz, że nie możesz – to nie możesz. Więc sobie wybierz". Mistrz Zen Seung Sahn

https://www.sfd.pl/Dziennik_biegowy_Nadine-t1196269.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Grana padano

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2447 Napisanych postów 2779 Wiek 54 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 252680
Ja dałam niskotłuszczowy Hit z Ryk i tez dało radę. Pierwszy raz robiłam pierś indyka w taki sposób i muszę przyznać,że jest super ! Na pewno będzie juz na stałe w mom menu. Dzieki Miss za pomysł !


Zmieniony przez - alhambra1970 w dniu 07.05.2017 17:08:40

"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Weekendowe konkursy z kuchnia SFD Styczeń -wyniki

Następny temat

Jajka ze wsi czy z supermarketu cena-jakość?

WHEY premium