No to jeszcze u siebie wkleję:
Karnawałowe snickersy w wersji FIT
Składniki na warstwę nugatową:
- 160g nerkowców
- 30g zimnego mleczka kokosowego
- 15g oleju kokosowego
- odrobina słodzidła (u mnie
erytrytol)
Składniki na warstwę karmelową:
- 80g daktyli swieżych
- 50g masła migdałowego (może być też z orzeszków ziemnych)
- 50g orzechów ziemnych (zwykłych lub prażonych)
- szczypta soli
- ekstrakt z wanilii
Składniki na polewę:
- 50g gorzkiej czekolady
- 20g oleju kokosowego
Wykonanie:
Nougat:
Mielimy nerkowce, olej kokosowy, mleczko i słodzidło na gładką masę. Przekładamy do prostokątnej formy (u mnie naczynie ceramiczne). Ważne, żeby forma nie była zbyt duża - wtedy batoniki wyjdą wysokie
Wkładamy do zamrażarki.
Karmel
Daktyle zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez parę godzin. Następnie wyjmujemy daktyle (wodę zachowujemy!) i blendujemy je z masłem migdałowym. Dodajemy szczyptę soli, wanilię i 2-3 łyżki wody, w której moczyły się daktyle i dobrze mieszamy.
Wyjmujemy nougat z zamrażarki, układamy na nim orzechy ziemne i wylewamy na to masę karmelową. Ugniatamy lekko łyżką żeby masa ubiła się między orzeszkami.
Wstawiamy do zamrażarki na jakies 2 godziny. Następnie wyjmujemy i kroimy na 4 równe częsci, aby powstały batoniki. Znowu wstawiamy na jakis czas do zamrażarki.
Polewa
W między czasie rozpuszcamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Wyjmujemy batony z zamrażarnika i obtaczamy w polewie czekoladowej. Można dowolnie udekorować.
Mrozimy całosć przez jakis czas i gotowe
Można trzymać batony w zamrażalce lub w lodówce. Jesli trzymamy w zamrażarce to najlepiej wyjąć je pół godziny przed podaniem.
Batony są mega bombą i są bardzo sycące
Polecam pokroić sobie na małe prostokąciki i jesc jak czekoladki
Wartosci dla jednego batona to:
Kcal: 630,0
B: 14,0 g
W:31,0 g
T: 50,0 g