SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG] MissInvincible w kuchni

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 239764

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Pasztet z rosołu z przepisu Malinowej z sosem żurawinowym i ziemniakami





Zmieniony przez - missInvincible w dniu 2017-01-10 14:15:22
2

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Omlet kokosowy z owocami i gorzką czekoladą

2

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4540 Napisanych postów 35811 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 263205
zaraz zjem laptopa
3

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1990 Napisanych postów 5138 Wiek 43 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 72466
K_PS
zaraz zjem laptopa
ja tez
1

xxx

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
No to jeszcze u siebie wkleję:


Karnawałowe snickersy w wersji FIT



Składniki na warstwę nugatową:

- 160g nerkowców
- 30g zimnego mleczka kokosowego
- 15g oleju kokosowego
- odrobina słodzidła (u mnie erytrytol)

Składniki na warstwę karmelową:

- 80g daktyli swieżych
- 50g masła migdałowego (może być też z orzeszków ziemnych)
- 50g orzechów ziemnych (zwykłych lub prażonych)
- szczypta soli
- ekstrakt z wanilii

Składniki na polewę:

- 50g gorzkiej czekolady
- 20g oleju kokosowego



Wykonanie:

Nougat:

Mielimy nerkowce, olej kokosowy, mleczko i słodzidło na gładką masę. Przekładamy do prostokątnej formy (u mnie naczynie ceramiczne). Ważne, żeby forma nie była zbyt duża - wtedy batoniki wyjdą wysokie Wkładamy do zamrażarki.

Karmel

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez parę godzin. Następnie wyjmujemy daktyle (wodę zachowujemy!) i blendujemy je z masłem migdałowym. Dodajemy szczyptę soli, wanilię i 2-3 łyżki wody, w której moczyły się daktyle i dobrze mieszamy.
Wyjmujemy nougat z zamrażarki, układamy na nim orzechy ziemne i wylewamy na to masę karmelową. Ugniatamy lekko łyżką żeby masa ubiła się między orzeszkami.
Wstawiamy do zamrażarki na jakies 2 godziny. Następnie wyjmujemy i kroimy na 4 równe częsci, aby powstały batoniki. Znowu wstawiamy na jakis czas do zamrażarki.

Polewa

W między czasie rozpuszcamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Wyjmujemy batony z zamrażarnika i obtaczamy w polewie czekoladowej. Można dowolnie udekorować.

Mrozimy całosć przez jakis czas i gotowe Można trzymać batony w zamrażalce lub w lodówce. Jesli trzymamy w zamrażarce to najlepiej wyjąć je pół godziny przed podaniem.

Batony są mega bombą i są bardzo sycące Polecam pokroić sobie na małe prostokąciki i jesc jak czekoladki
Wartosci dla jednego batona to:

Kcal: 630,0
B: 14,0 g
W:31,0 g
T: 50,0 g








""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Paka z SFD

W tymi bon - nagroda za bloga

Białka wszystkie pyszne !!!

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
U mnie w tym tygodniu nic ciekawego, bo chorobowe mam

Ale w końcu spróbowałam osmiornicy i przyrządzona była mega, rozpływała się w ustach (o ile można w ten sposób powiedzieć o owocach morza)

Sałatka z grillowaną osmiornicą, fenkułem, grejpfrutem, białą fasolą.

1

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 711 Napisanych postów 2487 Wiek 33 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 327948
Widzialam na IG, mega.... ja tez dopiero w te wakacje odkrylam osmiorniczki, kiedys probowalam i byly gumowate, a te macki(?) mega twarde, nie do zjedzenia. Tym razem mi sie poszczescilo i we Wloszech, Hiszpanii i Portugalii trafialy mi sie same pysznie przyrzadzone.
Wyzwaniem by bylo samemu zrobic
Ciekawa kombinacja tak btw. grejpfrut, fasola, fenkul....
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Dobrze, że się nie zniechęciłas po pierwszej nieudanej próbie
Ja do tej pory jadłam jedynie w jakichs mrożonych miksach owoców morza, więc brak porównania. Ale te macki zawsze mnie przerażały a tu była swietnie przyrządzona, miękka, duże kawałki
Teraz jak będę sama robiła (Malinka dawała przepis u siebie na blogu na osmiorniczkę) to będę wiedziała czy przyrządziłam dobrze

Kombinacja ciekawa, choć nie wiem skąd im przyszło do głowy białą fasolę tam dodawać


Zmieniony przez - missInvincible w dniu 2017-01-30 16:17:51

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 711 Napisanych postów 2487 Wiek 33 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 327948
No musze przyznac ze to teraz moj faworyt jesli chodzi o owoce morza. Jak masz dostep do swiezynek to nic tylko robic z Twoim talentem kulinarnym na pewno swietnie wyjdzie
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Weekendowe konkursy z kuchnia SFD Styczeń -wyniki

Następny temat

Jajka ze wsi czy z supermarketu cena-jakość?

WHEY premium