SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237408

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Makaronowa fantazja czyli makaron z kurczakiem, szpinakiem, pieczarkami, cebulą i pieczonym kalafiorem.

Ilość dostosowana pode mnie.
50g makaronu razowego.
3 pieczarki.
Pół cebuli.
100g kalafioru.
50g szpinaku.
1 ząbek czosnku.
Przyprawy według uznania, u mnie była papryka ostra, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy.

Makaron gotujemy al'dente. Tak samo kalafior. Pieczarki kroimy i smażymy z cebulą, jak już się lekko podpiecze to dorzucamy kurczaka (pokroiłam go sobie w cieniutkie paseczki dla odmiany). Przyprawiamy i zwalniamy patelnię. Na patelni po kurczaku i pieczarkach podpiekamy kalafior na złoty kolor. Osobno smażymy szpinak, aż odparuje woda i doprawiamy startym czosnkiem. Do szpinaku wrzucamy makaron i chwilkę podpiekamy. Przekładamy do miseczki, następnie łączymy kalafior z kurczakiem i przerzucamy do makaronu. Jak dla kogoś danie jest "za suche" można dodać np. łyżeczkę jogurtu naturalnego lub sosu czosnkowego (oczywiście na bazie jogurtu).







Zmieniony przez - LaAgnieszka w dniu 2015-10-13 20:53:01

Zmieniony przez - LaAgnieszka w dniu 2015-10-13 20:55:03
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
Przedstawiam racuchy z jabłkami!!!

składniki
4 szt. jak na zdjęciu
1 średniej wielkości jabłko starte na grubych oczkach
2 jajka
1 czubata łyżka mąki kokosowej
1 czubata łyżka tapioki
1 czubata łyżka mąki kasztanowej
proszek do pieczenia bezglutenowy
łyżeczka octu jabłkowego naturalnie fermentowanego
cynamon
opcjonalnie 1 łyżka płaska whey'a
jeśli trzeba odrobina wody (jabłko puści sok, więc niewiele potrzeba)

wykonanie
do startego jabłka dodajemy mix mąk, cynamon proszek do pieczenie, jajka i ocet jablkowy. Dokładnie mieszamy.
na patelni rozgrzewamy olej kokosowy
nakładamy ciasto i formujemy 4 placki, w każdego wetknęłam kilka borówkę, po ścięciu smażymy z drugiej strony.
podałam z mleczkiem kokosowym, banan, suszonymi jabłkami i cynamonem.
PYCHA!



...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Może lejdis ze mnie to nie bardzo, ale podzielę się z Wami czymś wspaniałym moje drogie Panie

Mięso w 5% rozwtorze solnym

Część pierwsza.

Potrzebujemy:
-litr wody
-50g soli ( nie 5g!)
-karkówka, ile? od Was zależy
-suszone zioła. Może być sam majeranek, a również może być mix Waszych ulubiony np bazylia+oregano+majeranek blablabla...)








Cała magia z roztorem wygląda następująco:
na litr wody dodajemy 50 g soli.
Na 1kg mięsa wystarczy.
Chodzi o to, aby mięsko było zanurzone w całości.

Czyli do wody wsypujemy sól i mieszamy długo, aż się rozpuści całkowiecie.
Dodajemy garść suszonych ziół, mieszamy i wrzucamy mięsko
[!!!UWAGA!!!
Aby wyszło nam takie delikatniutkie pucio pucio i soczyste musi leżeć w roztworze min 48h!

Po tym czasie wyciągamy, owijamy dokładnie grubą ilością folii amenliniowej i wrzucamy do piekarnika.
Ja uznaję zasadę 1h pieczenia = 1 kg mięsa.
Jeśli mam 1.5 kh o piekę 1.5h.
Temperatura 160 stopni.

Sok który zostanie po pieczeniu zostawiamy! Dlaczego? zobaczycie!






Część druga-kopytka

-dzień wcześcniej ugotowane SŁONE ziemniaki
-mąka pszenna ( tak, pszenna, nie bójcie się jej!)
-jajka


Proporcje, po których koppytka nie mają prawa nie wyjść

1kg ziemniaków+300g mąki+2 jajka średnie

Wszystko wrzucamy do miski i wyrabiamy, zagnaitamy szybko!
Ciasto nie może dużo leżeć.
Wyrobione ciacho dzielimy na 4-5 części, podsypujemy stolnicę lekko mąką i formujemy cienkie wałeczki oraz kroimy.
Do lekko osolonej wody wrzucamy pojedyńczo, nie skleją nam się.
Gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię, czyli ok 2 minutek.









Część trzecia-sos

Pamiętacie jak mówiłem o zachowaniu soku z upieczonego mięsa?
Będzie naszą bazą sosu, dzięki czemu rozpierdzieli kubki smakowe.

Potrzebujemy:
-cebulkę
-6 pieczarek
-ząbek czosnku
-śmietanę jakąkolwiek


Cebulkę przysmażamy, dorzucamy pieczarki i smażymy do czasu aż wypłynie z nich cała woda, dodajemy posiekany czosnek, wodę z karkówki i zalewamy śmietanką.
Teraz należy chwilkę podgotować i mamy mega przepyszne sosiwo. Można zagęścić lekko mąką.



Surówka


My daliśmy startą marcheweczkę i jabłuszko na drobnych oczkach, pietruszkę posiekaną, sól, jogurt naturalny oraz jogurt naturalny.

I to na tyle





4
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
paula.cw Doradca
Ekspert
Szacuny 2451 Napisanych postów 12124 Wiek 37 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 591096
Aaaaa boskie. Aż mi ślinka leci i mam ochotę na kopytka. Nie dobry Ty!!! Mięsko robię podobnie muszę następnym razem dłużej pomoczyć. A sos zawsze zamrażam i wykorzystuję później do sosów :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Łapcie coś ode mnie jeszcze

Muffinki z wędzonym twarogiem

Także ten No, przepis banalnie prosty, efekt i smak znakomity.
Nie będę się rozpisywać tylko startujemy!



Potrzebujemy:
-twaróg wędzony 125 g
- szpinak rozdrobniony mrożony 400g
-2-3 łyżki śmietany 18 lub 30%
-sól, pieprz
-3-4 jajka
!!!mozna dać 3 łyżki mąki i pol łyżeczki proszku do pieczenia, ale to nie jest konieczne!!!!
-mozna tez wrzucić odzywki białkowej naturalnej czy jak kto tam woli



Przygotowanie:
-szpinak podsmażamy na patelni aż do odparowania wody-->przestudzamy
-do mixera wrzucamy jajka, śmietanę, śól, pieprz, twaróg wędzony-mixujemy (+ewentualnie mąkę i proszek )
-dorzucamy wystudzony szpinak i bardzo dokładnie mixujemy



Wrzucamy do foremek i zalewamy do: i teraz uwaga
- w wersji z mąką zalewamy do 3/4 wysokości
-w wersji bez mąki dajemy na fulla



Wrzucamy do nagrzanego piekarnika na 160-170 stopni na ok 17-20 minut


!!! Smacznego !!!






Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2015-10-20 14:10:04

Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2015-10-20 14:10:25
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
i coś na masę


Zapiekanka Curry



Potrzebujemy:
500 mięsa ( ja kupuje udka bez kości i skóry morliny. 12 zł za kg)
Szklankę mąki. Może być żytnia, orkiszowa, pytlowa
pół łyżeczki roszku do pieczenia
4 duże jajka
łyżka curry/ orzyprawy gotowej np kamis shorma
400 g makaronu Durum
3 marchewki starte na grubych oczkach
3 ceebule pokrojone jakkolwiek
kwałek pora
papryka czerwona
czosnek świeży przeciśnięty przez praskę
200-250 ml Śmietana 30 %, może być i 18%, może być i jogurt naturalny, ale nie polecam tego ostatniego, w końcu masa, co nie ?


Etap 1
Mięsko tłuczemy, kroimimy w kosteczkę, sól, pieprz, smażymy

Etap 2
Marchew, cebule, por, czosnek podsmażamy

Etap 3
Gotujemy makaron i hartujemy oraz odcedzamy.


Etap 4

Do miski wrzucamy mąkę, śmietanę, jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy


Etap 5



Wrzystkie składniki które do tej pory zrobiliśmy wrzucamy w miskę i dokładnie mieszamy.

Wylewamy w formę i wrzucamy do nagrzanego piekarnika na 160 stopni na 40 min pod przykryciem.
Po tym czasie odkrywamy i pieczemy jeszcze 20 min.




Szamka gotowa






BTW które wyszło mi z tych ilości




[
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 779 Wiek 30 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 12820
Ciasto kokosowo-lniane by prin



Praktycznie NoCarb gdy nie dodamy jabłek.
Ciasto nie jest zbyt puszyste, struktura jest dość zwarta mimo ubijania białek. Zapewne przed dodatek żółtek i lnu. Jeśli dieta pozwala można dodać więcej jabłek, miodu, słodzika, mąki czy czego tam dusza zapragnie.
Przepis jest w fazie udoskonalania. Można poeksperymentować i dorzucić nieco startej cukinii albo dyni, by ciasto nie było suche.



*Składniki są podane na 1 kawałek. Mnie wyszło 4 porcje z foremki.



Wykonanie:
Wymieszać suche składniki + proszek do pieczenia (nie pamiętam ile, dawałam na oko) i przyprawy. Ja dodałam cynamon, imbir, gałkę muszkatołową. Ubić białka z odrobiną soli. Dodać żółtka i mleko kokosowe(płynne). Miksując na małych obrotach dosypywać powoli suche składniki. Przelać ciasto do foremki. Na wierzch plasterki jabłka. Piec jakieś 45min w temp 180 stopni.
Voila!


Musisz podnosić spore sztangi by mieć spore sukcesy. Jak podnosisz małe, masz małe.


When life throws me lemons… I make lemonade!

DT: http://www.sfd.pl/DT_prin__eat,_train_&_gain-t1072009-s38.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
Batatowe brownie

SKŁADNIKI
300 g batata ugotowane na parze
150 g batata starego na grupy oczkach
3 jajka
3 czubate łyżki mąki kokosowej
1 banan
3-4 czyste łyżki kakao
Łyżka miodu
Szczypta wanilii
2 łyżki oleju kokosowego
Miarka odżywki (opcjonalnie)
Płaska łyżeczka sody

WYKONANIE
Wszystko blendujemy
Przekładamy do wysmarowanej olejem kokosowym foremki. Na wierz można położyć plasterki banana.
Piekłam 35-40 min w 190st z termoobiegiem.
Gotowe




...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 104 Wiek 45 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 3005
Wrzucam moja opcje na Tortille, moze ktos skorzysta
Osobiscie wykorzystuje je tez do zroienia lazanii. Swietnie zastepuja makaron
PALEO- PRZEPIS NA TORTILLE (product bezglutenowy! )
Składniki
•7 białek (ja dalam 4 jajka i 3 bialka, z zoltek zrobilam majonez)
•½ szklanki wody
•⅓ szklanki mąki kokosowej (u mnie okolo 2 lyzki kokosowej i 3 cassavy-nie mylic z tapioka)
•¼ łyżeczki proszku do pieczenia
•½ łyżeczki soli
•½ łyżeczki kminku
•½ łyżeczki proszku cebula
•½ łyżeczki czosnku w proszku
•½ łyżeczki papryki
•olej kokosowy
Wymieszaj wszystkie składniki w misce i odstaw na 5 min. Smaz na malej patelni bardzo cienie placki-nalesniki-ja bardziej susze niz smaze
Kcal na 1oog 143
B-12g
WW-9.5g
T-6.3g








Zmieniony przez - zdrzala79 w dniu 2015-11-04 16:15:13
1

Chomikiem nudy nie zabijesz!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
Rosół vel zupa mocy


składniki

--> mięso z kością (najlepiej ze sprawdzonego źródła)
(kości mogą być dowolne (wołowe, drobiowe, wieprzowe lub mieszanka)
u mnie porcja rosołowa z wiejskiego kurczaka , łącznie z kurzą łapką Emotikon smile
-->warzywa (marchew, seler, pietruszka, por, cebula, czosnek)
-->przyprawy (sól himalajska, pieprze, liść laurowy, ziele angielskie)
-->ocet jabłkowy
--> woda

WYKONANIE

Gotujemy na wolnym ogniu, minimum 4h.
Zalecane jest nawet dłuższe gotowanie (niektórzy gotują rosół dobę albo nawet całe dwa dni!) do całkowitego rozpuszczenia chrząstek.




Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium