SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

SPAM - Stal, magnezja, kostka masła - żadna lejdi sie nie spasła &-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 115514

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 399 Napisanych postów 72270 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 304533
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 149 Wiek 47 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 35376
cześć spam,widzę że temat kulinarny :)
czy któraś z was piecze mięso w niskiej temperaturze? Ja podjęłam próbę upieczenia szynki w temp. około 80 st., siedziała z 6 godzin a i tak gdzieś tam w środku była niedopieczona. Jakoś nie mogę nigdzie znaleźć jak sprawdzić czy mięso jest upieczone.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Zeszłam na dół ,wracam a tu tak spam sie rozochocił Niezle horrorki haha Z takich przygód to moja mama w myśliwskiej kiełbasie po przekrojeniu znalazła wielkie białe larwy much mmmmniam

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 149 Wiek 47 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 35376
Ja kiedyś w bułce miałam mrówki faraona :) plułam dalej niż widziałam, bo to nic fajnego jak coś miedzy zębami się łazi :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 125 Napisanych postów 12439 Wiek 50 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 85713
elma
cześć spam,widzę że temat kulinarny :)
czy któraś z was piecze mięso w niskiej temperaturze? Ja podjęłam próbę upieczenia szynki w temp. około 80 st., siedziała z 6 godzin a i tak gdzieś tam w środku była niedopieczona. Jakoś nie mogę nigdzie znaleźć jak sprawdzić czy mięso jest upieczone.


powinnas miec termometr do miesa :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 149 Wiek 47 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 35376
cześć markotko, no właśnie czytałam coś, że w środku temperatura powinna osiągnąc około 80 st i na piecu ustawić więcej ok 100, ale tak się zastanawiam jak długo ta tempratura w środku ma być 80 st. czy po prostu jak osiągnie to wyciagam mieso?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 125 Napisanych postów 12439 Wiek 50 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 85713
wg mnie jesli zmierzysz temp wewn miesa i jest ono takie jak powinno byc w zaleznosci od rodzaju tzn, ze mieso jest upieczone
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 149 Wiek 47 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 35376
markoto
wg mnie jesli zmierzysz temp wewn miesa i jest ono takie jak powinno byc w zaleznosci od rodzaju tzn, ze mieso jest upieczone

oki, dzięki, to będę próbować :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 125 Napisanych postów 12439 Wiek 50 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 85713
takie cos znalazlam:
Najlepsza zewnętrzna temperatura do pieczenia wieprzowiny, w piekarniku z termoobiegiem to 140-160 C. Ustawiając sondę na odpowiednią temperaturę możemy uzyskać pożądane stopnie wysmażenia mięsa :
45 C – krwiste
55 C – średnie
65 C – wysmażone
Warto tez zapamiętać kluczowe temperatury – 62 C- całkowite ścięcie białka – jeśli chcemy mięso o zachowanej tkance łącznej, należy o tym pamiętać, oraz 82 C pękanie komórek tłuszczowych – powyżej tej wewnętrznej temperatury mięso jest przesuszone.. Optymalna wewnętrzna temperatura dla wieprzowiny to 72-78 C , w zależności od rodzaju mięsa. Np. łopatka jest bardziej włóknista, niż szynka i np. piekąc je razem musimy wziąć mniejszy kawałek łopatki, niż szynki, by uzyskać taki sam efekt .

ale wieprzowiny raczej krwistej to bym nie polecala

Zmieniony przez - markoto w dniu 2014-11-05 11:37:38
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 149 Wiek 47 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 35376
Ja jeszcze znalazłam coś takiego, chociaż to nie ten dział forum :)

Temperatura, jaką powinno osiągać mięso jest uzależniona od jego gatunku.

Cielęcina ok 80 st.C.
Pierś z indyka lub kurczaka temp. 60-70 st.C.
Schab środkowy temp. 58- 64 st. C.
Udziec z indyka temp. 64-75 st. C.
Schab można ew. do max 70 st. potrzymać.

Sposób jest wręcz niezastąpiony przy chudych, suchych mięsach jak pierś czy schab, ew. szynka. Przy np. karkówce, czy cielęcinie można bardziej zaszaleć z temperaturą, powiedzmy do 80 st.C wewnątrz mięsa, piekarnik ok. 100st.C. Cielęcina ze względu na dużą zawartość tzw. kleiku, będzie zbyt ciągnąca, upieczona w temp. zbyt niskiej. Karkówka ma za to przerosty tłuszczu i też pieczona w niskiej temp., wyjdzie podobnie. Jest to jednak kwestia gustu. Nie ma obawy by mięso wyszło niedopieczone, o ile mamy termometr do mierzenia temp. wewnętrznej.
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

pomoc w cwiczeniach

Następny temat

forma do oceny.

WHEY premium