Znowu coś wege. Już dawno obiecałam komuś, przepis zaginął, a potem się znalazł więc wrzucam.
Pasztet z soczewicy i pieczarek
Składniki:
soczewica brązowa 300 g (namoczyć choć parę godzin, a potem ugotować)
cebula
marchew
kawałek selera
korzeń pietruszki, natka
pieczarki 350g (obrać i udusić , żeby woda z pieczarek wylazła i odparowała, bo jak damy surowe to się nam potem pasztet rozleci)
3 jaja
mąka gryczana 60g
przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra, kminek
Wykonanie:
Soczewicę zmiksować z przyprawami, jajami, warzywami utartymi na tarce, mąką, przyprawami - wedle upodobań, ja lubię na ostro
. Warzywa dodajemy trochę później, żeby pasztet nie był zbyt jednolity w konsystencji - chyba, że ktoś lubi, to może zmiksować nawet na puch razem z pieczarkami. A jak lubimy widzieć co jest w środku to na końcu do masy dodać pieczarki, i wymieszać łyżką wszystko. Całość przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej odrobiną masła.
Piec w piekarniku koło godziny w około 180 stopniach.
Pasztet może robić za pieczeń do obiadu, smarowidło do kanapek, lub samodzielne danie, bo jest pyszny.
Skład:
Kiepskiej jakości fotki:
Zmieniony przez - Vowthynowa w dniu 2014-01-14 09:35:51
Zmieniony przez - Vowthynowa w dniu 2014-01-14 09:59:25