SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237065

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 47 Napisanych postów 4694 Wiek 31 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 53264
Sałatka aka Mam ochotę na coś słodkiego

Składniki:
-seler,
-owoce (np.: jabłko lub banan),
-jogurt naturalny,
-cynamon,
-kakao

Sposób przygotowania:

Zatrzeć seler, jabłko, pokroić banana, wymieszać z schłodzonym jogurtem, sypnąć cynamonu i kakao. Voila! Gotowe! Sałatka jest przepyszna, a w chwilach zwątpienia jest o wiele lepszą alternatywą niż słodycze.

Makro




Zmieniony przez - AL3ktra w dniu 2013-12-29 13:08:34
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 1458 Wiek 45 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 15567
Udał mi się dziś pyszny obiad, więc podzielę się przepisem, bo to spontan był zupełny, ale za to bardzo smakowity

Dla osób, które jedzą nabiał

Pikantne kotlety serowe
Składniki:
150 g twarogu półtłustego
40 g wędzonego sera, u mnie był radamer
15 g mąki gryczanej - u mnie to taka jedna mała miarka jest, ale odważyłam dokładnie
pół cebuli
jajo
przyprawy: tymianek, papryka słodka, sól, pieprz
Przygotowanie:
Bardzo dokładnie zmiksowałam ser biały z jajem i przyprawami, jakby ktoś miał za suchą masę to może dodać śmietany, ale wtedy trzeba doliczyć, ja miałam taki mokry ser i obeszło się. Do zmiksowanej masy dodałam posiekaną cebulkę, utarty na grubych oczkach ser i mąkę. Placki wychodzą gęste - trochę więcej mąki i można by w ręka formować sznycelki. Smażyć na wolnym ogniu , na złoto z dwóch stron.
Można do tego zrobić jakiś dobry sos, ale to już zostawiam pole do popisu. Ja zjadłam z sałatką i bardzo polecam tym, którzy lubią pikantne smaczki, a przy okazji chcą odpocząć od mięska

Wrzucam skład z rozpiski, jest tu wliczone masło, które użyłam do smażenia. Przy dobrej patelni, więcej nie trzeba.
Smacznego




...
Napisał(a)
Usunięty przez Saida za pkt 1 regulaminu
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Wiek 46 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 133
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 20 Wiek 35 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 11112
Na jakimś blogu znalazłam ciekawy przepis na surowy tort orzechowo-bananowy bez cukru. Bardzo podpasował mi spód tego tortu i pomyślałam, że można na jego podstawie zrobić pralinki przy napadzie ochoty na czekoladę.

Nie ważyłam składników, więc proporcje są na oko (albo porównując z ilewazy.pl). Oczywiście można dodać wszystkiego więcej/mniej, zależy od poziomu słodkości i czekoladowości jaki się chce uzyskać. Należy pamiętać, że masa musi być dość zwarta, żeby dało się ulepić pralinki i żeby się nie rozpapciały za bardzo.:)

Składniki:



Suszone: daktyle, śliwki i żurawinę zalać wrzątkiem i odczekać aż zmiękną. Później dokładnie odcisnąć z wody i zblenderować. Dosypać zmielone na mąkę orzechy laskowe (albo migdały). Dołożyć kakao, opcjonalnie łyżka miodu. Wymieszać. Ja po prostu "ugniatałam" ręką, łyżką to chyba za dużo roboty. Lepić niewielkie kulki (mniejsze od rafaello) i obtaczać w wiórkach kokosowych. Wybaczcie za nie najpiękniejsze zdjęcie, robione liczydłami przy kiepskim oświetleniu :) :




Z podanych proporcji wyszło tyle pralinek, ile widać na zdjęciu +1.

Zmieniony przez - manalatar w dniu 2014-01-13 18:03:55
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 1458 Wiek 45 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 15567
Znowu coś wege. Już dawno obiecałam komuś, przepis zaginął, a potem się znalazł więc wrzucam.
Pasztet z soczewicy i pieczarek
Składniki:
soczewica brązowa 300 g (namoczyć choć parę godzin, a potem ugotować)
cebula
marchew
kawałek selera
korzeń pietruszki, natka
pieczarki 350g (obrać i udusić , żeby woda z pieczarek wylazła i odparowała, bo jak damy surowe to się nam potem pasztet rozleci)
3 jaja
mąka gryczana 60g
przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra, kminek

Wykonanie:
Soczewicę zmiksować z przyprawami, jajami, warzywami utartymi na tarce, mąką, przyprawami - wedle upodobań, ja lubię na ostro . Warzywa dodajemy trochę później, żeby pasztet nie był zbyt jednolity w konsystencji - chyba, że ktoś lubi, to może zmiksować nawet na puch razem z pieczarkami. A jak lubimy widzieć co jest w środku to na końcu do masy dodać pieczarki, i wymieszać łyżką wszystko. Całość przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej odrobiną masła.
Piec w piekarniku koło godziny w około 180 stopniach.
Pasztet może robić za pieczeń do obiadu, smarowidło do kanapek, lub samodzielne danie, bo jest pyszny.

Skład:



Kiepskiej jakości fotki:








Zmieniony przez - Vowthynowa w dniu 2014-01-14 09:35:51

Zmieniony przez - Vowthynowa w dniu 2014-01-14 09:59:25
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1317 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 36488
Łosoś wg Jamie Oliviera

4 filety z łososia ze skórą
8 dużych surowych krewetek
Pęczek szparagów
1 cytryna
1 świeża czerwona papryczka chili
Mały pęczek bazylii
1 puszka anchois (30g)
4 ząbki czosnku
3-4 pomidory
4 cienkie plasterki boczku wędzonego

W dużej brytfance ułożyć filety z łososia, skórą do góry, i krewetki. Dorzucić szparagi (po odłamaniu zdrewniałych końców), posypać całość solą i pieprzem. Cytrynę pokroić w ćwiartki, dołożyć do brytfanki skórką do dołu. Posypać drobno posiekaną chili i listkami bazylii. Skropić całość oliwą z anchois i dodać 4 porwane fileciki. Dorzucić 4 nieobrane ząbki czosnku i pokrojone grubo pomidory. Na wierzchu ułożyć plasterki boczku. Wstawić do piekarnika pod rozgrzany grill na ok. 10-12 minut – boczek powinien być chrupiący a ryba upieczona w środku



Wartosci odzywcze dla calosci (bez szparagow i przypraw, jesli ktos ma zamiar zjesc cytryne to musi sobie doliczyc )






Zmieniony przez - malgorzatap w dniu 2014-01-14 12:59:45
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 214 Wiek 35 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 12722
CHLEB BEZGLUTENOWY GRYCZANY

Składniki:

• 500 g mąki gryczanej
• 125 ml mąki jaglanej - a więc pół szklanki (zmieliłam po prostu kaszę jaglaną) (w przepisie podane były wartości ml.. dziwne)
• 125 ml skrobi ziemniaczanej
• 625 ml wody (ja dałam trochę wody mineralnej gazowanej i ogólnie mniej wody, tak aby uzyskać konsystencję gęstej smietany)
• 2 łyżki chia lub siemienia lnianego (w moim przypadku 4 łyżki siemienia a część zmieliłam w młynku do kawy)
• 2 łyżeczki suchych drożdży
• 2 łyżeczki cukru lub innego słodu
• 1 łyżeczka soli (dałam łyżkę soli bo pierwszy chleb z 1 łyżeczką był bez smaku)

Przygotowanie: Najbanalniejsze jakie może być

1. Wsypać do miski wszystkie składniki sypkie i wymieszać. Dodać składniki mokre i dokładnie utrzeć lub wymieszać mikserem.
2. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do pieczenia lub formy do chleba (wtedy najczęściej nie ma konieczności smarowania). Powierzchnię wygładzić mokrą dłonią. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 50 minut. Wystudzić na kratce.

Chleby bezglutenowe są bardzo trudne do zrobienia. Natomiast ten wychodzi zawsze :D
Polecam wszystkim bezglutenowczyniom







Zmieniony przez - blackbird w dniu 2014-01-14 22:06:43
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 4596 Wiek 31 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 17906
bziubzius
"Meksykanski" nalesnik z miesem

skadniki:
jajko
piers z indyka 100-150g
platki owsiane 30-40g
pomidory w puszcze - 1/3 puszki
cebula - okolo 1/3
suszone pomidory - okolo 3-4

Platki owsiane zmielic, dodac jajko, wode, zeby uzyskac konsystencje smietany. Patelnie teflonowa delikatnie przesmarowac np maslem i usmazyc nalesnik. Powinien byc dosyc gruby, zeby sie nie rozpadl.

Mieso pokroic na male kawalki, przyprawic np. papryka slodka, ostra, chili ewentualnie curry (ja kubie dawac wszedzie curry).
Gotowac na parze okolo 10 min, zeby sie nie zasuszylo za bardzo.

Po zdjeciu nalesnika z patelni, wrzucic na nia pokrojone suszone pomidory i cebulke, po chwili dodac mieso, doprawic chili i paryka do smaku, dodac pomidory z puszki.

napelnic nalesnika farszem.

podawac z warzywami, np brokulami lub swierza salatka.

Smacznego ! :)










już wiem co jutro rano zjem:D

AKTUALNY DZIENNIK ACTIVLAB :
http://www.sfd.pl/[DT]_Aniitka155_od_Ladies_do_ActivLab-t1040073.html

...

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"


Wiesz, co jest naj­ważniej­sze w życiu? Mieć cel. I dążyć do je­go spełnienia. Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który po­siadam, tak jak­by... uszczęśli­wia mnie. Dzieki niemu mam poczu­cie, że war­to żyć, mi­mo prze­ciw­ności. Ale często wątpię. Bar­dzo często.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1990 Napisanych postów 5138 Wiek 43 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 72466
MOCNO KREMOWY PASZTET Z SOCZEWICY
(przepis podwędzony z neta)

potrzebnę są
• soczewica czerwona: 250g suchego ziarna
• marchewka: 130g
• cebula: 2x
• czosnek: 4 ząbki
• natka pietruszki: garść
• olej rzepakowy: 40g
• przyprawy: sól morska, pieprz, chilli (co kto lubi)

wykonanie
 namoczoną wcześniej soczewicę gotujemy do miękkości
 cebulę i czosnek podsmażamy chwilkę na oleju, po czym dodajemy startą marchewkę
 przekładamy soczewicę i warzywa z patelni do miseczki, dodajemy suche przyprawy, natkę pietruszki i blendujemy
 foremkę do pieczenia wykładamy papierem, przekładamy do niej 'masę' i pieczemy ok 50minut w 200'

uwagi
* do masy można dodać jajko lub nawet kilka, pasztet będzie wtedy sztywny (wiadomo, co kto lubi)
* osobiście daję malutko soli, bo lubię go właśnie za lekko słodki posmak








Zmieniony przez - Julietta w dniu 2014-01-19 15:05:07

xxx

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1990 Napisanych postów 5138 Wiek 43 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 72466
DOMOWA HERBATA Z IMBIRU Z CYTRUSOWĄ NUTKĄ
(przepis powstał w wyniku moich kombinacji)

potrzebne są
o imbir: kawałek 'na długość palca'
o cytrusy: pomarańcza, limonka i cytryna: po jednej sztuce

wykonanie
 imbir obieramy, kroimy w cieniutkie plasterki i kładziemy do baniaka, następnie zalewamy 4roma szklankami wody i gotujemy 10minut
 gdy napar przestanie parować wyciskamy do niej owoce
 następnie przelewamy herbatę przez sitko, żeby pozbyć się pływających kawałeczków

uwagi
* napar jest lekko piekący dlatego osobom o wrażliwym podniebieniu polecam użyć mniejszego kawałka albo dolanie dodatkowej wody do gotowania
* oczywiście można też dosłodzić miodem





Zmieniony przez - Julietta w dniu 2014-01-19 15:25:28

xxx

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium