SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237225

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 1458 Wiek 45 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 15567
Kopytka z soczewicy (z dedykacją dla Gaji )

koło 300 g soczewicy czerwonej
110g mąki gryczanej
przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma
Do podsmażenia będzie potrzebna odrobina masła klarowanego - u mnie wystarczyło 5 g.
Soczewicę ugotować tak, żeby nasionka jeszcze nie zaczęły się rozpadać całkiem, trzeba wyczuć ten moment tuż przed, żeby jej nie rozgotować, ale żeby była na tyle miękka, że się utrze na masę bez problemu. Soczewicę odcedzamy i jeszcze gorącą ucieramy w misce. Można zmiksować, ale ona jest tak miękka, że parę ruchów drewnianą pałką zupełnie wystarczy. No i teraz trzeba tę masę dobrze przyprawić, tutaj sprawa indywidualna, ale ja uważam, że przyprawy hojnie należy sypać, bo soczewica chyba "zjada" wszystko. Lubię zdecydowane smaki, więc jak ktoś chce poczuć przyprawy, nie ma co oszczędzać, ale przede wszystkim - wedle gustu. Jak masa przestygnie, może być letnia temperatura (nie wcześniej, bo może się okazać, że mąki trochę mało, a ta ilość, którą podałam IMO jest idealna, żeby kluski wyszły jak należy) dodać mąki, po trochu i wyrobić gładkie żółciutkie ciasto. A dalej robimy jak klasyczne kopytka - wałki ciasta i kroimy kluseczki. Zalecam mniejszy rozmiar, ładnie wyglądają.
Za pierwszym razem gotowałam i to był zły pomysł. Wystarczyło sparzyć je (choć nie jest to wcale konieczne) , a tak naprawdę najlepiej wrzucić na masło na patelnię, przykryć pokrywką, niech się chwilkę podduszą, potem zdjąć pokrywkę, zarumienić z dwóch stron i są o wiele lepsze, a kształt zostaje nienaganny.
Podawać z sałatką i pikantnymi sosami. Mężowi zrobiłam sos pomidorowy z dodatkiem czosnku (bez włoskich ziół) i powiedział, że to dobra kompozycja. Pomysł na kopytka zaczerpnęłam ze smakoterapii, ale musiałam trochę zmian dokonać, bo mi pierwotny przepis troszkę nie leżał
Wartość odżywcza w 100g :
333,4 kcal
białko - 21,7g
węglowodany - 54,6g
tłuszcze - 2,9g



Naleśniki faszerowane soczewicą i pieczarkami

Naleśniki z mąki pełnoziarnistej:
ok 500 ml mleka ( u mnie 2%)
150 g mąki pełne ziarno 3 zboża
50 g mąki orkiszowej eko
jajo ok 60 g
szczypta soli
Instrukcji do robienia naleśników podawać nie będę

Wartość odżywcza w 100 g bez tłuszczu (trzeba doliczyć do tego tłuszcz jaki zużyje się na smażenie naleśników, ja od lat stosuję patent z kawałkiem gąbeczki natłuszczonej, przecieram patelnię do naleśników, zostaje warstewka cienka tłuszczu, idealna, żeby się usmażył naleśnik, potem doliczam sobie łyżkę stołową oleju, bo więcej nie zużywam na pewno, ale tutaj moim zdaniem każdy powinien sam to ustalić)
136,2 kcal
białka- 6,8g
węglowodany - 20,3g
tłuszcze - 2,6g
Farsz:
200 g soczewicy czerwonej ugotować do miękkości, ale pilnować, żeby się nie rozpadła, bo tym razem nie potrzebujemy żadnej mamałygi
200 g pieczarek
100g cebuli
5 g masła
Pieczarki obrane, pokrojone na plasterki poddusić z cebulką na patelni, na maśle, zawsze dodaję trochę wody, a potem czekam aż się zredukuje, dzięki temu nigdy mi się masło nie przypala, a pieczarki są miękkie.
Gotowe pieczarki dodać do rondla z ugotowaną i odcedzoną soczewicą. Dopiero teraz trzeba przyprawić całość - dałam tylko sól, pieprz i paprykę słodką. Przyprawianie to kwestia gustu, u mnie najwięcej pieprzu idzie.
Naleśniki faszerujemy nie żałując , z tej porcji wyszło mi ich 11. Podałam mężowi z serem żółtym na wierzchu, przypieczone na patelni. Ale oczywiście można i bez podpiekania i bez sera.
Wartość odżywcza w 100 g farszu:
84,2 kcal
białka - 6,2g
węglowodany- 10,6g
tłuszcze - 1,6 g
Ja sobie zważyłam naleśniki osobno, do tego dobrałam odważoną porcję farszu i planuję z serem żółtym zapiec je :) Wczoraj jadł mąż, bardzo pochwalił, więc się dzielę pomysłem. Może się komuś przyda.







Zmieniony przez - Vowthynowa w dniu 2013-10-20 07:33:08
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 795 Wiek 57 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 18368
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU A'LA LEJDIS

składniki:
pół kilo płatów śledzi solonych - około 5 szt
2 papryki czerwone
2 cebule
garść rodzynek
masło klarowane
sposób wykonania:
śledzie, w celu pozbycia soli, w zależności od indywidualnego upodobania wymoczyć w zimnej wodzie, ja moczę 3 godziny, wodę zmieniam 2 razy. W czasie kiedy śledzie mokną, umytą i wyczyszczoną paprykę pokroić w paski, podobnie z cebulą. Na patelni rozpuścić masło dodać cebulę, paprykę i dusić na pół miękko (około 10 -15 min) Po tym czasie dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, rodzynki i dolać ze 100 ml wody. Dusić około 10 min potem wystudzić. Wymoczone śledzie pokroić na pół lub na mniejsze kawałki. Układać w słoiku warstwami, śledzie, papryka z cebulą, śledzie, itd. Po jednym dniu leżakowania są pyszne, swoje zazwyczaj próbuję już po 3 godzinach. Nigdy nie doczekają 3 dnia


Z tej ilości składników przyjęłam do konsumpcji 5 porcji, i tak
1 porcja to 274 kcal, 22 białka, 4,8 ww, 17 t




smacznego


Zmieniony przez - agatha38 w dniu 2013-11-04 18:15:50
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 1458 Wiek 45 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 15567
Dla niemięsożerców i mięsożerców, którzy chcą czasem odpocząć od mięska

Gulasz paprykowy z soczewicy brązowej
Składniki:
250 g soczewicy brązowej (namoczyć w wodzie przynajmniej kilka godzin, ja zostawiam na noc)
300 g papryki (zielonej i czerwonej, można dać żółtą, będzie ładniejszy efekt kolorystyczny)
cukinia mała ok 300 g
Pory ok 200 g (trzeba się zdać na własne upodobania, jak ktoś lubi to może dać więcej, można mniej, ja miałam pory od mamy z działki, więc były malutkie i cienkie, takie mini talarki z tego wyszły, większego pora pokroiłabym na talarki, a potem wszystko jeszcze na połóweczki)
Przecier pomidorowy, lub koncentrat ok 100 g
Sól, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie:
Namoczoną soczewicę przepłukać, zalać wodą, tak żeby nad soczewicą były jeszcze jakieś 2-3 cm wody, w trakcie gotowania zawsze można dolać jeszcze trochę.Gotować koło 20 minut, a następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię (nie obierałam ze skórki, jedynie dobrze umyłam). Moja cukinia była mała, więc kroiłam w talarki, a te w ćwiartki, następnie dodałam pokrojone w talarki pory (były bardzo chudziutkie i myślę, że takie są najfajniejsze do tego dania). Dodałam koncentrat, przyprawy wedle uznania i dusiłam wszystko jeszcze ok 40 minut
Podawałam z kaszą orkiszową i ogórkami kiszonymi.

Wartość odżywcza w 100 g:
Kcal: 93,5
Białka: 7
Węglowodany: 16,2
Tłuszcze: 0,9





Zmieniony przez - Vowthynowa w dniu 2013-11-06 08:48:12
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1341 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35628
Rewelacyjna zupa z ciecierzycy

2 ząbki czosnku
gałązka świeżego rozmarynu*
1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym ( w LIdlu jest fajna pulpa w butelce, chyba z włoskiej kuchni )
4 łyżki oliwy z oliwek
1 - 2 szklanki bulionu
200 gr ciecierzycy ( moczyłam całą noc i pół dnia, wymienając wodę, później gotowałam 2,5 godziny do miękkości )
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Wykonanie:

Czosnek drobno siekam, lekko podsmażam w rondelku na odrobinie oliwy, dodaję gałązkę rozmarynu, pomidory i oliwę. Gotuję przez 10-15 minut. Dodaję bulion, odcedzoną ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki. Zupę gotuję jeszcze przez 5 minut. Doprawiam solą i pierzem. Rozmaryn wyjmuję, połowę zupy miksuję, mieszam z resztą zupy.

*Mając suszony rozmaryn, trzeba uważać, bo nie można go wyjąć z zupy, a pozostawiony w niej jest bardzo twardy i daje niezbyt pozytywne wrażenia podczas jedzenia. Suszony rozmaryn można np. zawinąć w gazę i tak ugotować w zupie lub też zagotować go w niewielkiej ilości wody, odcedzić i wywar dodać do zupy.

*przepis z bloga Kwestia Smaku, nie mam zdjęcia, a autorskiego nie chcę wklejać,

zupa jest wyśmienita, najlepsze są kuleczki ciecierzycy zostawione w całości i smak pomidorów z rozmarynem

wartości BTW
podzieliłam zupę na trzy porcje

więc wartości dla 1 porcji wychodzą takie
262 kcal BWT 13,3/32,6/6,7
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 15338 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 191806
Muffiny dyniowe
bezglutenowe, beznabiałowe

Co:
- 220g dyni surowej, startej na tarce
- 1 jajo
- 20g płatek gyczanych (mogą być jaglane/owsiane bądź jakaś mąka)
- cynamon, imbir
- łyżka octu jabłkowego
- łyżeczka sody
na polewę: whey+kakao+odrobina wody, żeby było gęste

Jak:
Starta dynię mieszamy z jajem, dodajemy płatki, cynamon i imbir (dwa ostatnie do smaku ale nie bójmy się i sypnijmy więcej ). Dodajemy odrobinę wody, by konsystencja była bardziej "lejąca" ale nie rzadka. Odstawiamy "ciasto" na jakieś 5min niech płatki wsiąkną wodę. Później dodajemy ocet mieszamy, dodajemy sodę znowu mieszamy. Łyżką nakładamy do foremek i wkładamy do nagrzanego na 180st. piekarnika na 45-60min. Mi wyszło z tych proporcji 6 muffinów.
Bez polewy można jeść na wytrawnie. Zaś z polewą nadają się na deser.
Nie bójmy się tutaj octu - zupełnie nie będzie go czuć. Chodzi jedynie by soda miała z czym przereagować i muffiny były bardziej puszyste.
Smacznego




"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 15338 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 191806
Mini "pizza" bezglutenowa

Co:
- 40g mąki z ciecierzycy (może też być gryczana, jaglana)
- sól, soda, ocet jabłkowy
- pomidor pokrojony w kostkę
- 25g sera dobrej jakości (u mnie była to feta)
- ewentualnie bazylia

Jak:
Do mąki dodajemy odrobinę wody i szczyptę soli - mieszamy. Uwaga ciasto będzie bardzo klejące więc radzę mieszać łyżką a nie rękami Dodajemy sody i znowu mieszamy, dodajemy octu i znowu mieszamy.
Ponieważ ciasto jest klejące ja po prostu wysmarowałam nim papier na kształt spodu od pizzy. Sam spód z ciasta wkładamy na 3-4minuty do nagrzanego do 180st. piekarnika.
W między czasie kroimy pomidora i obsypujemy lekko bazylią. Przygotowujemy ser.
Wyciągamy spód z piekarnika nakładamy na niego pomidory i ser i ponownie wkładamy do piekarnika aż ser się rozpłynie (ok. 5-10min).
Nakładamy na talerz i jemy - Smacznego

Jest to bardzo podstawowa i naprawdę błyskawiczna wersja (razem z pieczeniem zajęło to max 15min). Wedle chęci (i bogactwa miski) można dodać więcej dodatków a zamiast "suchych" pomidorów zrobić z nich sos pomidorowy.







"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 6363 Wiek 46 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 140149
SCHAB SUROWY DOJRZEWAJĄCY

Składniki:
1 kg ładnego kawałka schabu bez kości - najlepiej wąski i długi.

Marynata:
35 g soli,
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
2 łyżki suszonego majeranku,
1 łyżka tymianku,
1 łyżka cukru,
6 kulek ziela angielskiego,
2 łyżeczki kolendry w ziarnach,
5 ząbków czosnku (przeciśniętego przez praskę),
5 owoców jałowca,
3 liście laurowe.

To przepis bazowy; dobór przypraw zależy tak naprawdę od nas naszych upodobań kulinarnych. Cukier i sól są konieczne do skruszenie mięsa i wyciągnięcia z niego soków, reszta to kwestia gustu. U mnie poszła dodatkowo papryka słodka i a pieprz nie czarny, tylko kolorowy.

Wykonanie:
Zioła rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w blenderze. Dorzucić sól i cukier oraz pokruszone liście laurowe i przeciśnięty czosnek. Wymieszać na papkę.

Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon.
Osuszyć na ręczniku papierowym i natrzeć marynatą. Przyprawy wklepać w mięso. Mięso przełożyć do naczynia z pokrywką i włożyć do lodówki na 5 dni.

Dwa razy dziennie mięso przewracać i odlewać wyciekający sok. Po 5 dniach mięso przełożyć do pończochy. Można dodatkowo związać ciasno sznurkiem jak szynkę. Powiesić w suchym, ciepłym ale przewiewnym miejscu. Zostawić do wyschnięcia na minimum 6 dni.

Po tym czasie schab wyciągnąć z pończochy i schować do lodówki na kolejne 4 dni (przyznam, że nie wytrzymałam i jem bezpośrednio po odwieszeniu i raczej tych 4 dni w lodówce nie doczeka ).
Najlepiej smakuje krojony w bardzo cienkie plasterki.
Smacznego





Pozostałe zdjęcia i uwagi - klik.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Naleśniki gryczane- bezglutenowe może już były, nie pamietam

Składniki na 10 nalesników (około 20 cm średnicy)
130 g mielonej gryki lub dobrej jakości pełnoziarnistej maki gryczanej
2 jaja
woda- tyle aby powstało dość rzadkie ciasto
sól- 1 szczypta

Mieszamy wszystko i odstawiamy na 10 min aby odpoczęło. Smażymy cienkie naleśniki na średnim ogniu (na dobrej patelni wyjdą zupełnie bez tłuszczu)
Podajemy z owocami np: banany i polewa z wheya czekoladowego lub z dobrym twarogiem i polewą z wheya waniliowego (moje ulubione)
Naleśniki genialnie grają z pikantnymi farszami.

10 nalesników zawiera: (jako wagę policzyłam tylko makę i jaja, stąd śmieszne 240 g)









Zmieniony przez - jo1984 w dniu 2013-11-09 12:17:18
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 6565 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 58743
ZUPA W KOLORZE POMARAŃCZY ( nie pamietam czy już wrzucałam kiedyś czy nie )

podzespoły:
1 cebula ( poszatkować )
3 ząbki czosnku ( j.w)
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka garam masala ( ale nie koniecznie bo nie każdy lubi )
sok z dwóch dużych pomarańczy ( u mnie 3 - bo małe )
ok 700 g marchwi ( obrać i pokroić )
jakiś litr z hakiem bulionu
sól, pieprz
jakiś tłuszcz ( najlepiej masło klarowane, ale ze się skończyło - jak się okazało, wiec poszła w ruch oliwa z oliwek, niestety )

montaż:

do garnka: tłuszcz, cebula + czosnek, do zezłocenia
dodać kurkumę+chilli+garam masala, po chwili zalać połową soku i pogotować ok minuty
zalać bulionem, wrzucić marchew i gotować do miękkości
dolać resztę soku, zblendować
doprawić solą ( i pieprzem jak komuś mało pikantne )

et viola

ps.z przyprawami można kombinować, pasuje jeszcze kumin, imbir, nawet trochę cynamonu

ps. podane ilości sa orientacyjne- i tak zawsze robię na oko








Przemiana Sylwetki 2014 - http://www.sfd.pl/Konkurs_/_CiociaSamoZlo_-t1015524.html
aktualny - http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_/_DT_/_redukcja_rok2-t978250.html
rok I- http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_na_redukcji-t892128.html

"Ten, kto idzie za tłumem, nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca, do których nikt jeszcze nie dotarł" - Albert Einstein

...& silence is better than bullshit

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 7 Wiek 31 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1596
Twaróg intense
gdy zwykłe emocje to za mało


składniki:

- twaróg półtłusty 200g
- pękata przyprawa Specialite Kamis suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (czyli: suszone pomidory 62%, suszony czosnek 24%, sól, bazylia, oregano) 40g
- jogurt naturalny w miarę pożądanej konsystencji

Należy tylko dokładnie wymieszać i odstawić na przynajmniej 2 godziny.

Wersja full fat przewiduje twaróg tłusty oraz dodatek majonezu domowego.
Wersja rzadsza - pestki słonecznika lub inne.


Nie traktować jako pożywienie przedradkiowe .
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium