SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Schab surowy dojrzewający

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4516

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 411 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6493
Witam :)

Dla wszystkich miłośników wędlin dojrzewających, mam dziś przepis na schab surowy dojrzewający. Polecam gorąco!

Składniki:
1kg ładnego zgrabnego schabu

35g zwykłej soli kuchennej
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka tymianku
1 łyżka cukru
6 szt ziela angielskiego
5 przeciśniętych ząbków czosnku
3 liście laurowe

Majeranek, tymianek i ziele zmiksowałam w malakserze, dodałam pokruszone liście laurowe i resztę składników i utarłam na jednolitą pastę.

Oczyszczony i umyty schab wytarłam dokładnie do sucha, natarłam pastą i włożyłam do pojemnika na żywność z pokrywką. Tak spędził w lodówce 4 dni. Codziennie rano i wieczorem odlewałam wyciekający płyn, obracając schab.

Po tych 4 dniach przełożyłam mięso do cienkiej skarpetki (można użyć nogawki od rajstopy, podkolanówki, czy pończochy) i powiesiłam w kuchni w pobliżu okna na 7 dni.

Schab właściwie można juz kroić, ale ja pozwoliłam mu poleżeć jeszcze kilka dni w lodówce.

Ciężko mi ocenić makro takiego schabu. Posilę się więc danymi ze strony tabele-kalorii:
Wartość energetyczna w 100 g: 170,00 kcal
Białko w 100 g: 35,00 g
Węglowodany w 100 g: 0,50 g
Tłuszcz w 100 g: 3,50 g

1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Ranking TOP10 spalaczy tłuszczu

Chcesz wspomóc walkę z niechcianym tłuszczem? Zastanawiasz się jaki produkt wybrać?

Zobacz ranking
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 60 Napisanych postów 935 Wiek 24 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 16400
Idę do sklepu a sog do Ciebie ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4833 Napisanych postów 48012 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 440002
Miazga!!!
Jutro wyciagam schab i marynuje!
Powiedz tylko czy mial cieplo czy temp pokojowa do wiszenia, przy oknie ze promienie padaly czy schowany ?

"... Nie ważne czy dobrze, ważne że z efektem..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1223 Napisanych postów 95001 Wiek 30 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 375707
Świetnie, że to wrzuciłaś! Nagroda się należy



A ten no...jak się sprawuje ten fiskars? Poleciłabys go? (;
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4500 Napisanych postów 35520 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 260090
Wygląda mega i tak też pewnie smakuje, SOG !

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 411 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6493
Dzięki, naprawdę polecam ten przepis bo schab w niczym nie jest gorszy od kupnych wędlin, jak nie lepszy.
U mnie wisiał na kuchennej szafce prostopadłej do okna, jakieś 50cm od niego. Nie padały na niego promienie słoneczne, temperatura raczej pokojowa, choć często otwieram okno w kuchni.

Fiskarsa polecam bardzo, szczególnie w zestawie z ostrzałką. Trzeba go dość często ostrzyć ale po tym zabiegu trzeba być bardzo ostrożnym bo tnie jak laser :)

Zmieniony przez - mavika w dniu 2015-02-25 10:36:27

Zmieniony przez - mavika w dniu 2015-02-25 10:36:45
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 6363 Wiek 43 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 139535
Robiłam tą metodą (strona 1) Ale finalnie doszłam do wniosku, że prostsza w obsłudze jest metoda nr 2 (strona 2) i dziś nie bawię się w to cale przewracanie i odlewanie, tylko robię jak w metodzie 2, dając o połowę mniej soli.
http://www.sfd.pl/Wędlina_surowa_obsuszana-t982936.html 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 411 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6493
Ooo jakim cudem to przeoczylam? Dzieki shrimp, na pewno wypróbuje Twoja wersje!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1998 Napisanych postów 2582 Wiek 35 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 75425
ile po zrobieniu mięsiwo może leżeć w lodówce?

Darkness is coming...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 41491 Napisanych postów 286015 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1410956
Długo







2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1998 Napisanych postów 2582 Wiek 35 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 75425
Git

Darkness is coming...

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Następny temat

Pieczona owsianka z marchewką - na słodko

FuckBaton