SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Schab surowy dojrzewający

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2281

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 411 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 6493
Witam :)

Dla wszystkich miłośników wędlin dojrzewających, mam dziś przepis na schab surowy dojrzewający. Polecam gorąco!

Składniki:
1kg ładnego zgrabnego schabu

35g zwykłej soli kuchennej
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka tymianku
1 łyżka cukru
6 szt ziela angielskiego
5 przeciśniętych ząbków czosnku
3 liście laurowe

Majeranek, tymianek i ziele zmiksowałam w malakserze, dodałam pokruszone liście laurowe i resztę składników i utarłam na jednolitą pastę.

Oczyszczony i umyty schab wytarłam dokładnie do sucha, natarłam pastą i włożyłam do pojemnika na żywność z pokrywką. Tak spędził w lodówce 4 dni. Codziennie rano i wieczorem odlewałam wyciekający płyn, obracając schab.

Po tych 4 dniach przełożyłam mięso do cienkiej skarpetki (można użyć nogawki od rajstopy, podkolanówki, czy pończochy) i powiesiłam w kuchni w pobliżu okna na 7 dni.

Schab właściwie można juz kroić, ale ja pozwoliłam mu poleżeć jeszcze kilka dni w lodówce.

Ciężko mi ocenić makro takiego schabu. Posilę się więc danymi ze strony tabele-kalorii:
Wartość energetyczna w 100 g: 170,00 kcal
Białko w 100 g: 35,00 g
Węglowodany w 100 g: 0,50 g
Tłuszcz w 100 g: 3,50 g

1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 59 Napisanych postów 933 Wiek 23 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 16386
Idę do sklepu a sog do Ciebie ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1625 Napisanych postów 41566 Wiek 31 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 405684
Miazga!!!
Jutro wyciagam schab i marynuje!
Powiedz tylko czy mial cieplo czy temp pokojowa do wiszenia, przy oknie ze promienie padaly czy schowany ?

"... Nie ważne czy dobrze, ważne że z efektem..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1205 Napisanych postów 95001 Wiek 29 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 375707
Świetnie, że to wrzuciłaś! Nagroda się należy



A ten no...jak się sprawuje ten fiskars? Poleciłabys go? (;
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3901 Napisanych postów 34915 Wiek 29 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 254290
Wygląda mega i tak też pewnie smakuje, SOG !

„bądź odważny gdy rozum zawodzi bądź odważny w ostatecznym rachunku jedynie to się liczy”

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WIE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 411 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 6493
Dzięki, naprawdę polecam ten przepis bo schab w niczym nie jest gorszy od kupnych wędlin, jak nie lepszy.
U mnie wisiał na kuchennej szafce prostopadłej do okna, jakieś 50cm od niego. Nie padały na niego promienie słoneczne, temperatura raczej pokojowa, choć często otwieram okno w kuchni.

Fiskarsa polecam bardzo, szczególnie w zestawie z ostrzałką. Trzeba go dość często ostrzyć ale po tym zabiegu trzeba być bardzo ostrożnym bo tnie jak laser :)

Zmieniony przez - mavika w dniu 2015-02-25 10:36:27

Zmieniony przez - mavika w dniu 2015-02-25 10:36:45
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 6363 Wiek 42 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 139532
Robiłam tą metodą (strona 1) Ale finalnie doszłam do wniosku, że prostsza w obsłudze jest metoda nr 2 (strona 2) i dziś nie bawię się w to cale przewracanie i odlewanie, tylko robię jak w metodzie 2, dając o połowę mniej soli.
http://www.sfd.pl/Wędlina_surowa_obsuszana-t982936.html 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 411 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 6493
Ooo jakim cudem to przeoczylam? Dzieki shrimp, na pewno wypróbuje Twoja wersje!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 92 Napisanych postów 553 Wiek 34 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 51477
ile po zrobieniu mięsiwo może leżeć w lodówce?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 22144 Napisanych postów 252994 Wiek 43 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1311814
Długo







2

treningi,cykle,suplementacja,odchudzanie,masa pisz-treningirafal@gmail.com

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 92 Napisanych postów 553 Wiek 34 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 51477
Git
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady?
Nasi specjaliści bezpłatnie odpowiedzą na twoje pytanie z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji!
Tomasz Maciołek
Tomasz Maciołek TomQ-MAG
Łukasz Domeracki
Łukasz Domeracki Domer
Sebastian Szmit
Sebastian Szmit flex1976
Agata Bugorska
Agata Bugorska eveline
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Węglowodany a cukier !?

Następny temat

Pieczona owsianka z marchewką - na słodko