Nie musi być ryż
po prostu lekko strawne węgle. Unikaj dużej ilości błonnika i tłuszczu.
Potem posiłek z ziemniakami. Nie musi być ryż, ryż nie ma nic magicznego w sobie. Ziemniak to skrobia, ryż to też skrobia. IG posiłku kiedy łączysz z mięsem i olejem(i często warzywami) nie ma znaczenia bo i tak jest niskie. Ziemniaki zawierają dużo potasu i uważam że sa nawet lepszym wyborem niż ryż
Makaron, ryż, ziemniaki, kasza,
płatki owsiane, walfe ryżowe, chleb, mąka itp. to wszystko produkty które zawierają skrobie. Różnice między w ilości ww są marginalne ok. kilku gramów, minimalne różnice w zawartości tłuszczu i białka(makaron ma go najwięcej), różnice w ilości błonnika(jego ilość, ilość B i T oraz stopień przetworzenia ustala też IG produktu, które w zbilansowanym posiłku nie ma znaczenia) oraz mikroelementów(witaminy i minerały).
Jednak są to tego samego rodzaju ww, produkty są na tyle do siebie podobne że można je stosować wymiennie
Tak więc w skrócie nie musisz w ogóle jeść ryżu tak naprawdę