SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

UWAGA!!!-Ocena jakości odżywek wysokobiałkowych na rynku polskim

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 208891

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 466 Wiek 37 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 29554
W jakich procesach Olimp uzyskuje swój surowiec, IE czy CFM? Co do jaj, gotowane lepsze, choć niekoniecznie każdemu smakują
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 4946 Wiek 6 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 42640
Poniżej odpowiedź z Działu Badawczo-Rozwojowego Olimp:

"Dostawca informuje, iż surowiec jest otrzymywany w procesie ultrafiltracji"

Zmieniony przez - NUTRIFARM w dniu 2013-07-22 15:53:52
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 466 Wiek 37 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 29554
Znalazłem ciekawy artykuł który niejako odnosi się też do jakości odżywek - https://www.sfd.pl/PROCESY_POWSTAWANIA_SERWATKOWYCH_ODŻYWEK_BIAŁKOWYCH,_ICH_ANALIZA-t156785.html 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 280 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 16419
"dostawca informuje" - ale przecież macie swoje laboratorium i sami możecie sprawdzić, lepiej by brzmiało "nasze białka są w 100%..."
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
metode pozyskania bialka deklaruje producent. Potwierdzająco sie to posrednio, sprawdzajac obecnosc odpowiednich frakcji.

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 466 Wiek 37 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 29554
Może z tego wynikają te różnice w cenie białek i zawartości a-LA:
Otóż podczas wymiany jonowej zachodzi naturalny proces zwany denaturacją białka i swoje wartości tracą najważniejsze aminokwasy opowiedzialne za:
- podnoszenie gH [hormonu wzrostu] (alfa-laktoalbuminy)
- ważne dla organizmu glikomakropeptydy(GMP),
- immunoglobuliny (które wzmacniają system immunologiczny oraz pomagają w absorpcji wapnia)
- laktoferryny (działające przeciw rakotwórczo, są naturalnym składnikiem mleka matki ~15%. w odzywce białkowej jest ich zazwyczaj do maksymalnie 1%)
Za to podczas wymiany powstaje wiecej beta-laktoalbuminy, która niestety jest mniej stabilna i wydajna.


Swoją drogą chciałbym zobaczyć jakieś badania jak a-LA wpływa na poziom gH.

Zmieniony przez - Jechu87 w dniu 2013-07-22 22:10:45
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 450 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 5651
a ja chcialbym zobaczyc ile ich jest w bialku sprzedawanym przez olimp.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 466 Wiek 37 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 29554
Skoro to nie przesącz tylko produkt pełnowartościowy to 15-20% powinny być, a jak mniej to już będzie "zaniżona wartość a-LA"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 64 Wiek 1 rok Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 967
skoro metodę pozyskania deklaruje dostawca, to znaczy, że firma pozyskująca ten surowiec od producenta może wybrać wersję z/bez a-la, dobrze rozumuję?

edit:

deklaruje DOSTAWCA, nie surowiec, poprawiłem Koledze literówkę



Zmieniony przez - miętki w dniu 2013-07-23 09:00:14
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
tez mi sie zdaje, ze producent odzywek ma swiadomisc rodzaju zakupowanego surowca.

Teraz i konsument ma taka swiadomosc. Jezeli ma kase, kupuje drozsza serwatke ze wszystkimi frakcjami. Jezeli musi liczyc sie z pieniedzmi, wybiera tansza - bez alfa la.

S. Ambroziak

Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

STEFAN HAVLIK – PRZYSZŁOŚĆ KULTURYSTYKI

Następny temat

Trening 5x5 Bill Starr ilość serii zasadniczych - do Binia

WHEY premium