A tak na poważnie przy budowie masy znaczenie będą miały podstawy czyli dieta z dodatnim bilansem, odpowiedni trening i zapewnienie regeneracji. A szczegóły takie jak to czy wypije szejka (30g białka) bez alfy tylko z betą przy zgadzającym się aminogramie czy zamiast odżywki zjem mięcho będzie miało minimalne lub zerowe znaczenie przy robieniu formy, tym bardziej że mało kto ma wszystko dopięte na 100% i tak wyżyłowaną/wysoką formę żeby najdrobniejsze szczegóły miały znaczenie.
...
Napisał(a)
Mój świat wielkiej masy legł w gruzach, myślałem że zakupię odżywkę dla niemowlaków z magiczną alfa laktoalbuminą i będę wielki jak Mr. O.
A tak na poważnie przy budowie masy znaczenie będą miały podstawy czyli dieta z dodatnim bilansem, odpowiedni trening i zapewnienie regeneracji. A szczegóły takie jak to czy wypije szejka (30g białka) bez alfy tylko z betą przy zgadzającym się aminogramie czy zamiast odżywki zjem mięcho będzie miało minimalne lub zerowe znaczenie przy robieniu formy, tym bardziej że mało kto ma wszystko dopięte na 100% i tak wyżyłowaną/wysoką formę żeby najdrobniejsze szczegóły miały znaczenie.
A tak na poważnie przy budowie masy znaczenie będą miały podstawy czyli dieta z dodatnim bilansem, odpowiedni trening i zapewnienie regeneracji. A szczegóły takie jak to czy wypije szejka (30g białka) bez alfy tylko z betą przy zgadzającym się aminogramie czy zamiast odżywki zjem mięcho będzie miało minimalne lub zerowe znaczenie przy robieniu formy, tym bardziej że mało kto ma wszystko dopięte na 100% i tak wyżyłowaną/wysoką formę żeby najdrobniejsze szczegóły miały znaczenie.
...
"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"
...
Napisał(a)
mawashi, do twoich uwagę metodologicznych odniesie sie oczywiscie autor artykulu, bo ja sie po prostu na tym az na tyle nie znam. W mojej reakcji na twoj tekst bylo troche sarkazmu, za co przepraszam, ale teraz dyskusja weszla na wlasciwe tory.
S. Ambroziak
...
Napisał(a)
ambroziakmawashi, do twoich uwagę metodologicznych odniesie sie oczywiscie autor artykulu, bo ja sie po prostu na tym az na tyle nie znam. W mojej reakcji na twoj tekst bylo troche sarkazmu, za co przepraszam, ale teraz dyskusja weszla na wlasciwe tory.
Parę postów temu, twierdził Pan, że białko bez frakcji alfa jest wybrakowane. Po poście kolegi Mawashiego twierdzi Pan, że nie zna się Pan na tyle, żeby się wypowiadać na ten temat. Ten temat zamienił się w cyrk.
...
Napisał(a)
Chciałem przedstawić inny punkt widzenia, oraz interpretacji wyników przeprowadzonych badań. Jednostronna ocena, która może odbiegać od stanu faktycznego może być przecież wyjątkowo krzywdząca wobec osób które sprzedają produkty dobrej jakości i działają w dobrej wierze.
"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"
...
Napisał(a)
Mawashi:
cieszę się, że w końcu dyskusja zmierza na merytoryczne tory.
To może postaram sie rozwiac Twojej watpliwości w kwestii badań proteomicznych i samych właściwości a-LA. Masz słuszność pisząc, że jest to białko nierozpuszczalne w wodzie. bo o budowie globularnej, dlatego, jak większośc białek będzie tworzyło hydrofobowe centra aminokwasowe separowane od wody przez łańcychy boczne aminokwasów hydrofilowych. Nie rozumiem tylko dlaczego twierdzisz, że w badaniach proteomicznych można uznać jej pozorny brak. Chyba, że masz na myśli osobe niewykwalifikowana, to wtedy wszystko jest możliwe. Osoba dobrze wykształcona w tym kierunku takich błędów nei popełnia. Normalnie w badaniach białek nierozpuszczalnych w wodzie konieczna jest ich ekstrkcja i wytrącenie z roztworu. Procedura polega na wytrząsaniu próbek z buforem ekstrakcyjnym (przepis stary jak świat i każdy po zajęciach z biochemii to robił, ale dla pewności masz tu namiar na metodę: Hurkman i Tanaka 1986) oraz fenolem. W trakcie wytrząsania białka przechodzą do fenolu, następnie próbki wiruje się co powoduje rozdzielenie faz. Po zebraniu fazy fenolowej białka wytrąca się z niej octanem amonu w metanolu i poddaje dalszej analizie.
WPC w wersji instant to nie zawsze najprostsza do wykonania hydroliza (np. w najtańszych surowcach WPC), ale i bardziej wyrafinowane metody znoszenia oddziaływań na granicy białko-woda poprzez dodatek związków o odpwiednim profilu fizyko-chemicznym (wymieniłeś z ogólnej nazwy). Nawet jeśli jest zhydrolizowana, analiza całości próbki na tandemowym spektrometrze mas i tak pokaże obecnośc tego białka i będzie możliwa analiza wielkości fragmentów poli-/peptydów.
Nie zgodzę się też z tym, że do otrzymania niezdenaturowanej a-LA w WPC potrzebna jest obecność składników dodatkowych. A tak na marginesie nie myli Ci się hydroliza i denaturacja? Bo odnoszę wrażenie, że nie zawsze w odpowiednim miejscu stosujesz te pojęcia.
Jeśli, natomiast chodzi o trawienie a-LA, to zastanów się chwilę, przecież jak białko globularne znajdzie się w żołądku, ulega denaturacji ze względu na niskie pH i przestaje być hydrofobowe bo traci strukturę przestrzenną. Ze względuna obecność grup siarkowych (tiolowych) nie żeluje w niskim pH. Staje się dostepne do enzymów proteolitycznych i tyle jeśli chodzi o "opór" a-LA przed strawieniem.
Mogę Cię też uspokoić, że podczas redagowania artykułu brałem pod uwagę kwestie o których piszesz. I małe wyjaśnienie- Perfect Body nie jest liderem w branży odżywkowej, jak raczyłeś napisać, tylko liderem na rynku czasopism poruszających tematykę sportów siłowych-sylwetkowych oraz zagadnień dietetycznych z tym tematem związanych.
Reszta informacji na temat właściwości protein wchodzących w skład frakcji serwatkowej mleka znajdziecie w artykule o którym wspomniałem wcześniej w tym wątku.
cieszę się, że w końcu dyskusja zmierza na merytoryczne tory.
To może postaram sie rozwiac Twojej watpliwości w kwestii badań proteomicznych i samych właściwości a-LA. Masz słuszność pisząc, że jest to białko nierozpuszczalne w wodzie. bo o budowie globularnej, dlatego, jak większośc białek będzie tworzyło hydrofobowe centra aminokwasowe separowane od wody przez łańcychy boczne aminokwasów hydrofilowych. Nie rozumiem tylko dlaczego twierdzisz, że w badaniach proteomicznych można uznać jej pozorny brak. Chyba, że masz na myśli osobe niewykwalifikowana, to wtedy wszystko jest możliwe. Osoba dobrze wykształcona w tym kierunku takich błędów nei popełnia. Normalnie w badaniach białek nierozpuszczalnych w wodzie konieczna jest ich ekstrkcja i wytrącenie z roztworu. Procedura polega na wytrząsaniu próbek z buforem ekstrakcyjnym (przepis stary jak świat i każdy po zajęciach z biochemii to robił, ale dla pewności masz tu namiar na metodę: Hurkman i Tanaka 1986) oraz fenolem. W trakcie wytrząsania białka przechodzą do fenolu, następnie próbki wiruje się co powoduje rozdzielenie faz. Po zebraniu fazy fenolowej białka wytrąca się z niej octanem amonu w metanolu i poddaje dalszej analizie.
WPC w wersji instant to nie zawsze najprostsza do wykonania hydroliza (np. w najtańszych surowcach WPC), ale i bardziej wyrafinowane metody znoszenia oddziaływań na granicy białko-woda poprzez dodatek związków o odpwiednim profilu fizyko-chemicznym (wymieniłeś z ogólnej nazwy). Nawet jeśli jest zhydrolizowana, analiza całości próbki na tandemowym spektrometrze mas i tak pokaże obecnośc tego białka i będzie możliwa analiza wielkości fragmentów poli-/peptydów.
Nie zgodzę się też z tym, że do otrzymania niezdenaturowanej a-LA w WPC potrzebna jest obecność składników dodatkowych. A tak na marginesie nie myli Ci się hydroliza i denaturacja? Bo odnoszę wrażenie, że nie zawsze w odpowiednim miejscu stosujesz te pojęcia.
Jeśli, natomiast chodzi o trawienie a-LA, to zastanów się chwilę, przecież jak białko globularne znajdzie się w żołądku, ulega denaturacji ze względu na niskie pH i przestaje być hydrofobowe bo traci strukturę przestrzenną. Ze względuna obecność grup siarkowych (tiolowych) nie żeluje w niskim pH. Staje się dostepne do enzymów proteolitycznych i tyle jeśli chodzi o "opór" a-LA przed strawieniem.
Mogę Cię też uspokoić, że podczas redagowania artykułu brałem pod uwagę kwestie o których piszesz. I małe wyjaśnienie- Perfect Body nie jest liderem w branży odżywkowej, jak raczyłeś napisać, tylko liderem na rynku czasopism poruszających tematykę sportów siłowych-sylwetkowych oraz zagadnień dietetycznych z tym tematem związanych.
Reszta informacji na temat właściwości protein wchodzących w skład frakcji serwatkowej mleka znajdziecie w artykule o którym wspomniałem wcześniej w tym wątku.
OLIMP Laboratories| Tematy porad: TRENING i SUPLEMENTACJA
-------------------------
http://www.perfectbody.pl/
-------------------------
...
Napisał(a)
Ok, w takim razie mamy kontrargumenty odnośnie samej metodologii badania i sposobu analizy wyników badań. Dziękuję za te wyjaśnienia, które sobie na spokojnie jeszcze zweryfikuje. Cały czas nie mam jednak pewności, że Wasze badania na chromatografie przeprowadziła właściwa instytucja. Z właściwymi procedurami, metodologią i wnioskami.
Ponieważ tak obszernie wypowiedziałeś się w tej kwestii, to może dopiszesz jeszcze coś w kwestiach które poruszaliśmy wcześniej, tj:
- wyższość alfa laktoalbuminy nad beta laktoglobuliną w kwestii budowania masy mięśniowej, co uzasadniałoby stawiane przez Ciebie zarzuty o niskiej jakości surowca konkurencji,
- badań proteomicznych białek Olimpu, które potwierdzałyby że wyniki i wnioski przedstawione w Perfect Body nie są sortu: "Przygadał kocioł garnkowi".
Ps. Oczywiście do mojej wypowiedzi wdarł się chyba Wasz chochlik redakcyjny, bo miałem na myśli firmę Olimp jako lidera w branży odżywkowej, a nie Perfect Body w branży wydawniczej - bo nim nie jest.
Zmieniony przez - Mawashi w dniu 2013-07-19 15:12:50
Ponieważ tak obszernie wypowiedziałeś się w tej kwestii, to może dopiszesz jeszcze coś w kwestiach które poruszaliśmy wcześniej, tj:
- wyższość alfa laktoalbuminy nad beta laktoglobuliną w kwestii budowania masy mięśniowej, co uzasadniałoby stawiane przez Ciebie zarzuty o niskiej jakości surowca konkurencji,
- badań proteomicznych białek Olimpu, które potwierdzałyby że wyniki i wnioski przedstawione w Perfect Body nie są sortu: "Przygadał kocioł garnkowi".
Ps. Oczywiście do mojej wypowiedzi wdarł się chyba Wasz chochlik redakcyjny, bo miałem na myśli firmę Olimp jako lidera w branży odżywkowej, a nie Perfect Body w branży wydawniczej - bo nim nie jest.
Zmieniony przez - Mawashi w dniu 2013-07-19 15:12:50
"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"
...
Napisał(a)
Zleceniodawca badań nie miał wątpliwości co to rzetelności instytucji prowadzącej badania. Ale to też sobie na spokojnie przeanalizuj. W razie wątpliwości będziemy się starali jakoś pośredniczyć w zapytaniach odnośnie metodyki badania. Jak tylko czas i zasoby ludzie pozwolą. Miłego weekendu życzę!
OLIMP Laboratories| Tematy porad: TRENING i SUPLEMENTACJA
-------------------------
http://www.perfectbody.pl/
-------------------------
...
Napisał(a)
Co prawda nie bardzo rozumiem, co mam sobie teraz analizować ale również życzę miłego weekendu!
"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"
Poprzedni temat
STEFAN HAVLIK – PRZYSZŁOŚĆ KULTURYSTYKI
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- ...
- 190
Następny temat
Trening 5x5 Bill Starr ilość serii zasadniczych - do Binia
Polecane artykuły