SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

UWAGA!!!-Ocena jakości odżywek wysokobiałkowych na rynku polskim

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 208674

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
Do produkcji wszystkich odzywek białkowych IHS stosowaliśmy kolejno Proteinal High Gel amerykańskiego koncernu Hilmar, Nutriwhey koncernu Friesland Campina (DMV) oraz niemiecki Lactomin 80 ( faktury zakupu oraz specyfikacje jakości surowca posiadamy- na ich podstawie opieraja się wszystkie dane jakosciowe na etykietach) . ( podane nazwy surowcow na stronach producentow posiadaja wszelkie badania i oceny jakościowe ) . Konkretne zarzuty stawiane surowcom zrelacjonowałem przedstawicielowi Friesland Capiny , sam jestem ciekaw jaka otrzymamy odpowiedz od tak poważnego producenta (mam tez nadzieje ze nie pozwoli bezkarnie szkalowac swego dobrego imienia )
mc

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 49 Napisanych postów 5813 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 60511
sam jestem ciekawy w takim razie co z tego wszystkiego wyjdzie

[ART]PORADNIK DLA POCZĄTKUJĄCEGO
http://www.sfd.pl/PORADNIK_DLA_POCZĄTKUJĄCEGO_ADEPTA_KULTURYSTYKI_[by_maniak7000]_-t969992.html
------------------------
Lubię SOGi - smaczne są

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 1394 Wiek 43 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 7910
Jeżeli Olimp źle zbadał to popłynie z producentem odżywek,jak nie to wyjdzie na to że ci najwięksi robią mega wały.

"Lepiej umrzeć na stojąco,niż żyć na kolanach"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 164 Wiek 36 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 29581
a badacie surowiec jaki od nich kupujecie podobnymi metodami? pewnie nie bo nie macie takich mozliwosci, podejrzewam, ze wiekszosc firm nie ma takich mozliwosci nawet; tu juz sie nie rozchodzi o sama zawartosc procentowa bialka, ktora zazwyczaj jest w porzadku (zreszta latwo podbic akurat ta wartosc np kreatyna, glicyna itp), ale o aminogram i zawartosc poszczegolnych frakcji, ktora jak widac czesto nie jest w porzadku
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 291 Napisanych postów 17217 Wiek 45 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 86319
W artykule akredytowanym labsem jest Hamilton który zamieszcza analizę aminogramu, a kto jest autorem analizy z chromatografu? Artykuł i zestawienie fotografii/skanów może sugerować, że Hamilton jest autorem wszystkiego jednak tak prawdopodobnie nie jest.

"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
w art zacytowanym przeze mnie powyżej jasno i zrozumiale jest wyjaśnione dlaczego w surowcach typu whey moze sie znajdować niewielka ilosc kazeiny. co do rzekomo zanizonych wartosci aminokwasowych wyjaśniany bylo ze nalezy podawać ilosc aminokwasow w produkcie czyli w jego 80% wej zawartości bialka. art w pbc sa pisane tendencyjnie i watpie w to by tak pogmatwane przedstawienie sprawy zrozumiał przeciętny konsument ( sam majac wyzsze wykształcenia tematyczne oraz sdudia podyplomowe z zakresy zywienia kolo polowy zagadnien poruszanych w art bpc nie rozumiem , zatem nie dziwi mnie to ze wiekszosc czytelnikow ocenia "ale wały" nie rozumiejąc całości zagadnienia.
mc

ps
niz znam suplementow olimp, wiec trudno mi sie o nich wypowiaqdam ale na pewno u nich tez wystapia "podobne nizgodnosci w etykietach" lub calkowite braki skladu aminokwasowego na etykiecie, podanych proporcji wpi do wpc, i wielu podobnych

co do badan IHS bedzie zamieszczał konkretne badania skladu jakosciowego bialek dla danej parti produktów ( nie surowca ale produktow) i beda one zamiesczane w naszy dziale na sfd i na www
(wbrew pozorom takowe badania przy ilosci zakupu kilku ton surowca beda stanowily bardzo niewielki koszt w porownianiu do ceny zakupu surowca jak tez korzysci jaka z tego odniesie firma )

Zmieniony przez - marek.c w dniu 2013-07-02 11:33:16

Zmieniony przez - marek.c w dniu 2013-07-02 11:35:31

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 35 Napisanych postów 236 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 6581
Niekoniecznie, jestem przekonany, że istnieje technologia, która potrafi oddzielić kazeinę od wpc. Ponadto jeśli już takowa występuje powinna być umieszczona na etykiecie, a jeśli tego nie zrobiono jest to zwyczajne okłamywanie konsumenta i tego nic nie tłumaczy. Jeśli zaś jesteście przekonani, że w białkach Olimpu jest niezgodność wystarczy przebadać ich białka- wizerunek tejże firmy mocno by wtedy podupadł, a dopóki takich badań jest brak to takie insynuacje są trochę nie na miejscu.
I też nie rozumiem, dlaczego firmy nie badają surowca. Przecież nie produkują w partii 10 opakowań białka tylko jak już jest to wielkość kilku tysięcy. Płacąc nawet 20 tys. za badanie cena jednostkowa produktu nie wzrośnie jakoś drastycznie, tym bardziej, że mogłoby to być badanie choćby raz na kilka partii towaru.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 1394 Wiek 43 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 7910
Ja mam w sumie 2 pytania:
-czy 18-22% to nie wielka ilość?
-co skłoniło Olimp do tych badań?wiadomo że sami nie produkują białka,tylko też od kogoś je kupują,czy to jest jakaś większa akcja na rynku białka?tzn. olimp i ten producent?

Zmieniony przez - Litwin25 w dniu 2013-07-02 11:52:55

"Lepiej umrzeć na stojąco,niż żyć na kolanach"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 291 Napisanych postów 17217 Wiek 45 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 86319
Zyberiusz
Niekoniecznie, jestem przekonany, że istnieje technologia, która potrafi oddzielić kazeinę od wpc.


jaka to technologia? oczywiście chodzi o technologię przemysłowego pozyskiwania koncentratu białek serwatkowych?

Litwin: jeden z userów Body Factory, Kipuś napisał:

Kipuś
Rozmawiałem przed chwilą z jednym profesorem od żywienia itd. i on powiedział, że to że w koncentracie białka serwatki mogła się znaleźć kazeina nie jest niczym dziwnym, bo serwatka może zawierać pewne ilości kazeiny.
20% jest możliwe i zależy od metody otrzymywania koncentratu, ale powyżej 20% jest co najmniej dziwne.
Więcej się już nie zapytam bo pro pojechał do domu. Już po obronach prac


Wg mnie, Olimp powinien na wstępie do artykułu cz1 podać wyniki z chromatografu, akredytowanego laboratorium wyniki badań swoich białek i pokazać że w porównaniu do nich inne są gorsze.

Zmieniony przez - Mawashi w dniu 2013-07-02 12:40:51

"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
pisze z komorki, wiec troche nieortograficznie

po raz enty powtorze - artykul profesora mleko potwierdza wprost, ze niektore firmy uzywaja do produkcji tanszego surowca, gdzie najcenniejsze frakcje bialek serwatkowych sprzedano na odzywki dla niemowlat, i ze nie badaja kontraktowanego surowca i kazdej parti zwalnianego do obrotu prodkutu finalnego

S. Ambroziak

Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

STEFAN HAVLIK – PRZYSZŁOŚĆ KULTURYSTYKI

Następny temat

Trening 5x5 Bill Starr ilość serii zasadniczych - do Binia

WHEY premium