SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237283

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 816 Wiek 35 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 25473
Gulasz drobiowy z suszonymi pomidorami, porem i natką

U mnie:
- 350 g mięsa z piersi kurczaka (oczywiście, indyk też się nada. uwaga! smaczne też z dorszem! )
- 3 łyżki oliwy
- por
- 1 średnia cukinia
- 1 duża papryka czerwona
- 6 połówek suszonych pomidorów (najlepiej bio, suszone na słońcu, solone - bo te z zalewy są zwykle w oleju słonecznikowym)
- świeża natka pietruszki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Pora kroimy w talarki, wrzucamy na patelnię z oliwą, solimy, żeby szybciej się udusił, dusimy pod przykrywką. Po chwili dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię. Gdy warzywa już trochę zmiękną, wrzucamy pokrojonego kurczaka, indyka lub dorsza, i pokrojone w paski suszone pomidory oraz przyprawy. Moje pomidory były bardzo słone, więc poza soleniem pora, nie dodawałam soli więcej. Gotowe danie posypujemy świeżą natką

Uważam, że połączenie duszonych na porze warzyw, suszonych pomidorów i natki jest mega Z daniem świetnie komponuje się kasza jęczmienna perłowa albo ryż basmati Dla mnie taka porcja starcza na 2-3 razy, chociaż najchętniej zjadłabym wszystko od razu

Smacznego!


...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 623 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 11640
Saida
Nooo, tylko że my miodu nie używamy, a bez miodu raczej nie wyjdzie.


Dziwię się trochę, że to piszesz, bo widziałam jak Obli "skarciła" którąś użytkowniczkę za taką uwagę, mówiąc, że jemy miód pszczeli, bo jest zdrowy, tyle że w małych ilościach oczywiście Więc nie wiem w końcu, jakie jest podejście moderatorów, ale osobiście uważam, że w małych ilościach lub raz na jakiś czas nie zaszkodzi, a ma walory zdrowotne.

PASTA CIECIERZYCOWO-JAJECZNA
Jest gdzieś ten przepis tutaj (ale nie mogłam go teraz znaleźć), więc zaznaczam, że to nie mój pomysł.

300g ugotowanej ciecierzycy
3 ugotowane jajka na twardo
3 łyżki majonezu

Wszystko sprowadzamy do jednolitej masy Ja bym jeszcze dała starty ser żółty, ale nie miałam akurat.




Zmieniony przez - ag88 w dniu 2013-04-23 12:10:56
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Saida MMA Coach
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 28242 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 125433
Więc nie wiem w końcu, jakie jest podejście moderatorów, ale osobiście uważam, że w małych ilościach lub raz na jakiś czas nie zaszkodzi, a ma walory zdrowotne
True i popieram Ale większość "nowych" dziewcząt nie zna umiaru i miód robiłby jako zamiennik cukru - moja uwaga wynikała ze sporego uogólnienia.
Spam ciach

Feel the pain and do it anyway...

Obecny dziennik: http://www.sfd.pl/[Stara_Gwardia]_Saida_2014-t993979.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 816 Wiek 35 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 25473
Kakaowy omlet z kremem owsiankowym

Potrzebujemy:
- 3 jaja
- 60 g płatków owsianych górskich
- ok. 15 g odżywki białkowej o dowolnym smaku (u mnie strasznie słodki whey FA - wanilia)
- ok. 10 g rodzynków
- łyżka surowego kakao

Płatki do miski, rodzynki do miski. Zalać wrzątkiem na ok. 5 minut, zostawić pod przykryciem, na koniec wmieszać wheya.

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. Można dodać do nich trochę stevii, ja odpuściłam, bo białko FA jest okrutnie słodkie :) Jak piana będzie sztywna, dodajemy żółtka i mieszamy. Na koniec dodajemy łyżkę kakao i wylewamy na dużą patelnię.

Jak omlet jest już gotowy, płatki z rodzynkami i odżywką miksujemy na krem. Smarujemy omleta i wcinamy :)

Smacznego!

----
Podaję BWT i kalorie na swoje proporcje (nie wliczyłam kakao)

kcal 542
B 39 (z czego 32 to białko pełnowartościowe - jeśli te z płatków takowe jest, proszę mnie poprawić :) )
W 48
T 20

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 15338 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 191806
Halibut w sosie szpinakowo-szafranowym z frytkami selerowymi

Co:
- halibut (mi udało się w rybnym świeżego kupić)
- szpinak
- seler
- sos sojowy (w oryginale był rybny)
- olej kokosowy
- masło
- czosnek ok. 3-4 ząbków
- szafran, szczypiorek, sól i pieprz
- łyżeczka oliwy
- mąka z ciecierzycy (lub inna mąka)

Jak:
Halibuta opłukujemy i suszymy, nacieramy solą i pieprzem. Olej kokosowy lekko rozcieramy w dłoniach tak, żeby jeszcze nie sałkiem się rozpuścił i smarujemy rybę. Wkłądamy do naczynia żaroodpornego i obok ryby kładziemy 2-3 ząbki czosnku (nie obranie!) i lekko podlewamy odrobiną wody. Piekarnik nagrzewamy do 200st i w żaroodpornym naczyniu wkładamy przygotowanego halibuta do piekarnika na ok 15-20min.

Podstawa sosu: pół szklanki wody z łyżką sosu sojowego, szczypta szafranu i łyżka posiekanego szczypiorku i 2łyżeczki oliwy. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy.

Pod koniec pieczenia ryby siekamy grubo szpinak i siekamy ząbek czosnku. Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy czosnek i podsmażamy króciutko. Dodajemy szpinak, solimy i pieprzymy. Smażymy ok 2-3 min żeby szpinak zmiękł. Jak zmięknie dodajemy wcześniejszej przygotowaną bazę sosu i gotujemy. Jak sos się trochę zredukuje i nadal będzie wodnisty to łyżeczkę mąki rozrabiamy z wodą i zagęszczamy sos.

Frytki selerowe z przepisu Liqierka z tym, że jak smarowałam kokosowym i piekłam w tym samym czasie co rybę (ciut wcześniej wstawiłam frytki niż rybę). Nie przyprawiałam selera przed włożeniem do piekarnika - dopiero na talerzu lekko posoliłam.

Na talerz najpierw wykładamy szpinak z sosu, na to kładziemy rybę i polewany reszta sosu. Smacznego!

Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku i lekko zmodyfikowany




Zmieniony przez - Arphiel w dniu 2013-04-26 08:23:58

"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html

...
Napisał(a)
Usunięty przez 4nn za pkt 4 regulaminu
COACHERKA "Gruszka"
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 26 Wiek 21 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1909
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
4nn Instruktor Sportu
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 18856 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 105215
To jest temat przeznaczony TYLKO do wrzucania przepisów.
Z dyskusjami zapraszamy tutaj:
https://www.sfd.pl/Lady_przy_garach,_czyli_luźne_pogadanki_o_kuchni_i_nie_tylko_;_-t699560.html

Zmieniony przez - 4nn w dniu 2013-04-26 13:08:57

"Don't let go, Never give up,
It's such a wonderful life"

...
Napisał(a)
Usunięty przez obliques za pkt 1 regulaminu
Bull Administrator
Ekspert
Szacuny 920 Napisanych postów 55283 Wiek 50 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 336126
...
Napisał(a)
Usunięty przez obliques za pkt 1 regulaminu
COACHERKA "Gruszka"
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 26 Wiek 21 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1909
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 816 Wiek 35 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 25473
Pancakes kokosowo - waniliowe z kremem a'la moccacino

Taka moja propozycja czystego cheata Efekt dzisiejszych śniadaniowych kombinacji.

Na ciasto:

2 jaja
25 g mąki owsianej BIO (mogą być zmielone płatki owsiane)
20 g mąki kokosowej
15 g odżywki białkowej waniliowej

Na krem:

30 g górskich owsianych płatków
5 g naturalnego kakao
szczypta kawy rozpuszczalnej
5 g oleju kokosowego
opcjonalnie substancja słodząca (ja dałam troszkę stevii waniliowej)

Wykonanie

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem, żeby namokły. Dodajemy olej kokosowy, granulki kawy i kakao, opcjonalnie stevię. Trzymamy pod przykryciem.

Jaja wbijamy do miski, wsypujemy jedną i drugą mąkę, mieszamy. W szklance z wodą mieszamy odżywkę (takie a'la mleko ), następnie wlewamy do masy. Konsystencja ma być dość gęsta, ale wciąż "naleśnikowa". Smażymy nieduże placuszki. Ja smażyłam na teflonie, który wcześniej przesmarowałam odrobiną oleju kokosowego. Patelnia musi być dobrze rozgrzana. Smażymy z obu stron na rumiano.

Miksujemy masę z płatkami na krem i polewamy pancakes Smacznego!

mi wychodzi: 505 kcal, B 37 g, W 39, T 23



Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium