U mnie:
- 350 g mięsa z piersi kurczaka (oczywiście, indyk też się nada. uwaga! smaczne też z dorszem! )
- 3 łyżki oliwy
- por
- 1 średnia cukinia
- 1 duża papryka czerwona
- 6 połówek suszonych pomidorów (najlepiej bio, suszone na słońcu, solone - bo te z zalewy są zwykle w oleju słonecznikowym)
- świeża natka pietruszki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Pora kroimy w talarki, wrzucamy na patelnię z oliwą, solimy, żeby szybciej się udusił, dusimy pod przykrywką. Po chwili dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię. Gdy warzywa już trochę zmiękną, wrzucamy pokrojonego kurczaka, indyka lub dorsza, i pokrojone w paski suszone pomidory oraz przyprawy. Moje pomidory były bardzo słone, więc poza soleniem pora, nie dodawałam soli więcej. Gotowe danie posypujemy świeżą natką
Uważam, że połączenie duszonych na porze warzyw, suszonych pomidorów i natki jest mega Z daniem świetnie komponuje się kasza jęczmienna perłowa albo ryż basmati Dla mnie taka porcja starcza na 2-3 razy, chociaż najchętniej zjadłabym wszystko od razu
Smacznego!