SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237084

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 258 Wiek 42 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 6165
Sałatka z kalafiora


Kalafior średniej wielkości,
3-4 rzodkiewki,
2 ząbki czosnku
majonez,
przyprawy, pieprz, sól,

Kalafior tarkujemy na tarce o małych oczkach, rzodkiewki i czosnek również tarkujemy na tych samych oczkach.
Rzodkiewki mogą zdarzyć się lekko gorzkie, więc trzeba spróbować.
Możemy wycisnąć trochę wody, jeśli kalafior i rzodkiewka, taką pozostawiły.
Mieszamy dokładnie, dodajemy majonez - 2-3 łyżki i przyprawy wg. uznania (sól, pieprz, mieszankę przypraw a la warzywko).
I gotowe.

Bardzo smaczna sałatka podana samodzielnie, jako dodatek do mięs czy nawet jako uzupełnienie kanapki czy innych dań.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1173 Wiek 38 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 10582
kurze serduszka

- kurze serduszka (dużo )
- cebula
- natka pietruszki
- masło klarowane
- sól, pieprz

Co robimy?

Myjemy serduszka, odcinamy to białe, kroimy w plasterki i myjemy jeszcze raz żeby wypłukac ze środka resztki krwi . Cebulkę drobno siekamy, podduszamy chwilę na masełku, dodajemy serduszka, sól i pieprz i dusimy chwilę, aż będą miękkie. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i zjadamy ze smakiem

SMACZNEGO!


...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 6334 Wiek 40 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 99958
Leszcz, który nie smakuje jak ryba.

Składniki:
-duży leszcz (to bardzo ościasta ryba, więc czym większa tym lepsza) - moja miała 1,3 kg.
-2 cebule,
-3-4 ząbki czosnku,
-przyprawy sól, pieprz i podlaska przyprawa do ryb.

Żeby nie było, że robię kryptolekramę podaje skład podany przez producenta. Lubie te przyprawy są naturalne, bez chemii i cena super. Ok 3zł za 50 gram. Kupuje w zielarskim lub aptece.
podlaska przyprawa do ryb - skład (w różnych proporcjach): koper, gałka muszkatołowa, macierzanka, papryka, bazylia, estragon, cebula, majeranek, pieprz czarny, ziele angielskie, warzywa.

Sposób wykonania.
Rybę umyć i wytrzeć. Czosnek pokroić w kawałki i natrzeć rybę z każdej strony oraz w środku. Następnie posolić, popieprzyć oraz posypać mocno przyprawą,

Cebulę pokroić włożyć do środka.

Zawinąć to szczelnie w folii aluminiowej i wsadzić do lodówki na co najmniej godzinę. Ja trzymałam chyba z 3 godziny.
Przełożyć na blachę i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Ja piekłam około 30 minut.
Tu pojawia się problem co do temperatury, bo mam starą gazówkę i ten termometr nie działa raczej dobrze.

Niestety nie mam zdjęcia całej ryby








Zmieniony przez - Dotkazoz w dniu 2012-07-12 21:13:51

Gdy poprawisz fundamenty, łatwiej Ci będzie doprowadzić do porządku resztę domu...

Było minęło: http://www.sfd.pl/Dotkazoz_DT_2013_podsum.str.19_-t914686-s19.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1173 Wiek 38 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 10582
Omlet z bobem

Co potrzeba:
-100g ugotowanego bobu
-2 jajka
-2 łyżki mleka
-10g masło klarowane
-sól, pieprz

Co robimy:
Roztrzepujemy jajka z mlekiem, solą i pieprzem, dodajemy bób i smażymy na klarowanym maśle, na małym ogniu pod przykryciem. Gdy omlecik lekko się zetnie możemy przewrócic go łopatką na drugą stornę, albo złożyc na pół i jeszcze chwilę dosmazyc. Wyśmienicie smakuje z pomidorem malinowym z cebulką polanym truflowym, gęstym balsamico :)

SMACZNEGO :)

całośc : 282kcal / 18gB/ 20g T/ 7g WW






Zmieniony przez - aisha w dniu 2012-07-13 14:33:06

Zmieniony przez - aisha w dniu 2012-07-13 14:42:33
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 97 Wiek 26 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2581
Pasta z Wędzonych Szprotek

Składniki
200g wędzonych szprotek (bez głów i ogonów ok.180g)
2 jajka (160g)
3-4 łyżki jogurtu naturalnego (myślę że z majonezem byłoby smaczniejsze)
przyprawy (dałam cayenne, curry, imbir, czosnek)
natka pietruszki

Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo, a w międzyczasie pourywać głowy i ogony rybkom (chyba że Wam nie przeszkadza), kręgosłupy zostawić bo są wspaniałym źródłem wapnia, a w ogóle ich nie czuć. Wrzucić do blendera, dodać jogurt, przyprawy i zmielić. Ugotowane jajka (10-15min) obrać i dodać do papki rybnej, wrzucić natkę pietruszki i znowy zblendować. Jeżeli chcecie zjeść samą pastę wkrójcie do niej kawałki ogórka i pomidora, a można po prostu na kanapkę.
Polecam nawet tym którzy nie lubią szprotek .





https://www.sfd.pl/Pasta_z_wędzonych_szprotek-t867816.html

Zmieniony przez - OliwiaP w dniu 2012-07-13 18:37:45
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Placek z batata

Nigdy nie smakowały mi bataty w wersji obiadowej, to se wymyśliłam coś takiego

- 80g batata ("słodki ziemniak")
- 2 białka
- 20g amarantusa (może być zmielony owies albo quinoa)
- 10g daktyli suszonych
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 40g jogurtu greckiego
- 30g wheya (u mnie QNT 100% whey delicious)
+borówki wg uznania lub inne owoce

Ciacho: Gotujemy batata i miksujemy na gładką masę. Miksujemy białka jaj, a gdy powstanie piana dodajemy ją do ziemniaka, wsypujemy też amarantus, 10g odżywki białkowej, bardzo drobno pokrojone daktyle, proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy. Pieczemy przez ok. 20min w temp. 180'C (jeśli jest niedopieczone, a od góry się przypala, to przykrywamy folią aluminiową).

Polewa: jogurt grecki miksujemy z 20g wheya, można dodać odrobinkę wody. Osobiście uważam, że zamiast jogurtu lepiej dać 2 żółtka, które nam zostały - zdrowiej, no i nie marnujemy niczego.

Polewę nakładamy na upieczone już ciacho i ozdabiamy borówkami. Smacznego.

kcal, B/T/W 374, 37/7/40




Zmieniony przez - MagdaK w dniu 2012-07-15 13:10:45
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 416 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 6505
PAPRYKARZ Z MAKRELI

1 makrela wędzona
1 cebula
1 marchewka
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, vegeta słodka papryka, chili
można dodać 50 g ryżu, pieczarki
Cebulę posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, ewentualnie pieczarki i dusić do miękkości. W międzyczasie oddzielić makrelę od ości.
Na patelnię dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dodać rozdrobnioną makrelę i odstaw do wystudzenia.


JAGLOTTO

mięso z pieczonego/gotowanego kurczaka (pierś udko itp)
4 łyżki kaszy jaglanej
cebula
marchewka
curry
sól
pieprz
oliwa
opcjonalnie brokuł

Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem i gotujemy
Na niewielkiej ilości oliwy smażymy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę, posypujemy przyprawami i smażymy chwilę ewentualnie podlewając wodą by nie przywierało. Dodać rozdrobnione mięso i dusić kilka minut. Dodać ugotowany brokuł i kaszę, wymieszać




...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 549 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 13461
ZDROWE CIACHA STRĄCZKOWO-OWSIANE

Składniki na masę podstawową:
100g strączków (cieciorki, soczewicy zielonej,czerwonej, grochu lub fasoli, można połączyć kilka rodzai na raz, które da nam 100g, ja zrobiłam pół na pół z zieloną soczewicą i ciecierzycą)
2 jaja
6 czubatych łyżek płatków owsianych (używam Górskich)
2 banany (najlepiej dojrzałe, takie już uciekające )
20g wiórków kokosowych

Ciasteczka można urozmaicić kakaem, kawą, owocami (świetnie sprawdzają się śliwki, ostatnio próbowałam z arbuzem)

Strączki gotujemy,aż będą miękkie, blenderujemy(jeśli będą widoczne cząstki nasion to się nie przejmować, ciasto nie musi mieć gładkiej konsystencji), dodajemy jajka.
Masę przekładamy do miski ścieramy banana na tarce o grubych oczkach, dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe (i składniki, które niesie nasza wyobraźnia) wszystko mieszamy. Łyżeczką nakładamy małe porcje (formujemy z nich zgrabne okrągłe ciasteczka) na papier pergaminowy cienko wysmarowany masłem. Uwaga: ciasteczka rosną, więc nie układać ich bardzo blisko siebie, bo się połączą w pary a tego nie chcemy
Pieczemy w 180*C przez 25 min.

Podstawowe ciasto (u mnie po 50g soczewicy zielonej i ciecierzycy) w 100g wyszło 195kcal 9,4B/6T/25,4W z czego każdemu może wyjść inna wartość ze względu na różną wagę jaj, bananów, czy użytych strączków w przepisie.
Moje spostrzeżenie: wcześniej robiłam z samej ciecierzycy uważam, że ciastka są lepsze, ze względu na delikatną twardość nasion, które miło się chrupie

Życzę smacznego i dziękuję za uwagę





Zmieniony przez - IronWoman w dniu 2012-07-18 00:38:12
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3730 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 43931
ZAPIEKANKA Z DORSZEM I WARZYWAAMI

FILET Z DORSZA
CEBULA
CUKINIA
POMIDORY
PAPRYKA ZIELONA/CZERWONA
NATKA PIETRUSZKI I SELERY
PESTKI DYNI
CYTRYNA
PIPRZ,SÓL,BAZYLI,OREGANO,IMBIR
ŚMIETANA18%
MASŁO KLAROWANE

SPOSÓB WYKONANIA:
Dorsza wymoczyć,pokroić w kawałki posOlić,popieprzyć ,skropić cytryną-zostawić na 2h. w lodówce.
Na rozgrzane masło wrzucić pokrojoną cebulę,pokrojone w kostkę pomidory,natkę pietruszi i selerę,paprykę,startą na tarce cukinię -doprawić do smaku,prażyć z 15 min.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć część warzyw, na to kawałki dorsza,przykryć resztą warzyw.Pieć w temp. 150 ok. 25 min, później polać śmietaną,posypać pestkami dyni i piec jeszcze 10 min.
BON APETIT










Zmieniony przez - Kajtek_84 w dniu 2012-08-02 22:30:04

If it doesn't challenge You
It doesn't change You ...
http://www.sfd.pl/DT_Kajtek_84_-t895857-s20.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 649 Wiek 42 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 12356
KISZENIE BARSZCZU:


Razem z moją mamą zaczęłyśmy od niedawna regularnie kisić barszcz i stał się on naszym przysmakiem. - Mama jest w trakcie chemioterapii a kiszony barszcz pomaga walczyć z anemią i odkąd go pije znacznie poprawiły się jej wyniki badań krwi (np ilość czerwonych ciałek).

Barszcz ukiszony w domu jest o wiele smaczniejszy niż ten który można kupić w sklepie - robimy z niego nie tylko zupę ale też często pijemy z kubeczka:)

Przepis:

2kg buraków (muszą być świeże, twarde)
3 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
główka czosnku (cała ale nie bardzo duża)
2 łyżki cukru
2 łyżki soli
opakowanie kminku
woda ugotowana przestudzona letnia (raz jak wlewałam gorącą to pękł mi słoik:( )

Warzywa myjemy ale nie obieramy z łupek
Buraki, marchewkę, pietruszkę kroimy na kawałki (takie mniej więcej 2 na 2 cm)
Cebulę kroimy na pół albo na ćwiartki
Warzywa układamy warstwami w słoju - najpierw buraki, potem warstwa pozostałych warzyw, potem znowu buraki - część przypraw wsypuję w połowie, część na końcu.
Całość zalewamy wodą - mój słój ma 5 litrów (kupiony na allegro za 25 zł)

Barszcz kisi się około tygodnia. Można pod koniec próbować, tak żeby nie był za kwaśny.
Jeśli chcemy żeby barszcz szybciej się zakisił to można dodać z poprzedniego kiszenia tak 1/4 szklanki barszczu - wtedy kiszenie trwa tylko 3-4 dni.

Barszcz można pić z kubeczka (ja uwielbiam) albo ugotować zupę.
Żeby ugotować zupę należy ugotować najpierw wywar z 1 kg buraków (już obranych i pokrojony), buraki z wywarem zostawić na noc, wtedy wywar nabierze ładnego koloru. Do tego wywaru dolewamy kiszony barszcz (ilość zależy od tego jak bardzo kwaśną chcemy mieć zupę). Całość doprawiamy solą i pieprzem, innymi przyprawami wg uznania.
Można też dodać wywar z mięsa jeśli ktoś lubi.

Uwaga - po dodaniu kiszonego barszczu zupy już nie gotujemy.



Po zakiszeniu barszcz trzeba zlać ze słoja, warzywa wyrzucamy a zakiszony barszcz można przechowywać dłużej w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce w zakręconym słoiku.

Zmieniony przez - Danones w dniu 2012-08-04 15:14:18
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium