...
Napisał(a)
oliwa się nadaje do krótkotrwałego smażenia. A w ogóle w szkole mnie nauczyli, że oliwa jest bardzo dobra do smażenia, lepsza na pewno od rzepakowego.
...
Napisał(a)
"Jeśli chodzi o rodzaj tluszczu to oleje o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych najlepiej stosować na surowo, bez ogrzewania. Nie należu używać ich do smażenia ze względu zawartość w nich dużej liczy podwójnych wiązń, do których przyłącza się tlen powodując powstanie wodoronadtelnków. Im więcej wiązań podwojnych zawiera kwas tłuszczowy tym szybciej proces utelniania zachodzi.
Do smażenia nie powinno używać również się masła, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury zawarty w nim tłuszcz ulega bardzo szybko rozkładowi z wytworzeniem substancji szkodliwych (np. akroleiny, wolne rodniki).
Do stosunkowo krótkotrwałego ogrzewania nadają się oleje o mniejszej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek.
Smalec zaś nadaje się do obróbki termicznej nawet w wysokich temperaturach. "
Ten ważniejszy fragment wypowiedzi Mateo 1983
A tu link d całego artykułu:
https://www.sfd.pl/TŁUSZCZE-t369407.html
Do smażenia nie powinno używać również się masła, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury zawarty w nim tłuszcz ulega bardzo szybko rozkładowi z wytworzeniem substancji szkodliwych (np. akroleiny, wolne rodniki).
Do stosunkowo krótkotrwałego ogrzewania nadają się oleje o mniejszej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek.
Smalec zaś nadaje się do obróbki termicznej nawet w wysokich temperaturach. "
Ten ważniejszy fragment wypowiedzi Mateo 1983
A tu link d całego artykułu:
https://www.sfd.pl/TŁUSZCZE-t369407.html
...
Napisał(a)
Tak, do krótkotrwałego smażenia się nadaje. Przecież nawet w oleju rzepakowym gdy się zaczyna utleniać powstają takie związki rakotwórcze jak akroleina.
...
Napisał(a)
no wlasnie dlatego mam inne zdanie niz wykrzyczane z wykrzyknikami "nie smaz na oliwie". jak widac oliwa ma wieksza temp. dymienia o 40 stopni C od popularnych olei których używa mnóstwo ludzi. a smalec jeszcze lepszy od oliwy tylko jakos nie korzystam, wole oliwe, nie wiem jak wy.
Moda się zmienia... Duża łapa zawsze jest na czasie.
...
Napisał(a)
ta, ale smalec już nie taki zdrowy jak oliwa. Smalec wyższa temperatura palenia.
...
Napisał(a)
EmLowta, ale smalec już nie taki zdrowy jak oliwa. Smalec wyższa temperatura palenia.
Dobra nie ma co popadać w paranoje...
Dla jednych krótkie smażenie to 10min dla innych to już długie więc wszystko wedle gustu..
Wiadomo nie należy za często smażyć bo to za zdrowe nie jest.
Ale szczerze będąc na żarciu z samej pary długo się nie wyrabia, bynajmniej ja bym nie dał rady...
Ps. Wieczorkiem powrzucam jakieś filmiki z dzisiejszego treningu
...
Napisał(a)
zegarsky91EmLowta, ale smalec już nie taki zdrowy jak oliwa. Smalec wyższa temperatura palenia.
Dobra nie ma co popadać w paranoje...
Dla jednych krótkie smażenie to 10min dla innych to już długie więc wszystko wedle gustu..
Wiadomo nie należy za często smażyć bo to za zdrowe nie jest.
Ale szczerze będąc na żarciu z samej pary długo się nie wyrabia, bynajmniej ja bym nie dał rady...
Ps. Wieczorkiem powrzucam jakieś filmiki z wczorajszego treningu bo jednak zrobiłem go w domu mama kameruje
...
Napisał(a)
Micha:
Trening:
Ze względu że byłem w domciu i wieczorem to strach u mnie po wsi biegać(psy ludzie puszczają na noc o 21...). To zrobiłem aeroby na rowerku stacjonarnym. Dobry serial i dałem radę bez problemu
I teraz obiecany spam z treningu- żeby nie było że się opitalam...
Nóżki:
Plecki:
Klata:
Barki: (zj**ałem 2 ruch wygląda jak bym bicka robił ):
Biceps:
Triceps:
I to by było na tyle relacji sogować .
Zmieniony przez - zegarsky91 w dniu 2012-04-05 23:53:20
...
Napisał(a)
wg mnie wiosłowanie do poprawy lekkiej
Barki : to ćwiczenie szkodzi, stawia barki w nienaturalnej pozycji nie polecałbym go
na trica mało widać Ale soga dostaniesz
Barki : to ćwiczenie szkodzi, stawia barki w nienaturalnej pozycji nie polecałbym go
na trica mało widać Ale soga dostaniesz
Doradca w dziale "JUNIOR SFD"
http://www.sfd.pl/***DZIENNIK_KONKURSOWY_by_ArturJasio_pods._s_23_i_41***-t845853-s41.html
Nasza 10tygodniowa przeprawa, -11kg
http://www.sfd.pl/TRENER+PODOPIECZNY_TheGladiators_i_Peepek_-t974602.html
Przeprawa z budowaniem masy (strona 27)
Nie wiesz co i jak brać ?
http://www.sfd.pl/[FAQ]Co,_jak_i_kIedy_BRAĆ-t460528.html
...
Napisał(a)
peepeekwg mnie wiosłowanie do poprawy lekkiej
Barki : to ćwiczenie szkodzi, stawia barki w nienaturalnej pozycji nie polecałbym go
na trica mało widać Ale soga dostaniesz
Rozwiń wypowiedź na temat błędów podczas wiosłowania ;)- będę wdzięczny gdyż technika jest bardzo ważna
Poprzedni temat
Jedzenie
Następny temat
trening, przybranie masy
Polecane artykuły