SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

***DZIENNIK KONKURSOWY by Zegarsky91***

temat działu:

Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 14502

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 3369 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 11510
oliwa się nadaje do krótkotrwałego smażenia. A w ogóle w szkole mnie nauczyli, że oliwa jest bardzo dobra do smażenia, lepsza na pewno od rzepakowego.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 171 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1953
"Jeśli chodzi o rodzaj tluszczu to oleje o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych najlepiej stosować na surowo, bez ogrzewania. Nie należu używać ich do smażenia ze względu zawartość w nich dużej liczy podwójnych wiązń, do których przyłącza się tlen powodując powstanie wodoronadtelnków. Im więcej wiązań podwojnych zawiera kwas tłuszczowy tym szybciej proces utelniania zachodzi.
Do smażenia nie powinno używać również się masła, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury zawarty w nim tłuszcz ulega bardzo szybko rozkładowi z wytworzeniem substancji szkodliwych (np. akroleiny, wolne rodniki).
Do stosunkowo krótkotrwałego ogrzewania nadają się oleje o mniejszej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek.
Smalec zaś nadaje się do obróbki termicznej nawet w wysokich temperaturach. "

Ten ważniejszy fragment wypowiedzi Mateo 1983

A tu link d całego artykułu:
https://www.sfd.pl/TŁUSZCZE-t369407.html 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 3369 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 11510
Tak, do krótkotrwałego smażenia się nadaje. Przecież nawet w oleju rzepakowym gdy się zaczyna utleniać powstają takie związki rakotwórcze jak akroleina.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 1090 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 10444
no wlasnie dlatego mam inne zdanie niz wykrzyczane z wykrzyknikami "nie smaz na oliwie". jak widac oliwa ma wieksza temp. dymienia o 40 stopni C od popularnych olei których używa mnóstwo ludzi. a smalec jeszcze lepszy od oliwy tylko jakos nie korzystam, wole oliwe, nie wiem jak wy.

Moda się zmienia... Duża łapa zawsze jest na czasie.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 3369 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 11510
ta, ale smalec już nie taki zdrowy jak oliwa. Smalec wyższa temperatura palenia.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 171 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1953
EmLow
ta, ale smalec już nie taki zdrowy jak oliwa. Smalec wyższa temperatura palenia.


Dobra nie ma co popadać w paranoje...
Dla jednych krótkie smażenie to 10min dla innych to już długie więc wszystko wedle gustu..
Wiadomo nie należy za często smażyć bo to za zdrowe nie jest.
Ale szczerze będąc na żarciu z samej pary długo się nie wyrabia, bynajmniej ja bym nie dał rady...

Ps. Wieczorkiem powrzucam jakieś filmiki z dzisiejszego treningu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 171 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1953
zegarsky91
EmLow
ta, ale smalec już nie taki zdrowy jak oliwa. Smalec wyższa temperatura palenia.


Dobra nie ma co popadać w paranoje...
Dla jednych krótkie smażenie to 10min dla innych to już długie więc wszystko wedle gustu..
Wiadomo nie należy za często smażyć bo to za zdrowe nie jest.
Ale szczerze będąc na żarciu z samej pary długo się nie wyrabia, bynajmniej ja bym nie dał rady...

Ps. Wieczorkiem powrzucam jakieś filmiki z wczorajszego treningu bo jednak zrobiłem go w domu mama kameruje
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 171 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1953


Micha:



Trening:

Ze względu że byłem w domciu i wieczorem to strach u mnie po wsi biegać(psy ludzie puszczają na noc o 21...). To zrobiłem aeroby na rowerku stacjonarnym. Dobry serial i dałem radę bez problemu

I teraz obiecany spam z treningu- żeby nie było że się opitalam...

Nóżki:



Plecki:



Klata:



Barki: (zj**ałem 2 ruch wygląda jak bym bicka robił ):



Biceps:



Triceps:




I to by było na tyle relacji sogować .


Zmieniony przez - zegarsky91 w dniu 2012-04-05 23:53:20
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
peepeek ŁAMATOR
Znawca
Szacuny 47 Napisanych postów 17188 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 47910
wg mnie wiosłowanie do poprawy lekkiej
Barki : to ćwiczenie szkodzi, stawia barki w nienaturalnej pozycji nie polecałbym go
na trica mało widać Ale soga dostaniesz
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 171 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1953
peepeek
wg mnie wiosłowanie do poprawy lekkiej
Barki : to ćwiczenie szkodzi, stawia barki w nienaturalnej pozycji nie polecałbym go
na trica mało widać Ale soga dostaniesz



Rozwiń wypowiedź na temat błędów podczas wiosłowania ;)- będę wdzięczny gdyż technika jest bardzo ważna
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jedzenie

Następny temat

trening, przybranie masy

WHEY premium