Olej rzepakowy "oliwą północy". Nasz polski olej rzepakowy jest nawet zdrowszy niż oliwa z oliwek.
Jeszcze niedawno większość lekarzy twierdziła, że absolutnie najzdrowszym tłuszczem roślinnym jest oliwa z oliwek, a olej rzepakowy nadaje się się co najwyżej do produkcji biopaliw. Sytuacja uległa zmianie - olej rzepakowy produkowany jest obecnie ze szlachetnych odmian rzepaku, bez szkodliwych dodatków, i od niedawna słusznie nazywany jest "oliwą północy".
Najnowsze badania potwierdzają, że olej z rzepaku dorównuje, a pod wieloma względami nawet przewyższa oliwę z oliwek.
Przede wszystkim ma ponad dwa razy mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które podwyższają poziom cholesterolu we krwi i sprzyjają chorobom układu krążenia. Co ważne, zawiera tylko 4% groźnego kwasu palmitynowego, sprzyjającego zlepianiu się się płytek krwi i powstawaniu skrzepów, mogących być przyczyną udaru.
Po trzecie , ma 11 razy więcej kwasów omega-3 chroniących serce, poprawiających odporność i pracę mózgu.
Po czwarte, rzepakowy dostarczy ci także trzy razy więcej witaminy E, skutecznego wymiatacza wolnych rodników, zabezpieczając cię przed chorobami serca i dając szansę na dłuższe życie.
Jeden warunek: kupuj olej rzepakowy tłoczony na zimno, tzw. bezerukowy, odporny na utlenianie, bezwonny i o neutralnym smaku. Nadaje się do smażenia, pieczenia i sałatek.
Zawartość kwasów tłuszczowych:
rzepakowy / z oliwek
JKT 61% / 75%
WKT omega-3 11% / 1%
WKT omega-6 21% / 9%
NKT 7% / 15%
JKT-jednonasycone kwasy tłuszczowe
WKT-wielonasycone kwasy tłuszczowe
NKT-nasycone kwasy tłuszczowe " koniec cytatu
To co Panowie, może warto olać te biedronkowskie, lidlowskie i inne oliwy z oliwek, dać sobie spokój z tabsami Omega-3 i przeprosić się ze starym, dobrym, polskim olejem rzepakowym...?
