Adrian233:
rzeczywiscie trudno nieco ulozyc plan przy tym ustawieniu, ale tylko w wypadku zaawansowanych zawodnikow. Poczatkujacy moga cwiczyc z wieksza czestotliwoscia i nie zajada sie nawet przysiadami(z wyjatkiem niejadkow i tyn podobnych). Sog za gadke psychologiczna, bo poruszyles wazne dla postepow zagadnienie, dalbym i 5 sogow...ale jesli komus na czyms zalezy to trudno, trzeba dzialac bo mysl o tylnych barkach i priorytecie w treningu bedzie go przesladowac i DEKONCENTROWAC. Dobre rozlozenie planu w tygodniu nic wtedy nie pomoze. Zdaje sobie jdnak sprawe ze nie jest to jedyne wyjscie. Ja zazwyczaj traktuje tylne naranienne i ich trening jako czesc "gornych plecow". Przykladowo moznaby to tak "rozegrac":
PON:
bary(tyl opcjonalnie: unoszenie bokiem w opadzie na wyc dolnym 4*15-20p)
nogi
SR: klata, bic, tric (tu tez mozna je wstawic jakby co, ale inne cwiczenie i ilosc powt)
PT: unoszenie bokiem w opadzie(raz na pocz treningu raz na koncu)4*10-12powt
Sposobow jest wiele, a ja podpisalem sie pod metoda pompersa bo spelniala warunki tr priorytetowego.
PT:
Jakuza:
"Ja tym bardziej nie polecam treningu barków przed plecami to głupota.. "
Chyba zaraz pier**lne ze smiechu

.
Albo poczekam lepiej na jakies wyjasnienia. Robiles tak kiedys? Rozumiem
jesli kogos zj*bi*sz za robienie barow po klacie, ale wciaz sa osoby ktore dopiero na takim ukladzie osiagaja postepy. Zrobienie barow przed plecami to nic gorszego od wykonania podciagania na drazku przed wioslowaniem. Zalezy od priorytetow. Radze przypomniec sobie funkcje miesni plecow i ich mozliwosci. A z tego co pamietam to najwieksze udowodnione zaleglosci masz w znajomosci "trapezjusa", ale tego nie ucza na anatomii bo chodzi o neuromotoryke.
P.S. Ja robie klate po barkach na tym samym treningu. Pytanie: czy jest to gorsze od od robienia ukladu "skos-plaska" u kogos komu zalezy na gornych partiach piersiowych, jezeli mamy dane ze moim priorytetem sa bary? Jasne ze ,k*rva NIE! Ze znanych mi
treningow osobistosci zelaznych sportow Steeve Reeves, Sven Karlsen i stara szkola polskich sztangistow tak wlasnie ukladali kolejnosc partii. Znowu klaniaja sie priorytety. Plujesz na wszystko z gory gdy sie wyslawiasz, a argumentow jak zwykle brak. Bierz pod uwage priorytety gdy bedziesz mi odpisywal...
Pozdro mistrzu!
Zmieniony przez - WODYN w dniu 2006-08-21 21:49:55