Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
Słyszałeś kiedyś o takim skrócie jak WHR? Jest to stosunek obwodu talii do bioder. Mówi on wiele o Twoim zdrowiu i ryzyku chorób, takich jak cukrzyca typu 2, niewydolność serca, nadciśnienia tętniczego, a nawet nowotworów. Okazuje się, że jest to istotniejszy wskaźnik, niż popularny wskaźnik masy ciała BMI. W przypadku BMI mamy do czynienia ze [...]
Od wielu lat wiadomo, iż rodzaj, temperatura obróbki termicznej i przechowywanie gotowego produktu ma wpływ na skrobię zawartą w ziemniakach czy ryżu. Czy warto gotować, chłodzić i ponownie podgrzewać ryż i ziemniaki? Czy takie działanie ma jakikolwiek sens? Jak to właściwie jest? Jaki ryż jest najlepszy? Faktycznie, ugotowany, chłodzony w 4°C i [...]
[...] ryby, owies, dużo zielonych warzyw oraz owoców o niskim indeksie glikemicznym. Węglowodany stara się ograniczyć do minimum – spożywa tylko niektóre węglowodany złożone, takie jak brązowy ryż i słodkie ziemniaki. Valeria Orsini to piękna kobieta pełna pasji i zaangażowania w swoją pracę. Jeśli Wam się spodobała, warto zerknąć na jej profil.
[...] niż węglowodany!”. To samo twierdzi Bostin Loyd (słynący z absurdalnego dawkowania SAA). Loyd dostarczał dużych ilości białka, białka jajek, węglowodanów takich jak brązowy ryż, bataty i podobne produkty. Po konsultacji z Dave’em Palumbo (znanym zawodnikiem aktywnym w latach 90. XX wieku) znacząco zmniejszył ilość farmakologii, zmniejszył [...]
[...] funkcjonowanie nerek, kości, mięśni i układu krążenia. Dlatego stosując produkty uznawane za zdrowe, np. migdały, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, jajka, makrelę czy ryż brązowy, należy zbilansować ich podaż warzywami i owocami. Największy wpływ na zakwaszenie mają: steki i polędwica wołowa kurczak (pierś, udko itd.) sery (parmezan, brie, [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]
Cukrzyca jest plagą XXI wieku i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych [...]
Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
[...] każdy z nich ma mniej kalorii. Spożywa dużo wysokiej jakości białka- chude czerwone mięso, pierś kurczaka, białka jaj i ryby. W przypadku węglowodanów zwykle spożywa brązowy ryż lub makaron pełnoziarnisty. Źródła tłuszczu pochodzą z orzechów, awokado, tłustych ryb i oliwy z oliwek. Jeśli chodzi o suplementację, fitnesska przyjmuje BCAA, kapsułki [...]
W osiąganiu celu sylwetkowego przeszkadzać mogą: nadmierne łaknienie, trudności z treningiem prowadzonym w warunkach deficytu energetycznego oraz nawarstwiające się zmęczenie. Mówimy o uzyskiwaniu maksymalnie „dociętej” (odtłuszczonej) sylwetki. Ostateczny werdykt U każdej osoby zachodzą trochę inne procesy. Ciężki trening u jednych hamuje [...]
[...] całej diety. Jednak, zwłaszcza w okolicy treningu, dostarczenie węglowodanów może stanowić pewien problem. Nie pójdziesz przecież ćwiczyć 20 min po zjedzeniu torebki ryżu z kurczakiem. W przypadku wypicia szejka zawierającego 70 g węglowodanów z odżywki wysokowęglowodanowej wraz z 30 g. białka z odżywki wysokobiałkowej nie stanowi to [...]
Trochę przeglądam to forum, głównie pod kątem żywienia. Jako węglowodany do jedzenia polecane są tu produkty pełnoziarniste, ryż brązowy, płatki owsiane. A odradzane, jako wysokoprzetworzone, białe pieczywo, biały makaron, płatki kukurydziane czy np kasza manna. Wszystkie te produkty (odradzane i doradzane) to głównie węglowodany złożone. Wydawało [...]
[...] lepiej sypiam, nie mam tak wydętego brzucha i przede wszystkim zauważyłem znaczną poprawę jeśli chodzi o moją cerę. Jeśli chodzi o węglowodany to zawsze uważałem co jem (ryż brązowy, kasze, ciemne pieczywo ale było to rzadkością, owoce) Starałem się nie zapychać pustymi kcal. Czyli podobnie jak sporo osób :) sam dużolepiej czuje się na [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]
[...] diety), jajka, MCT), ogółem 1-1.2 g na kg masy ciała, węglowodany złożone (przy zaburzeniach glikemii do godziny 13:00 -14:00, później posiłki białkowo-tłuszczowe), np. ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Taka ilość węglowodanów, aby zmieścić się w bilansie energii (rozpiętość wynosi od 4 do [...]