SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

izolat czy nie

  • [...] sera. Najpopularniejszą i zarazem najtańszą formą odżywki białkowej wykorzystującej białko serwatkowe jest koncentrat. Więcej „białka w białku” zawiera natomiast izolat białka serwatkowego, jednak jego zakup pochłania więcej środków. „Najczystsze” białko można zaś znaleźć w najdroższej odmianie serwatkowej odżywki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70381 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • [...] po treningu: np. porcja odżywki potreningowej, gainera (itd.) Kolacja: 40 g protein (19:00); posiłek potreningowy - białko o szybkiej kinetyce, np. WPI, WPH, względnie WPC (izolat, hydrolizat, koncentrat białka serwatkowego) Na noc: 40 g protein (20: 00 - 21:00); może być o wolnej kinetyce, np. kazeinowe, białko jaja lub mieszanki w/w Razem: 240 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5586 Data: 2019-11-02 08:47:49
  • Siłownia zamknięta! Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23854 Data: 2020-10-23 16:10:50
  • [...] gęstą konsystencję, która może być polewą do lodów z mrożonych owoców, naleśników itp. Jakie są rodzaje odżywek? Odżywki białkowe dzielimy na trzy grupy: koncentrat, izolat oraz hydrolizat. Różnią się one przede wszystkim sposobem wchłaniania, smakiem i ceną: Koncentrat (WPC) – proteina mlecznego pochodzenia, szybko się wchłania, zawiera [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26299 Data: 2019-01-06 14:28:47
  • [...] podawaną dożylnie, co tłumaczy tak wysoką przyswajalność!) – 10 g / h białko serwatkowe (30 g) + leucyna: 8-10 g / h białko kazeinowe (43 g) + leucyna: 6.1 g / h izolat proteiny sojowej: 3.9 g / h białko grochu: 3.5 g / h (globuliny), białka mleka: 3.5 g / h białko grochu: 3.4 g / h (globuliny + albuminy) białko jaja (ugotowane) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6684 Data: 2019-04-26 11:43:47
  • Najlepsze białko

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty mleczne. Podsumowanie Pod względem wartości odżywczej dla kulturysty, najlepiej wypadają źródła białka takie, jak izolat (WPI; ang. whey protein isolate) i koncentrat białka serwatkowego (ang. whey protein concentrate), co nie powinno nikogo dziwić. Białko sojowe jest dobre, ale tylko wg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7487 Data: 2018-09-07 13:31:57
  • [...] towarzyskich. Tak naprawdę do redukcji wystarczy trening siłowy oraz właściwa dieta. Jeśli chcesz, uzupełnij braki w proteiny, stosując np. WPC, WPI czy WPH (koncentraty, izolaty lub hydrolizaty białka serwatkowego). Efekty treningu redukcyjnego ocenia się patrząc w lustro i mierząc fałdy tłuszczu. Waga niekoniecznie musi być dobrym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18546 Data: 2020-01-17 17:49:01
  • Białko kazeinowe, czy serwatkowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Od razu zaznaczę, że nie da się odpowiedzieć na pytanie „co jest lepsze”. To tak, jakbyś pytał mechanika, czy zamontować części używane, nowe, ale kiepskiego producenta lub te najlepsze na rynku, najdroższe. W każdym przypadku odpowiedź będzie inna. Inaczej będzie dobierać części dla osoby robiącej 5 tys. km rocznie, a inaczej do auta robiącego 50 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6893 Data: 2018-04-16 11:11:12
  • Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19680 Data: 2018-08-21 15:30:40
  • Zwiększenie ilości białka w diecie jest jedną z najprostszych modyfikacji sprzyjających pozbywaniu się tkanki tłuszczowej. Czy mamy dowody na to, iż tego rodzaju interwencja jest skuteczna? Tak, liczne, ponieważ w ostatnich kilkunastu latach przeprowadzono wiele takich eksperymentów.  Badanie naukowe - dodatek dla zaawansowanych czytelników  W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 763 Data: 2023-06-05 07:01:10
  • W osiąganiu celu sylwetkowego przeszkadzać mogą: nadmierne łaknienie, trudności z treningiem prowadzonym w warunkach deficytu energetycznego oraz nawarstwiające się zmęczenie. Mówimy o uzyskiwaniu maksymalnie „dociętej” (odtłuszczonej) sylwetki. Ostateczny werdykt U każdej osoby zachodzą trochę inne procesy. Ciężki trening u jednych hamuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4389 Data: 2020-12-12 09:50:27
  • Obecnie pojawia się wysyp zawodników, którzy nie mają ani stażu, ani usystematyzowanej iedzy, ale za to ugruntowaną pozycję w mediach społecznościowych i miliony subskrybentów. Jednym z nich jest Sam Sulek (1.56 mln subskrybentów na YT). Niestety, w XXI wieku popularne stały się co najwyżej kilkudziesięciosekundowe filmy, które nie mają wartości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1190 Data: 2023-10-11 13:25:35
  • Produkty spożywcze zawierające białko. Białka w jedzeniu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10074 Data: 2017-07-16 13:09:43
  • [...] wzdęć i gazów. Bąki są bardziej niewygodne niż niebezpieczne. Jeśli odczuwasz dyskomfort po spożyciu odżywki białkowej, rozważ zmianę białka serwatkowego (WPC) na izolat (WPI) lub na białko pozbawione laktozy. Wybierz białko, przyjazne dla Twoich jelit. Przyjrzyj się innym produktom w Twojej diecie, które mogą przyczyniać się do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16605 Data: 2020-05-15 07:49:40
  • Redukcja zazwyczaj zwiększa zapotrzebowanie na produkty zawierające białko. Wiąże się to z tym, że białko działa antykatabolicznie, zabezpieczając nie tylko tkankę mięśniową, pod względem ilości aminokwasów potrzebnych do utrzymania bilansu azotowego na dodatnim poziomie, ale i zabezpiecza tkankę mięśniową pod kątem energetycznym, pomimo tego, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 37094 Data: 2017-11-14 01:30:56
  • Większość ludzi słyszała o glutenie, choć mało kto wie, iż w jednym z badań najczęściej zaburzenia podobne do zespołu jelita drażliwego (IBS) wywoływały fruktany (węglowodany krótkołańcuchowe pochodzenia roślinnego zawierające łańcuch cząsteczek fruktozy), a nie gluten! Co zapamiętać? Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2593 Data: 2020-08-15 18:10:25
  • Gdy pada słowo białko, wiele osób kojarzy je jednoznacznie z młodością, budowaniem masy mięśniowej, prezentowaniem pięknej sylwetki. Często pada również „dodatek” w postaci skojarzenia z odżywką wysokobiałkową.  Taki shake białkowy może zostać dołożony na końcu zwykłego posiłku seniora albo jako uzupełnienie tradycyjnego jedzenia. Można wykonać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4241 Data: 2021-02-23 08:44:32
  • Niedawno w pewnym artykule, który miał się rozprawiać z kłamstwami na temat węglowodanów, napisano: „Ogólnie wszystkie rodzaje chleba mają podobny długoterminowy wpływ na zdrowie. Wysokoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak biały chleb, są często wzbogacane witaminami i minerałami, więc jedyną zauważalną różnicą jest zazwyczaj wyższa zawartość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2698 Data: 2020-07-14 09:45:23
  • [...] w istotny sposób nasilają syntezę białek mięśniowych w organizmie i zabezpieczają przed katabolizmem (rozpadem). Duże ułatwienie stanowi tutaj zastosowanie koncentratów i izolatów białek serwatkowych, które to zawierają znikome ilości węglowodanów i tłuszczy. Przeczytaj także: Izolat czy koncentrat białka? Białko serwatkowe czy serwatka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5074 Data: 2021-12-10 10:56:28
  • Integracja nowoczesnych odżywek do diety roślinnej oferuje łatwy sposób na wzbogacenie jadłospisu w kluczowe składniki odżywcze, pozwalające na zachowanie dobrego samopoczucia i energii niezbędnej do codziennych aktywności. Wprowadzenie tych innowacyjnych produktów do codziennego menu jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na wysokiej jakości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 429 Data: 2024-04-05 08:18:06