Składniki: 150g świeżego halibuta pomidor ogórek kiszony cebula czerwona ząbek czosnku kilka kaparów szczypiorek przyprawy: pieprz i sól Sposób przygotowania: Rybę przyprawić solą i pieprzem, włożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem ok. 15minut w temperaturze 180stopni. Zdjąć pokrywkę i przez ok. 5 minut piec bez przykrycia. [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
Święta Bożego Narodzenia to bardzo wyjątkowy okres dla chrześcijan. Jedno z najważniejszych świąt w całym roku. Są wyjątkowe nie tylko dlatego, że narodził się nasz Zbawiciel, ale także dlatego, że zasiadamy do obfitego stołu, pełnego wszelakich pyszności, w gronie rodziny. Święta to taki czas, gdzie nie może zabraknąć ryb. Poza nazwą handlową i [...]
[...] Każda z wyżej wymienionych ryb jest na swój sposób wartościowa, pod względem smaku, jak i dostępności oraz pod względem zawartości witamin i minerałów. Najlepiej wypada halibut i makrela. Natomiast makrelę warto również spróbować świeżą, a nie tylko wędzoną. Najgorzej wypadają tutaj pod względem bogactwa minerałów i witamin dorsz, a zaraz za [...]
[...] dlatego ich spożywanie jest zalecane przez lekarzy, szczególnie w przypadku leczenia osteoporozy. Kwasy te znajdziemy między innymi w rybach, takich jak: łosoś, makrela, halibut, węgorz czy śledzie, ale też w orzechach włoskich, siemieniu lnianym czy nasionach chia. Roślinne źródła omega-3 są ponadto doskonałym źródłem jednocześnie witaminy [...]
Budowanie masy mięśniowej to naprawdę ciężki i złożony proces. Sporo amatorów sportów siłowych uważa, że masę mięśniową buduje się w mgnieniu oka i wystarczy do tego tylko nadwyżka kaloryczna. Co oczywiście nie jest prawdą. Suplementy i odżywki, czyli przyspiesz swoje efekty Podczas budowania masy mięśniowej, jak najbardziej można wspomóc się [...]
Łuszczycowe zapalenie stawów jest chorobą, która polega na przewlekłym zapaleniu stawów towarzyszącemu chorobie skórnej. Choroba ma różnorodny przebieg - od postaci łagodnych (które występują najczęściej) do ciężkich, które prowadzą do uszkodzenia stawów i ich niesprawności. Aloes Żele z dodatkiem aloesu są jednym z najbardziej znanych dodatków, [...]
W obecnych czasach coraz więcej słyszy się o kobietach, ale teraz coraz częściej też o mężczyznach, mających problemy z funkcjonowaniem i pracą tarczycy. Problemy z tarczycą mają różne źródła, dlatego też tak ważna jest profilaktyka i okresowe badania. Nie bez znaczenia jest także odpowiednio skonstruowana dieta. Czy zatem jest naturalny sposób, [...]
Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]
Próbowałaś już wielu diet i straciłaś nadzieję, że kiedykolwiek schudniesz? Nie wierzysz już, że nadmiar tkanki tłuszczowej z brzucha zniknie, bez względu na to, jak bardzo się starasz? Możesz być pewna, że nie jesteś sama! Pomijając w tym momencie nadmiar jedzenia, nieprawidłowy dobór składników odżywczych i brak aktywności - na naszej drodze [...]
Tłuste ryby znane są z tego, że są zdrowe, gdyż zawierają potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu kwasy tłuszczowe, obniżają ryzyko chorób serca, poprawiają zdolności umysłowe, chronią przed nowotworami, reumatoidalnym zapaleniem stawów i wiele innych. Podsumowanie Jedzenie tłustych ryb to bardzo dobra opcja dla osób chcących [...]
Dbając o swoją skórę, sięgasz po różne kosmetyki – od środków myjących, poprzez toniki, serum, peelingi, aż po różnego rodzaju kremy. Jednak wiedz, że niewiele zdziałają, jeśli nie zapewnisz sobie odpowiednich witamin i minerałów. To właśnie one dają skórze piękny i promienny wygląd. Wiele z nich można przyjmować zarówno doustnie (w formie [...]
[...] korzystne dla zdrowia, niż mogło nam się wydawać? Jak zwiększyć spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 Omega-3 możemy znaleźć w tłustych rybach morskich, takich jak: łosoś, halibut, makrela czy sardynki, a także w pstrągu, tuńczyku i mieczniku. Nasiona chia, szpinak, olej lniany i orzechy włoskie są również dobrym źródłem kwasów Omega-3 [...]
[...] jakiegoś białka. Ale jakoś się nie mogę zdecydować, więc póki co zostaje serek. Cel: Teraz trochę samokrytyki. Rozstępy jak Rów Mariański, tłuszcz jak u grubego, tłustego halibuta. Ale czego ja chce od siebie. Przez stres związany z maturą wciąż jadłem słodycze, piłem Colę i tak to wszystko wychodzi. Teraz czas to naprawić. Zobaczymy w jakim [...]
Halibut w sosie szpinakowo-szafranowym z frytkami selerowymi Co: - halibut (mi udało się w rybnym świeżego kupić) - szpinak - seler - sos sojowy (w oryginale był rybny) - olej kokosowy - masło - czosnek ok. 3-4 ząbków - szafran, szczypiorek, sól i pieprz - łyżeczka oliwy - mąka z ciecierzycy Jak: Halibuta opłukujemy i suszymy, nacieramy solą i [...]
Napiszcie mi proszę jak to jest z tym filetem bez skóry z halibuta niebieskiego (kupuje w Lidlu). Źródła w internecie podają rożne wartości na B i T, jedne ze około 15 gram B i T, inne, ze chuda ryba i ma około 2g T i 19g B. Jak to w końcu jest?