W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wapnia – niezbędnego składnika pokarmowego, zaliczanego do grupy makroelementów. Z drugiej jednak strony ci osobnicy, którzy decydują się na całkowite zaspokajanie swojego zapotrzebowania na wapń ze źródeł roślinnych, [...]
[...] makroskładnikiem odżywczym, który pomaga budować i regenerować mięśnie, naprawiać tkanki oraz wytwarzać enzymy i hormony. Stosowanie odżywek białkowych ma także duże znaczenie w przypadku odchudzania. Podsumowanie Odżywki białkowe są niezwykle wartościowym produktem, szczególnie dla sportowców i osób starszych. Są wygodnym źródłem [...]
Nadwaga i otyłość są coraz większym problemem w Stanach Zjednoczonych oraz w Europie. Ostatnie dane pokazują, że dwie trzecie dorosłych Amerykanów ma nadwagę lub otyłość. W wielu badaniach oceniano zmianę masy ciała pod wpływem stosowanej diety, ćwiczeń lub ich połączenia. Naukowcom o wiele ciężej było zidentyfikować skuteczne sposoby utrzymania [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysoko przetwarzanych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży, ponieważ osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i coraz częściej zapadają na zespół metaboliczny. Zresztą problemem nie jest tylko jedzenie słodkich [...]
Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]
Od wielu lat diety wysokotłuszczowe budzą kontrowersje, mimo iż brakuje dowodów, że są szkodliwe dla zdrowia. Prawdopodobnie znaczenie odgrywa tu strach przed nieznanym, tego rodzaju model żywieniowy wywraca do góry nogami tradycyjną piramidę żywieniową. Dieta wysokotłuszczowa, a profil lipidowy Naukowcy postanowili przyjrzeć się wpływowi dwóch [...]
Wśród osób pracujących nad jakością swojej sylwetki, wiele jest takich, których budżet na żywienie jest mocno ograniczony. W sytuacji takiej zdecydowanie warto zwracać uwagę na dobór jak najtańszych źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, [...]
[...] zmniejszeniem masy tkanki tłuszczowej lub ilości tłuszczu trzewnego. Dlatego wbrew „guru YouTube”, jakim jest Thomas Delauer, to ograniczenie podaży chlorku sodu może mieć znaczenie dla redukcji masy ciała, gdyż pozbywamy się dodatkowej wody. Jednak raczej nie ma to wpływu na dodatkową utratę tkanki tłuszczowej. I odwrotnie: nikt nie udowodnił, [...]
Internet aż pęka od nadmiaru diet cud, które jednym pomagają a innym niestety nie. Stosujemy je na własną rękę, bez wcześniejszych konsultacji z kimś, kto zna się na ich układaniu, co sprawia, że często ryzykujemy minimum stratę czasu, a w ostateczności nawet zdrowie. Wprowadzamy je w życie, ponieważ koleżanka ma po niej świetne efekty. Niestety [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru kreatyny. Kreatyna jest głównym komórkowym dystrybutorem energii biologicznej. W związku z tym jest w pierwszej kolejności szczególnie ważnym czynnikiem dla tkanki mięśniowej, czyli tkanki o niezwykle wysokim [...]
Witaminy z grupy B to mikroskładniki pokarmowe, które spełniają najdokładniej pierwotną definicję witamin – amin niezbędnych do życia. Ich cechami charakterystycznymi są: obecność w cząsteczce atomu azotu oraz współpraca z enzymami w procesach katalitycznych.
[...] mięśniach, a także do zwiększenia wydzielania adrenaliny i noradrenaliny, które nasilają zużywanie tłuszczu w organizmie na potrzeby energetyczne. Prewencja otyłości ma duże znaczenie z perspektywy profilaktyki większości chorób cywilizacyjnych. Ograniczenia diety OMAD Dieta składająca się z jednego posiłku dziennie z pewnością nie jest [...]
[...] skórę. Podsumowanie Jeśli chcesz zadbać o zdrowy wygląd swojej skóry, to nie wystarczy zainwestować w drogie kosmetyki. To, co robisz i jak się odżywiasz, ma ogromne znaczenie. Już wiesz, jakie produkty powinny zniknąć z Twojej diety. Pamiętaj, że skóra odzwierciedla swoje wybory. Poza właściwą dietą pamiętaj o piciu wody. Możesz także [...]
Magnez ma duże znaczenie dla utrzymania zdrowia kości, co jest niezmiernie istotne nie tylko dla kulturystów, ciężarowców, trójboistów, zawodników sportów walki, ale każdej osoby podejmującej wysiłek fizyczny, nawet związany z codziennym przemieszczaniem się. Na podstawie badań eksperymentalnych i epidemiologicznych można wywnioskować, że zbyt [...]
[...] mięs. Często spotyka się twierdzenia, iż ryby nie sycą, a wielu kulturystów wiąże jedzenie tego rodzaju mięsa ze ścisłą dietą w okresie przedstartowym. Według mnie ma znaczenie całkowita zawartość makroskładników w diecie, ciężko jest też rozpatrywać osobno posiłki składające się prawie w całości z protein i bardzo niewielkiej ilości [...]
[...] (w tym przypadku z powodu unieruchomienia w gipsie). Przy okazji warto wspomnieć o tym, iż kreatyna może mieć rolę ochronną przy diecie wysokotłuszczowej oraz może mieć znaczenie dla poprawy funkcji poznawczych. Referencje: 1. “Creatine Supplementation and Exercise Performance: An Update” Melvin H. Williams, PhD, and J. David [...]
[...] sobie zaszkodzić. Jako przykład flagowy można wymienić tutaj coraz popularniejsze diety wegańskie i ich wpływ na kości. Jak dieta wpływa na szkielet? Nawyki żywieniowe mają znaczenie dla budowy ciała ludzkiego na każdym etapie życia. Te substancje odżywcze, którymi matka odżywiała dziecko przez łożysko, a także te, którymi karmi je po urodzeniu [...]
Kiedyś nie zdawano sobie sprawy, jak wielką rolę w rozwoju licznych chorób odgrywa stan zapalny, w tym przewlekły, o niskim natężeniu powiązany nadmiarem tkanki tłuszczowej. Szczególnie chodzi o tłuszcz zgromadzony w głębszych warstwach tułowia (wisceralny), a nie tylko pod skórą. Podsumowanie Należy dążyć do wyeliminowania z diety produktów [...]
[...] a także z problemami ze skórą, włosami i paznokciami. Roślinne źródła to mielone nasiona lnu, olej lniany, orzechy włoskie i olej rzepakowy. Ten składnik diety ma szczególne znaczenie dla zdrowia, dlatego warto zadbać o dodatkową suplementację. Podsumowanie Zdrowa dieta roślinna wymaga planowania, czytania etykiet i dyscypliny. Zalecenia dla [...]
[...] wyciągnięcie wniosku mówiącego, że nie ma znaczenia jakość spożywanych węglowodanów. Trzeba sobie jasno powiedzieć, że jakościowy dobór pokarmów może mieć kluczowe znaczenie dla efektywnego zmniejszania łaknienia, co przekłada się na dalsze korzyści. Podsumowanie Diety z przewagą węglowodanów mogą pomagać w regulacji łaknienia, [...]