[...] organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile wynosi dziennie zapotrzebowanie na ten makroskładnik. Poradnik jest przeznaczony przede wszystkim do osób uprawiających sport, w głównej mierze dyscypliny sylwetkowe i siłowe, jak również do [...]
[...] lub do godziny 18 w dni nietreningowe. ALLNUTRITION - VitaminALL Vitamins & Minerals 60 kapsułek VITAMINALL VITAMINS & MINERALS to kompleksowy preparat zaspokajający zapotrzebowanie organizmu na witaminy i minerały. Dawkowanie: porcję witamin zjadamy wraz z posiłkiem bogatym w tłuszcze np. do śniadania. ALLNUTRITION Green Tea 90 kapsułek [...]
Masło orzechowe od lat towarzyszy kulturystyce jako sposób na dostarczenie tłuszczy, w nieco bardziej przyjemnej dla podniebienia formie niż typowe zapijanie kielicha z oliwą. Obecnie oprócz klasycznych maseł, które bazują na orzeszkach ziemnych mamy do wyboru również inne, bazujące na surowcach lepszej jakości, jak choćby orzechy nerkowca czy [...]
Jeśli chcesz rozpocząć wojnę na dowolnym forum, zapytaj o „idealną ilość protein”, „najlepszy trening”, dozowanie węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, [...]
Siłownia zamknięta! Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko [...]
Obserwując to, co się dzieje w Internecie, można wpaść w ponury nastrój. Poziom większości wypowiedzi wskazuje, iż te osoby nie rozumieją już nawet średnio skomplikowanych treści. Najlepiej sprzedają się proste hasła, chwytliwe slogany, uproszczenia. Niestety, z reguły wszelkie uproszczenia w nauce są karygodne. Dlatego właśnie dyskusja z [...]
[...] diecie sięgają tego typu wartości, podbij udział białek w menu do około 1.8g na 1kg masy ciała, a poczujesz różnicę. Pamiętaj, że wzrost masy ciała będzie generował większe zapotrzebowanie również na białko. 2. Nie przeceniaj wartości białek W odróżnieniu od punktu pierwszego znamy również sytuację, gdzie osoby trenujące przeceniają wartość [...]
[...] 2,8 g protein na 1 kg masy ciała zawodnika (czyli nawet do 180 g białka dziennie), a panowie przebiegli aż 20 km. Zastosowano specjalne, znakowane białko jaja, aby oszacować zapotrzebowanie sportowców na proteiny. Na podstawie wielu skomplikowanych pomiarów i obliczeń oszacowano, iż biegacze potrzebują od 1.65 do 1.83 g białka dziennie. Dodam, iż [...]
[...] wapnia mogą utrudniać przyswajanie żelaza z przewodu pokarmowego, dlatego też dobrze jest zachować odstępy czasowe między ich spożywaniem. Według RDA (dla dorosłej osoby) zapotrzebowanie na wapń to około 1000 mg – 1200 mg, wzrasta z wiekiem, ale też wtedy, gdy jesteśmy osobami aktywnymi. Witamina D Wegetarianie narażeni są także na żywieniowy [...]
[...] którego dalsze (nawet dożylne) podawanie aminokwasów nie przynosi już dalszych korzyści. Tak samo w badaniach wielokrotnie wykazywano, iż w przypadku deficytu energetycznego zapotrzebowanie na proteiny silnie wzrasta (nawet do poziomu 3 g białka na kg masy ciała, to oznacza spożycie 240 g protein dziennie dla osoby ważącej 80 kg). Podsumowanie: [...]
Trening siłowy jest jedną z form aktywności fizycznej, które powodują, że nasze zapotrzebowanie dobowe na białko wzrasta. Z tego też względu, w oczach osób trenujących to właśnie proteiny uznawane są za najbardziej potrzebny makroskładnik dietetyczny, który wspomaga regenerację i rozbudowę masy mięśniowej. Nic w tym dziwnego, gdyż białko uważane [...]
Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]
Dla osób, które nigdy wcześniej nie miały do czynienia z dietą ketogeniczną, jej rozpoczęcie i utrzymanie może być dość trudne. Smaczne posiłki nie zawsze są tutaj ułatwieniem, bowiem przestawienie się organizmu na inne źródło energii zajmuje trochę czasu i pewne czynniki fizjologiczne są nie do przeskoczenia. Dlatego też warto się dowiedzieć, [...]
[...] zapotrzebowania. Analogicznie w przypadku problemu z nadwagą wartość energetyczną diety należy obniżyć o taką samą ilość kalorii. Białko Aktywność fizyczna generuje większe zapotrzebowanie na białko oraz surowce energetyczne. Szacuje się, że białko powinno stanowić 20 – 25% kalorii w diecie. Najlepszymi jego źródłami są mięsa, ryby, jaja i [...]
[...] Dlaczego? Fizjologowie są zgodni, że wraz ze spadkiem temperatury powietrza wzrasta podstawowa metaboliczna produkcja ciepła. Jest to odpowiedź organizmu na zwiększone zapotrzebowanie energetyczne wiążące się z intensywnym oddawaniem ciepła do otoczenia. Przy spadku temperatury otoczenia (Ta) w stosunku do warunków termoneutralnych: o [...]
[...] diecie. Odżywka białkowa To chyba najpopularniejszy i najczęściej kupowany suplement. Jest to wygodna opcja, kiedy musisz zjeść posiłek w biegu, na szybko lub masz tak duże zapotrzebowanie na białko, że ciężko ci je pozyskać z jedzenia. Odżywka białkowa nie powinna być głównym źródłem białka, powinna je uzupełniać. Jej zaletą z pewnością są [...]
[...] są niezwykle rzadko spotykane. Dotyczą 6% osób w wieku powyżej 60 lat. Zapasy witaminy B12 w ustroju wystarczają na od 2 do 5 lat! Wątroba składuje 1000-2000 μg, a dzienne zapotrzebowanie wynosi 1 μg witaminy B12. Nawet, gdy z różnych powodów, np. zaniku czynnika wewnętrznego produkowanego przez komórki okładzinowe błony śluzowej żołądka, [...]
[...] Taka dieta zaburza równowagę zasadowo-kwasową, co może grozić osteoporozą. Nadmierna podaż sodu do organizmu zwiększa wydalanie wapnia z moczem (na każde 2.3 g sodu ponad zapotrzebowanie wraz z moczem organizm traci 24-40 mg wapnia). W efekcie nadmiar sodu może przyczyniać się do utraty wapnia z tkanki kostnej, zmniejszać gęstość kości oraz [...]
[...] słodzone jogurty, frytki. A czy mogę stosować carbo, vitargo lub glukozę? Tak, nie ma żadnych przeciwwskazań do stosowania carbo lub vitargo, o ile obliczysz najpierw swoje zapotrzebowanie na węglowodany. Może się okazać, iż masz wielkie braki, jeśli chodzi o proteiny (WPC, WPH, WPI, kazeina, białko jaja, wołowina, wieprzowina, kurczak, indyk [...]
[...] dostarczasz za mało kalorii. Im mniej kalorii, tym większa utrata tkanki mięśniowej (dlatego restrykcje kaloryczne mają pewne ściśle określone granice. Nie możesz, mając zapotrzebowanie 3500 kcal, dostarczać 1200-1500 kcal). Im więcej mięśni stracisz (z nich organizm czerpie rezerwową energię!), tym wolniej pozbywasz się tkanki tłuszczowej [...]